Birleşmiş Milletler’in son raporu, dünya nüfusunun bu yıl 8 milyar kişiye ulaşacağını ve önümüzdeki 80 yıl boyunca da artmaya devam edeceğini gösteriyor.
Birleşmiş Milletler Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi Pazartesi günü yayınlanan Dünya Nüfus Beklentileri 2022 Raporu, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin önümüzdeki yıllarda neler beklemesi gerektiğini özetledi.
DÜNYA NÜFUSU 15 KASIMDA 8 MİLYAR OLACAK
BM’nin tahminine göre dünya nüfusunun 15 Kasım’a kadar 8 milyara ulaşması bekleniyor, ancak bununla da kalmayacak. Nüfus 2030’da yaklaşık 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar ve 2100’de ise en az 10,4 milyar olacak. Başka bir ifadeyle 21. yüzyılın sonuna kadar insan nüfusunda %31’lik bir artış öngörülüyor.
ÇİN ARTIK DÜNYANIN EN KALABALIK ÜLKESİ DEĞİL
Çin uzun zamandır dünyanın en kalabalık ülkesiydi. Ancak son raporlar bunun uzun sürmeyeceğini gösteriyor.
Yeni verilere göre Hindistan’ın 2023’te dünyanın en kalabalık ülkesi olması bekleniyor. Her ülkenin şu anda 1,4 milyarın üzerinde bir nüfusu var ve bu toplam dünya nüfusun %35’inden fazlasını oluşturuyor.
BM’nin raporuna göre Çin’in nüfusunun önümüzdeki yıl azalmaya başlayacağı öngörülüyor.
2050 yılına gelindiğinde ise Hindistan’ın 1,6 milyar, Çin’in ise 1,3 milyar nüfusa sahip olacağı tahmin ediliyor.
Hindistan, Filipinler, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Mısır, Etiyopya, Nijerya, Pakistan ve Tanzanya Birleşik Cumhuriyeti dahil olmak üzere 2050 yılına kadar büyük bir nüfus artışı kaydetmesi beklenen sekiz ülkeden sadece biri. Sahra altı ülkelerdeki artışın Bölgedeki nüfusu iki katına çıkarması bekleniyor.