Ev alıp satacak milyonlarca kişinin bilmesi gereken bazı konular bulunuyor. Çok sayıda vatandaş kaporayı alıp ortadan kaybolan ya da sahte para veren, kişiler sebebiyle mağdur oluyor. İşte mağduriyet yaşamamanız için dikkat etmeniz gerekenler…
Resmi olarak açıklanan verilere göre, geçen sene 3 milyon gayrimenkul (ev, arsa, tarla, işyeri) el değiştirken, bu senenin ilk 4 ayında yaklaşık olarak 1 milyon gayrimenkul devri işlemi gerçekleştirildi. Artış gösteren konut satışlarıyla beraber fırsatçılar da iş başına geçti.
Çok sayıda vatandaş kaporayı alıp ortadan kaybolan ya da sahte para veren, kişiler sebebiyle mağdur oluyor. İşte mağduriyet yaşamamanız için dikkat etmeniz gerekenler…
DOLANDIRICILARIN HEDEFİ
Son zamanlarda alım-satımdaki canlılığı ve yükselen fiyatları fırsat bilen dolandırıcılar da gayrimenkul sektöründe yeni kurbanlar aramaya başladı.
Piyasanın altındaki fiyatlarla sahte ilanlar vererek vatandaşlardan kapora alıp ortadan kaybolanlar, sahte para verenler, parayı aldıktan sonra tapu dairesine gelmeyenler vatandaşları mağdur ediyor. Ayrıca bunlar dışında bir çanta dolusu parayla bankadan veya tapu dairesinden çıkıp parayı hırsızlara kaptıran çok kişi de bulunuyor.
ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALAR
Son zamanlarda sık sık gündeme gelen dolandırıcılık ya da hırsızlık gibi durumları önlemek, mülkiyet hakkı ve alım satım bedelinin el değiştirmesi esnasında alıcı ile satıcının karşılaştığı olumsuzlukları engellemek için alıcı ve satıcıyı teknolojinin de desteğiyle güvenli bir ortamda buluşturan uygulamalar bulunuyor. Gayrimenkulle satış bedelinin eş zamanlı olarak el değiştirmesini sağlayan uygulamalar sayesinde, nakit taşıma riski, paranın gelmemesi veya tapunun devredilmemesi riskleri ortadan kalkmış oluyor.