Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından, gözler yeniden beklenen İstanbul depremine çevrildi.
Son olarak Yerbilimci Prof. Dr. Celal Şengör, olası İstanbul depremi için ‘eli kulağında’ yorumunu yaptı.
T24’ten Cansu Çamlıbel’e konuşan Şengör, “Ama bir tarih telaffuz edemeyiz. Mümkün değil. Dünyadaki bütün deprem camiasında hâlâ konuşulan; depremin önden kestirilmesi mümkün değildir” değerlendirmesinde bulundu.
Kuzey Anadolu Fayı ile Marmara fayı arasında bir korelasyon olup olmadığına değinen Şengör, “Var, direkt. Marmara Fayı, Kuzey Anadolu Fayı’nın devamıdır” dedi.
Şengör, Prof. Cenk Yaltırak’ın analizi bu iki fayın kırılması arasında tarihsel olarak aşağı yukarı 20-30 senelik bir aralık olduğu tezini ise reddetti.
“BUNUN ÜZERİNE KONABİLECEK BİR VERİ YOK”
Şengör, “Neden 1999’daki Gölcük Depremi’nden sonra teyakkuza geçtiniz ve İstanbul’u vuracak depremin çok yaklaştığı öngörüsünü dile getirmeye başladınız?” sorusunu ise şöyle yanıtladı:
“Çünkü burada bir gerilme hesabı yapıldı. İstanbul’un hemen güneyinde Coulomb Teorisi’ne dayanan bir maksimum gerilme tespit edildi. Bizans’tan bu yana gelen zaman aralıklarına bakarsan yaklaşık her 250 senede bir büyük bir deprem vuruyor İstanbul’u. Bu hesabı ya Rockwell ya da Tom Parsons yapmıştı. Buna göre 2000’de yapılan ve hem tarihsel depremleri hem de Coulomb teorisini birlikte içeren analiz size söylediğim ihtimal hesabını gösteriyor. Daha başka bunun üzerine konabilecek bir veri yok.”