Bali dini bakımından diğer bölgelerden ayrılan bir yer. Ülkenin tamamında hâkim olan din İslam iken Bali’de çoğunluk Hindulardan oluşuyor. Bu yüzden geçmişten günümüze gelen tapınaklar da varlığını hala sürdürürken bazı Hindular burada ibadetlerini hala yapıyor. Bazı tapınaklarda ibadet yapmak mümkün, bazıları ise sadece turistik gezilerin uğrak yeri. Her ne olursa olsun bu tarihi mimari yapılar herkesin hayranlığını kazanacak güzellikte. Bazıları sadece taşlardan inşa edilmiş, bazıları ise lav kalıntılarından yapılmış. Bu yönü ile tamamen buraya özgü kültürel özellikleri inceleyebileceğiniz bu tapınakları gezmenizi tavsiye ediyoruz. Havadan yapılan çekimlerde tapınaklar öyle güzel ve ihtişamlı görünüyor ki çok yakınına gittiğinizde bu mimarileri en ince ayrıntısına kadar keşfederken daha çok hayran kalıyorsunuz. İşte bu muhteşem eserlerden bazıları ve Bali’de bulunan mutlaka görülmesi gereken tapınaklar.
BALİ’DEKİ TAPINAKLAR
Bali’deki tapınaklar herkesin mutlaka görmesi gereken yerler. Bu tarihi binaları ve görmeye değer mimarileri yerinde keşfetmek için yola çıkın.
ULUN DANU BRATAN TAPINAĞI
Bali’deki binlerce tapınaktan biri olan bu tapınak turistlerin mutlaka ziyaret ettiği tarihi bir yer. Diğer tapınaklardan birçok yönü ile ayrılıyor. Tarihi mimarisi herkesi büyülüyor. Efsanevi tapınak olarak bilinen bu yerde bazı günlerde törenler de düzenleniyor. Tapınak Bali’de en büyük ikinci göl olan Bratan Gölü kenarında bulunuyor. Bu yüzden ismini de bu gölden almış. Muhteşem bir manzarası ve doğası var. Gün doğumu ayrı bir güzel, gün batımı daha farklı. Bu yapı 1663 yılında Mengwi Kralı tarafından ırmak ve göl tanrıçası Dewi Danu için yaptırılmış. Bali mitolojisinde önemli yere sahip yedi tapınaktan biri burası. Tapınak çevresinde özelliği bulunan birçok detay var. Bu özellikler efsanevi. Ne kadar doğru bilinmiyor ancak tapınağın çevresindeki zehirli göl yılanlarının, tapınağı düşmanlara karşı koruduğuna inanılıyor. Tapınağın olduğu bölge, girişinde sizi güzel ve bakımlı bahçeler, renkli bitkiler ve pek çok çeşit ağaçla karşılıyor. Girişteki büyük banyan ağaçları, tapınağın girişini dahi gölgede bırakacak kadar görkemli.
Tapınak içerisinde bulunan Bratan Gölü ‘kutsal dağ gölü’ olarak biliniyor. Yılın genelinde serin olan bu yer 1239 metre yüksekte bulunuyor. Yüksekte bulunması sebebi ile yukarılara çıkıldıkça çöken sis buraya bambaşka bir atmosfer veriyor. 17. yüzyıldan kalan bir Hindu tapınağı olan Ulun Danu, Bratan Dağı’nın patlamasının ardından 1926 yılında yeniden inşa edilmiş. Ayrıca volkanik toprak ve muson iklimi adanın bu kadar güzel renkler ve çok çeşitli bitki örtüsüne sahip olmasını sağlıyor.
ULUWATU TAPINAĞI
Bali’de gezilmesi gereken tapınaklardan biri de Uluwatu Tapınağı. Burada öyle güzel bir manzara sizi karşılıyor ki ayrıca tapınak çevresinde de Bali’nin bitki örtüsünü keşfedebiliyorsunuz. Çok güzel fotoğraf çekilme noktaları bulunuyor. Herkesi büyük ölçüde büyüleyen bu tapınakta akşam saatlerinde ise gösteriler düzenleniyor. 11. yüzyılda dönemin kralı yaptırmış bu tapınağı. Ayrıca denizden gelen dalgaların oluşturduğu falezler de herkesin görmek için buraya gelme sebebi.
GARUDA WİSNU KENCANA KÜLTÜR PARKI
Sergi salonlarının bulunduğu parkta devasa heykeller, tiyatro alanları, festival alanları bulunuyor. Garuda Wisnu Kencana heykeli burada en dikkat çeken detay. Devasa yapısı ile herkesin ilgi odağı ve turistlerin en çok fotoğraf çekildiği yer. Nuarta tarafından, bakır ve pirinçten yapılmış bu heykel efsanevi kuş, Garuda ve Hindu tanrısı Wisnu’yu birlikte betimlemekte. 126 metre yükseklikte olan heykel dünyanın en büyük heykellerinden biri olarak biliniyor. Bali’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri aynı zamanda. Bali’de gezilecek yerler içinde bulunan kültür parkını listenize eklemeyi unutmayın.
TİRTA EMPUL TAPINAĞI
Bali’nin yemyeşil doğası içerisinde mutlaka görülesi gereken yerlerden biri de bu tapınak. ‘Kutsal Su Tapınağı’ olarak da bilinen tapınakta bu inanca sahip kişiler yıkanıyorlar. Suyun kutsal odluğunu düşünüyor ve yıkandıkları taktirde temizlenerek arınacaklarını düşünüyorlar bu yüzden burada yıkanmak için sıraya giriyorlar. Öyle kalabalık oluyor ki tapınak girişinde sıra uzayıp gidiyor. Görevliler herkesi sırayla alarak içeride yine sırayla bu suya girmelerini sağlıyor.