Dünyanın önde gelen sıhhi tesisat markası GROHE’yi de bünyesinde barındıran global tesisat ve konut malzemeleri üreticisi LIXIL’in çalışanları her yıl 19 Kasım’daki Dünya Tuvalet Günü’nde, “Tuvalet nerede?” sorunu farklı bir açıdan ele alıyor. Gelişmiş ülkelerde yaşayanlar için bu sorunun cevabı çok kolay. Oysa, dünyanın başka coğrafyalarında yaşayan 2 milyar insan için bu basit sorunun kolay bir cevabı yok. Çünkü bu kişilerin temel sıhhi tesisata erişimi bulunmuyor.
Dünya Tuvalet Günü’nde, LIXIL, kendi sosyal medya bilinç kampanyası yoluyla bu kritik konu hakkındaki farkındalığı daha da ileriye taşımayı hedefledi.
Sıhhi tesisatın yeterince olmaması gerek ailelere gerekse gelişen ekonomilere ağır bir maliyet yüklüyor. Her gün beş yaşın altında 800’e yakın çocuk, sağlıklı olmayan koşulların neden olduğu ishalli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor. Bu rakam, 2016’dan bu yana aynı düzeyi koruyor. Kötü sıhhi tesisatın dünyaya bedeli 2015 yılında 230 milyar ABD Doları oldu.
Bu öylesine ciddi bir sorun ki, BM, 2030 yılına kadar herkes için adil sıhhi koşullar ve hijyene ulaşmayı Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SKH’lar) arasına aldı.
LIXIL de, kendi sürdürülebilirlik hedefleri kapsamında, hijyen ve sıhhi tesisatın iyileştirilmesi yoluyla, 2025 yılına kadar 100 milyon insanın geçim koşullarını iyileştirmeyi taahhüt etti. Tuvaletlerin hayatları değiştirebileceğine inanan şirket, global bir tuvalet ve banyo üreticisi olarak bu sorunun çözülmesine yardımcı olmayı hedefliyor.
LIXIL Halkla İlişkilerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Jin Montesano da, “2016 yılında tek bir ilham veren fikir ve SATO adı verilen çözüm ile hayata geçen çalışmamız zaman içinde genişleyerek, bugün, LIXIL’in kendi uluslararası ve tamamen operasyonel sosyal girişimi halini aldı. Bugüne kadar 15 milyon insanın sıhhi tuvalete kavuşmasına yardımcı olduğumuz ve SATO’nun artık kendi kendine yetebilen bir şirkete dönüşmesini sağlayacak, iş odaklı bir yaklaşım benimsediğimiz için gurur duyuyoruz,” dedi.
İlk olarak, LIXIL markası olan American Standard’dan bir mühendis ekibi tarafından geliştirilen, LIXIL’in SATO tuvalet sistemi, kanalizasyonların asla ulaşamayabileceği bölgelerdeki tüketiciler için makul fiyatlı ve arzu edilen bir seçenek sunuyor. Aynı zamanda bir sıhhi tesisat ekonomisi yaratan iş modelinin verdiği destek ile, Ekim 2019 itibariyle, Asya, Afrika ve Latin Amerika’daki 27 ülkede yaklaşık 3 milyon SATO yer tuvaleti ve klozeti monte edildi.
LIXIL’in SATO sosyal girişimi, ticari inisiyatiflerine de ivme kazandırıyor. SATO, yerel düzeyde istihdam yaratılmasına da katkıda bulunan bir yap-sat-kullan modeli yoluyla, 2020 Mali Yılının ilk yarısında (Nisan 2019 – Eylül 2019), 420.000’e yakın birimin gönderimini gerçekleştirerek tahminen 2,1 milyon yeni insana ulaştı.
LIXIL’in markasını daha da güçlendiren SATO sosyal girişimi, temel sıhhi tesisata ihtiyaç duyan çok sayıdaki insana ulaşmak üzere, portföyünü genişleterek Endonezya ve Filipinler’de pilot projeleri hayata geçirecek. Standart ürün bağışlarının aksine, LIXIL, çekici bir ürünün bulunabilirliği yoluyla, tüketicileri cezbetmenin ve hem bireye hem de topluma fayda sağlayan işler yaratmanın bunların uzun vadeli kullanımına yardımcı olacağına inanıyor.
Ancak, Montesano’ya göre, halen yapılması gereken çok iş var. “Yine Dünya Tuvalet Günü, ama dünya nüfusunun dörtte birinden fazlası halen güvenli ve temiz tuvaletlere erişimi yok. Bangladeş’te SATO ile de kanıtladığımız gibi, aynı anda hem finansal hem de sosyal hedeflere ulaşmak mümkün. Global sıhhi tesisat zorluğunun çözümüne katkıda bulunmak için muazzam bir fırsat bulunuyor. Tüm paydaşlarımız ile birlikte, bizim de önümüzde halen gidecek uzun bir yol bulunuyor, ama yakın zamanda bir gün, herkesin o basit soruya verecek bir cevabı olacağını umuyoruz: “Tuvalet nerede?”