Kanun teklifi ile yaşanan gelir kayıpları karşısında, sosyal devlet ilkesi gereği vatandaşın emlak vergisi yükü hafifletilecek.
2020 yılı Emlak Vergisi 1. Taksit ödemeleri 1 Mart’da başladı ve 1 Haziran’da bitecek. Koronavirüs salgınının sonrası kira ödemeleri aksayan taşınmaz malikleri ise bu konuda erteleme bekliyor.
EMLAK VERGİSİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1: 29/7/1970 tarih ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununa Geçici Madde 24’ten sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir:
“Geçici Madde 25 – Covid-19 pandemisiyle mücadele kapsamında 2020 yılına ait emlak vergisi ödemelerinin birinci ve ikinci taksiti 2021 yılı Ocak ayında alınmak üzere faizsiz olarak ertelenmiştir.”
MADDE 2: Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3: Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.
GELİRİ OLMAYAN MUAF
Bir gayrimenkulü olduğu halde, hiçbir gelir olmayan, sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan başka geliri olmayan emekliler, gaziler, engelliler, şehitler, işsizler ile dul ve yetimler vergiden muaf tutulacak. Emlak vergisi ödemeleri ilçe belediyelerinden yapılıyor.
EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL SORGULANIR?
Emlak vergi borcu sorgulaması e-devlet üzerinden yapılıyor.
İNTERNET ÜZERİNDEN ÖDENEBİLİYOR
Gayrimenkullerin bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılmasıyla yapılabiliyor.
Emlak vergisi ödemeleri internet aracılığıyla da gerçekleşebiliyor. Belediyenin “e-belediye” sistemini kullanıyor olmasıyla, internet üzerinden online olarak ödenebiliyor.
EMLAK VERGİSİ NASIL HESAPLANIYOR?
Binalarda:
— Normal Yörelerde Binde 2
— Büyükşehir Belediyesi Binde 4
Meskenlerde:
— Normal Yörelerde Binde 1
— Büyükşehir Belediyesi Binde 2
Arazilerde:
— Normal Yörelerde Binde 1
— Büyükşehir Belediyesi Binde 2
Arsalarda:
— Normal Yörelerde Binde 3
— Büyükşehir Belediyesi Binde 6
NE KADAR ÖDENECEK?
4 yılda bir takdir komisyonlarınca emlak değerleri yeniden belirleniyor. Son olarak 2017’de tespit edilen değerler, 2021 yılına kadar geçerli. Ara yıllarda tespit edilen rakama yeniden değerleme oranı ekleniyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 22.58. Buna göre, Emlak Vergisi değeri yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 23.73/2) yüzde 11.29 artırılarak bulunacak.
Ortaya çıkan rakam üzerinden, gayrimenkulün türüne (mesken, işyeri, arsa, arazi) göre belirlenen oranlar hesaplanarak, vergi bedeli bulunacak. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2, büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak uygulanıyor. İşyerleri için büyükşehirlerde binde 4, diğer illerde binde 2, arsalar için büyük şehirlerde binde 6, diğer illerde binde 3, araziler için büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 hesaplanıyor. Bunu bir örnekle şöyle açıklayalım:
BÜYÜKŞEHİRDE YER ALAN KONUT İÇİN ÖRNEK ÖDEME TABLOSU
Evin 2019 yılına ait emlak vergi değeri: 150 bin lira
2019 yılına ait yeniden değerleme oranının yarısı: (yüzde 22.58/2): Yüzde 11.29
Meskenin 2020 yılı emlak vergi değeri: 166.935 bin lira
Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından, verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri: 166 bin lira
Bu değerin binde 2’si: 332 lira
MAHALLE OLAN KÖYLER MUAF
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 yılı sonuna kadar ertelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf.