Dünyada artan doğal gaz ile petrol fiyatları ve yenilenebilir enerji yanında başka bir sıfır emisyonlu enerji kaynağına ihtiyaç kavranırken nükleerde rüzgar tersine döndü.
Avrupa başta olmak üzere piyasalarda doğal gaz fiyatları yükselirken, petrol fiyatlarında da yukarı yönlü baskı sürüyor.
Enerji fiyatlarındaki dalgalanma ve dışa bağımlılık, birçok ülkenin yeniden nükleer enerjiye yönelmesine neden oldu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkenin enerji alanındaki bağımsızlığını garanti edebilmek için onlarca yıldan sonra nükleer santral inşa etmeye karar verdiklerini açıkladı.
Yenilenebilir enerji yatırımlarını da devam ettirecek olan Fransa, birçok alanda 2030’a kadar 30 milyar euro yatırım yapacak.
Yenilenebilir enerjinin yanında başka sıfır emisyonlu enerji kaynağına ihtiyaç var.
YENİ TREND NÜKLEER ENERJİ
Romanya da henüz Avrupa Birliği tarafından onaylanmayan ABD yapımı küçük nükleer reaktörler (SMR) kurmayı planlıyor.
Konvansiyonel nükleer reaktörlerden çok daha ucuz olan SMR’ler, fosil yakıt kullanımından uzaklaşan gelişmekte olan ekonomiler için mükemmel bir çözüm sunuyor gibi görünüyor.
İngiltere de nükleerde son derece hızlı büyüyeceğine yönelik bir program açıkladı.
Çin’de hızlı bir büyüme var.
Doğu Avrupa’da özellikle birçok ülke mini reaktör tarzında nükleer yatırımlarla bir değişim yaşıyor.
İklim değişikliğine neden olan emisyonların yüzde 80’inin enerji sektöründen kaynaklanıyor.
Emisyonların azaltılması için kritik bir tarih olan 2030’a kadar şu anda piyasalardaki temiz enerji teknolojilerinin çok hızlı artması, Ar-Ge faaliyetleri olan yeni temiz enerji teknolojilerinin mümkün olan en kısa zamanda devreye alınması ve fosil yakıt tüketiminde büyük bir düşüş olması gerekiyor.
DÜNYADA VE TÜRKİYE’DE NÜKLEER ENERJİ
Dünya elektriğinin yaklaşık %10’u yaklaşık 30 ülkede 445 nükleer güç reaktörü tarafından üretiliyor
Dünyada 1954’ten bu yana 623 nükleer santral işletmeye alındı. Bunlardan 169’u ömrü dolduğu için kapatıldı. Kurulu güç itibariyle dünya elektrik üretiminin %11’i nükleerden sağlanıyor. Dünyanın nükleer elektrik üretim miktarı (2.487 TWh), 8,5 kez Türkiye’ye yeter (tüketimimiz (297 milyar kWh).
Dünyada 31 ülkede işletmede olan 454, 17 ülkede inşaat halinde bulunan 55, ülkelerin enerji taleplerini karşılamak amacıyla 5 yıl içerisinde kurulacak ve işletmeye alınacak 10 ve 15-30 yıl içerisinde işletmeye alınacak 113 nükleer reaktör var.
Nükleer santrallerin bulunduğu 31 ülkeden 10’unun nüfusu İstanbul’un nüfusundan az.
HANGİ ÜLKEDE NE KADAR VAR
ABD: 98 santrale sahip ABD, 2 santral daha inşa etmektedir. Ülkemizin kurulu gücünden 11.000 MW daha fazla nükleer kurulu güçleri var (99.200 MW)
Fransa: 58 nükleer santrale sahip Fransa, 1 santral daha inşa etmekte olup elektik talebinin % 72’sini nükleer santrallerden karşılamakta.
Rusya: 37 nükleer santralin üretime devam ettiği 6 santralin ise inşa halinde bulunduğu Rusya elektrik üretiminin % 18’ini nükleerden karşılamakta.
Güney Kore: 5 santralin inşaat aşamasında 24 santralin ise işletmede olduğu Güney Kore elektrik üretiminin %27’sini nükleer santrallerden elde etmekte.
Çin: 46 nükleer santrale sahip Çin ise 11 nükleer santralin inşasına başladı.
İngiltere: 15 nükleer santrale sahip İngiltere uzun yıllar sonra 2019 yılında 1 nükleer santralin inşasına başladı.
Birleşik Arap Emirlikleri: 4 nükleer santral inşa ediyor.
2 milyon nüfuslu Slovenyada 1 nükleer santral bulunmakta.
5 milyon nüfuslu Slovakya’da 4 nükleer santral var ve üstelik 2 nükleer santral de inşa ediliyor.
5 nükleer santral ile elektrik ihtiyacının % 34’ünü karşılayan İsviçre’de yapılan referandumda nükleer santrallerin kapatılmaması kararı çıktı.
Almanya’nın etrafı nükleer santrallerle çevrili. Almanya’ya komşu 8 ülkede 21 nükleer santral var. Almanya; Fransa ve Çek Cumhuriyetinin nükleerden ürettiği elektriği dönem dönem ithal etmekte. Bu nedenle Almanya, 2022’de nükleer santrallerden tamamen vazgeçecek olsa da nükleer elektrikten vazgeçemeyecek.
AKKUYU NÜKLEER SANTRALİ
Türkiye’nin en büyük yatırımları arasında bulunan ve yaklaşık 60 yıllık işletme ömrü olan Akkuyu NGS’nin daha sonra ikinci ve üçüncü ünitelerinin temelleri atıldı ve dördüncü ünitenin inşası için ise temel çukuru kazma çalışmaları başlatıldı.
Tam kapasite devreye girdiğinde yılda yaklaşık 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek santralin, tek başına Türkiye’nin elektrik talebinin yüzde 10’unu karşılayacağı öngörülüyor.