319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu’na göre gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemekle mükelleftir. Sadece bazı şartlara bağlı olarak dul, işsiz, şehit yakını, ev hanımı, gazi veya emekli kişilerin emlak vergisi ödeme yükümlülüğü yoktur. Gayrimenkul satın alan kişiler, gayrimenkulün bulunduğu belediyeye giderek ya da e-devlet Tapu Taşınmaz Beyan sayfası aracılığı ile emlak beyanında bulunur. Emlak beyannamesi verdikten sonra ilgili belediye, evin rayiç bedeli üzerinde bir emlak vergisi belirler.
Emlak Vergisi Ödenmeden Tapu Devri Yapılır mı?
Gayrimenkulünü satacak kişilerin tapu devri işlemlerinden önce emlak vergisini ödemesi gerekir. Alım satım işlemlerinde evin önceki tüm borçları gibi emlak vergisi borcu da satıcıya aittir. Emlak vergisi iki taksit halinde ödenebilmektedir. Ancak gayrimenkul satışı yapılacağı zaman tüm borcu aynı anda ödeme yoluna gidilebilir.
Emlak vergisi borcu olduğu halde tapu devri işlemleri gerçekleştirilirse alıcı, borcu ve varsa önceki dönemden kalan borç faizini ödemekle yükümlü hale gelir. Alıcı, borcu ödeyip ilgili tutarı satıcıdan talep edebilir. Satıcının ödememesi durumunda ise alıcı, bu alacağını tahsil etmek amacıyla dava açabilir.
Borcu Yoktur Yazısı Almak Zorunlu mu?
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü resmi sayfasında belirtilen satış işlemi evrakları arasında “Borcu yoktur.” yazısı bulunmamaktadır. Ancak bazı tapu müdürlükleri bu belgenin ibrazını talep edebilmektedir. Gayrimenkul sahibinin borç ödemesini unutmasına bağlı olarak sorun yaşanmaması için alıcılar da satıcıdan “Borcu yoktur.” yazısı getirmesini talep edebilir.
“Borcu yoktur.” yazısı, gayrimenkulün bulunduğu belediyeden ya da e-devlet uygulamasında Gelir İdaresi Başkanlığı Borcu Yoktur Yazısı Talep Girişi sayfasından alınabilir. Gayrimenkul sahiplerinin satış işlemlerinde ibraz etmesi gereken diğer belgeleri öğrenmek için “Satış İşlemleri İçin Gerekli Tapu Devir Teslim Belgeleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.