Aylardır dünyanın 1 numaralı gündemi Covid-19 koranavirüs. Tüm dünyada yüzbinlerce can aldı ve almaya devam ediyor. Türkiye alınan tedbirler sayesinde diğer ülkelere kıyasla daha iyi bir durumda olduğu söylenebilir. Özellikle sağlık sektöründeki başarısı ve yaptığı modern şehir hastaneleri tüm dünyada dikkat çekmeye devam ediyor.
Salgın sürecinin uzaması tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de alınan önlemler kısıtlamalar, insanları oldukça bunaltmış durumda. Bu durum en çok da 60 yaş üstü ve 20 yaş altı kesimi etkilemiş durumda. Bunun yanında ailesinden uzun süredir uzakta olan sağlık çalışanları da etkilenen diğer bir kesim olarak ön plana çıkıyor. Son zamanlarda yaşanan bu olaylar insanları apartman hayatından çıkıp bağımsız olarak yaşayabileceği müstakil evlere yöneltmiş durumda.
Konuyla ilgili sektör temsilcilerinin açıkladığı rapora göre büyükşehirlerde müstakil yaşama yönelim ciddi oranda artış göstermiş durumda. Konuyla ilgili açıklamlarda bulunan Turyap Yönetim Kurulu Başkanı Azmi Sarıbay, yaşanan süreçle ilgili şunları söyledi;
“Açık hava özlemi ağır basıyor”
Koranavirüs tüm insanlığın kıyameti olmuş durumda. Öyle ki 60 yaş üstü ve 20 yaş altı insanlar evlerine hapsolmuş durumda. Bu durum oldukça bunaltıcı olmaya başladı. Yüksek yapılarda yaşayanlar için durum daha kötü bir hal almış durumda. Sokağa çıkamayan insanlar yüksek katlı yapılarda hapis hayatı yaşamaya başladılar. Tabi bu durum virüsün yayılımını engelleme için hayati bir durum olduğunu biliyoruz. Sosyal boyuta baktığımızda insanlarda açık hava özlemi ağır basıyor. Kendilerini parklara, deniz kenarlarına, bahçelere atmak istiyorlar.
“Bahçeli müstakil evlere talep patladı”
Konut sektörü yeni bir döneme girmiş durumda. İnsanlar sosyal etkileşimi az olan alçak katlı yapılara yönelmiş durumda. Büyükşehirlerde müstakil ev arayışında ciddi bir artış söz konusu. Özellikle bahçeli villa tarzı evler bugün oldukça talep görüyor. İstanbul’un Ulus, Etiler, Bebek, Çengelköy gibi bölgelere talep artmış durumda.
Turyap olarak yaptığımız araştırmada bu bölgelere talebin artmasının sebebi, insanların merkezden uzaklaşmadan müstakil yaşamı şehir içinde de yaşamak istemeleri olarak gösterebiliriz. Tabi bu durum aynı zamanda maddi imkânlarla da doğru orantılı. İnsanlar ellerindeki imkanlar doğrultusunda seçim yapıyorlar. Saydığımız lokasyonlar şehrin merkezinde boğaz manzaralı üst segment villa projelerinin yoğun olduğu semtler.” ifadelerini kullandı.
Sarıbay, lüks villa projelerinde Avrupa Yakası’nın Anadolu Yakası’na göre daha pahalı olduğunu ifade etti.
“Yeni yatırımlar fiyat artışında etkili”
Yeni yapılan havalimanı ve otoyol gibi dev yatırımlar Avrupa Yakası için ek bir değer artışı sağladığını belirten Azmi Sarıbay, konuşmasını şöyle sürdürdü. Salgınla birlikte müstakil yaşama yöneliş mülkleri olan ev sahiplerini de harekete geçirerek fiyatların artmasını tetiklemiş durumda.
Avrupa yakasına bakıldığında yüzde 20 ila 30 oranında artış yaşandığı gözlemleniyor. Bahçeli müstakil kiralık ev artışlarında da gözle görülür bir artış var. Bu artış Anadolu yakasında yüzde 10 ila 15 seviyelerinde. Bu durum bize şunu gösteriyor ki, vatandaşlar yüksek kira ve satış fiyatlarından dolayı şehrin kenar mahallelerine doğru müstakil ev arayışına yönelmiş durumda. Bu bölgelerden şehrin merkezine ulaşmak kolay olsa da oluşan yoğun trafik de dezavantaj olarak karşılarına çıkıyor.
Koranavirüs evden çalışma modelini geliştirdi
Fakat bu durum merkezin dışında oturanlar içinde evden çalışma modelinin gelişmesi nedeniyle dezavantaj olmaktan çıkmış durumda. İnsanlar evlerinden çalışarak da işlerini aksatmadan yapabildiklerini göstermiş oldu. Salgından dolayı evden çalışma modeli de böylelikle yaşamımıza girmiş oldu. Yüksek katlı plazalarda çalışan insanlar şu an evden çalışma sistemi ile işlerini yürütüyor. Buna örnek olarak Garanti Bankası’nı gösterebiliriz. Bizde Turyap olarak evden çalışma sistemine geçmiş durumdayız.
Yüksek katlı plazalar yerine az katlı bahçeli ofisler
Öyle görünüyor ki artık doğal yoldan havalandırması bulunmayan yüksek katlı ofislerin yerini az katlı ve insan temasının en aza indiği alçak katlı bahçesi olan çalışma ortamları alacak. Yüksek yapılarda insanların bir arada bulunma olasılığı oldukça yüksek.
Asansör gibi sık kullanılan ortak alanlar virüsün sevdiği alanlar olarak biliniyor. Fakat alçak yapılaşmanın olduğu kullanım alanlarının yatay mimariye yayıldığı, hava almak için bile camların rahatlıkla açıldığı ofisler yeni dönemde tercih edilen çalışma alanları olacak. Yüksek katlı hastaneler yerine yine alçak katlı doğal havalandırması ve ortak alanları olan çevreci hastaneler de önümüzdeki dönemlerde en fazla talep gören yerler olacaktır.
Tatil anlayışı da değişiyor
Yeni nesil tatil anlayışı da yine müstakil evlerde olduğu gibi insan sayısının yoğun olduğu otellerin yerini, müstakil evler alacak. İnsanların tatil için yine müstakil villa, ev gibi seçenekleri araştırdığını görüyoruz. Çünkü kalabalık ortamda bulunmak istemedikleri için bu seçenekler daha ağır basmaya başlamış durumda. “ Diyerek sözlerini tamamladı.