Yılın ikinci çeyreğine ait inşaat ruhsatları geçen yılın aynı dönemine göre artış göstererek sektörde hareketlenme şeklinde yorumlandı. Resmi verilere göre, yılın ikinci çeyreğinde ruhsat alınan bina sayısı yüzde 5.7, daire sayısı yüzde 31.3 oranında artış gösterdi. İnşaat sektörünün önde gelen temsilcilerine göre, bu artış konut üretiminin artacağı şeklinde yorumlanmamalı, çünkü sektörün üretim konusundaki iştahı bugünlerde oldukça zayıf…
Sektördeki gelişmeleri değerlendiren Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş, ruhsatlardaki artışın hem deprem bölgesinde başlayacak konutlardan kaynaklandığını, hem de müteahhitlerin sektörün yeni yerel yönetimlerin seçimi öncesi ruhsatını almayı tercih ettiğini söyledi. Emrullah Yedikardeş “Ancak bu durum, gelecek yıl daha fazla konut üretileceğinin garantisi gibi görülmemeli. Çünkü sektörde üretim iştahı yok. Artan maliyetler, usta ve eleman bulma sıkıntısı, alıcıların finansal açıdan konutlara ulaşamaması gibi olumsuzluklar yeni yatırım planlayanların ertelemesine neden oluyor. Aynı yıl hayata geçirilmesi zorunlu olmadığı için tedbiren ruhsatlar alınıyor” dedi. İnşaat ruhsatlarının 3 yıl içinde hayata geçirilmesi gerekiyor, bu süre sonunda iptal oluyor.
Son zamanlarda markalı üreticilerin birbiri ardına yeni proje lansmanı yapmalarının iyi bir gelişme olmasına rağmen, ülkedeki toplam konut ihtiyacını gidermeye yetmeyeceğinin altını çizen Emrullah Yedikardeş, “Türkiye’nin yıllık konut ihtiyacı 1 milyon seviyesinde. Üretim ise geçen yıl 642 bin adet seviyesinde kaldı. Her yıl ortalama 400 bin konut açığı doğarken, bu sene herkes elindeki projeyi tamamlayıp bekleme niyetinde olduğu için gelecek yıl daha fazla konut açığı doğacak” diye konuştu.
500 bin sosyal konut da açığı kapatmayacak
Hükümetin barınma sorununa çözüm olarak, 5 yıllık kalkınma planında toplam 500 bin, yıllık bazda ise 100 bin sosyal konut üretiminin oldukça güzel bir haber olduğunu ifade eden Emrullah Yedikardeş, “Bu durum gelecek sene belki de 1 milyona çıkacak olan konut açığının derinleşmesini engeller ama kapatmaz. Kapanmayan konut açığı da fiyatların doğal olarak yüksek seyretmesine neden olur” yorumunu yaptı.
Konut fiyatları yükselecek
Bu nedenle konut fiyatlarına ilişkin sorunun sadece malzeme fiyatlarını dizginlemekle çözülemeyeceğini ifade eden Karmar AŞ İcra Kurulu Başkanı Emrullah Yedikardeş “Her şeyin fiyatı düşük olsa bile ortada üretim olmadığı için konut fiyatları yükselecek. Bu defa insanlar kiralık konutlara yönelecek, kiralıklarda sıkıntı olacak” yorumunu yaptı. Bunu önlemek için arzı artırıp finansa ulaşımı kolaylaştırmak gerektiğini ifade eden Emrullah Yedikardeş, müteahhit için de alıcılar için de kredi maliyetlerinin yüksekliği ve limitlerin kısıtlı olmasının hareketleri de daralttığını açıkladı.
Nitelikli personel sıkıntısı zirvede
İstihdam deposu olması açısından inşaatın ekonominin lokomotifi özelliğini hala koruduğunu anlatan Emrullah Yedikardeş son rakamlara göre sektörde ağustos ayında istihdam rekoru kırıldığını, ancak nitelikli personel bulma sıkıntısının da zirvede olduğunu açıkladı. Emrullah Yedikardeş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şu anda 11 deprem kentinde önemli miktarda konut yapımı söz konusu. Dolayısıyla büyükşehirlerde malzemeleri geç teslim alabiliyoruz. Üstüne bir de inşaat ustası sıkıntısı ekleniyor. Usta, bir şantiyenin en önemli aktörlerinden. Hatta çoğu zaman yeni başlayan mühendisler bazı konuları ustalardan öğrenir. Ancak sektördeki ustaların hepsi alaylıdır. Daha önceki ustalarından ne gördüyse onu yaparlar. Ama inşaat malzemeleri, teknoloji, inşaatta yapım teknikleri her geçen dönem gelişiyor. Bu nedenle sağlam ve güvenilir binalar istiyorsak önce ustalara el atılması gerekir. Onların da en az 2 yıllık mesleki eğitimden geçirilmesinde büyük fayda var.”