Her insan için yaşam alanı önemlidir. İhtiyacı karşılayan ve konforlu bir evde hayat sürmek keyiflidir. Tüm ihtiyaçları karşılayan sorunsuz bir ev bulmak çoğu zaman zordur. Kiralanan evde karşılaşılan bir sorunda her zaman ilk akla gelen taşınmaktır. Fakat satın alınan evden taşınma fikrinin gerçekleştirilebilmesi için öncelikle mevcut evin satışa çıkarılması gerekir.
Ev satışı yaparak yeni bir ev satın alma süreci biraz meşakatlidir. Bu yüzden satın alınan evde yaşanabilecek olumsuz durumlara karşın evle ilgili araştırmanın eksiksiz yapılması gerekir. Ev alma süreci birkaç aşamadan oluşur.
Nakit satın alma ya da kredi kullanma gibi durumlarda satın alma süreci değişir. Evin bulunduğu lokasyon, yapı durumu, maliyet gibi birçok durum bir arada düşünülmelidir. Ev satışının ardından herhangi bir sorunla karşılaşmamak için tüm detaylar eksiksiz incelenmelidir. Unutmayın evde herhangi bir rutubet, çatlak ya da altyapı hasarı bulunması evi tekrar satışa çıkarmanızı zorlaştırabilir.
Bütçenizi Belirleyin
Ev almadan önce yapılması gerekenler maddelerinden ilki bütçeyi belirlemektedir. Yüksek maliyetlere sahip olan satın alma işleminde bütçeyi aşmamak için ödeme yapılabilecek maksimum tutar belirlenmelidir. Ödemenin hangi yöntemle gerçekleştirileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Bütçe belirleme konusunu kolay hale getirmek için yapılması gereken ev satın alma sırasında karşılaşılacak masrafların not edilmesidir.
Ev satın alma işlemlerinde ekstra masraf kalemleri bulunur. Bunlardan ilki aracı komisyonudur. Beğendiğiniz evin emlak ofisinden satılık olmasına karşın mutlaka komisyon tutarını masraf maddelerine eklemelisiniz. Diğer bir ödeme ise tapu harcıdır. Tapu devri sırasında ödenen harç miktarının tamamının sizin tarafınızdan ödenebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Bir kısmını alıcının ödemeyi kabul etmesi size sürpriz olabilir.
Ev alırken çıkan masraflar komisyon ve tapu harcıyla sınırlı değil. Aynı zamanda döner sermaye bedeli, emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, DASK ve abonelik masrafları da bulunmaktadır. Ev almadan önce belirlenen bütçeden zorunlu masraf bedelleri çıkarılarak kalan miktara uygun evler arasından seçim yapmak gerekir. Doğru bir bütçe yönetimi için satın alacağınız eve karar vermeden önce tüm detayları düşünmelisiniz.
İhtiyacınıza Uygun Evi Seçin
İlk kez ev sahibi olacak kişiler için ev alırken nelere dikkat edilmeli sorusu kafa karıştırıcı olabilir. Uzun yıllar yapılan birikimlerin sonucunda herkes tam hayal ettiği eve sahip olmak ister. Fakat her zaman hayal edilen ev en doğru ev olmayabilir. Deniz kenarında bir evde yaşamak isteyen kişilerin “evde rutubet var mı?” , “ev deprem bölgesinde mi?” gibi birçok soruya yanıt alması gerekir. Evin lokasyonunun yanı sıra yapı durumu güvenlik için önemlidir.
Bütçenin belirlenmesinin ardından ikinci yapılacak şey ev aramaktır. Ev arama sürecinde birçok kişinin yaptığı hatalardan biri yalnızca evin görünüşünü değerlendirmektir. Konforlu bir yaşam alanının en önemli özelliği lokasyondur. Ev satın alma sürecinde toplu taşıma ve ana arterlere olan uzaklığı incelenmelidir. Evin çevresinde bulunan sosyal ve açık alanlar eve değer katan unsurlardır.
Ev satın almadan önce yapılması gerekenler arasında bulunan en önemli madde evin yapı kalitesidir. Özellikle deprem bölgelerinde mutlaka bina deprem testi onayı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Günümüzde bu işlemin kontrolü oldukça kolay bir hal aldı. Bina adresiyle birlikte satın almaya karar verdiğiniz ev deprem bölgesinde mi e-devlet aracılığıyla kontrol edebilirsiniz.
Kredi Başvurusunda Dikkatli Olun
Ev almadan önce yapılması gerekenler arasında satın alma yöntemini belirlemek bulunur. Ev alma sürecinde birçok insan bankalardan kredi kullanmayı tercih ediyor. Kredi kullanımı öncesinde yapılacak detaylı araştırma daha karlı olmanızı sağlayabilir. Her bankanın sunduğu ev kredisi seçenekleri farklıdır. Kredi başvurusu öncesinde faiz oranlarına yalnızca internet aracılığıyla bakarak karar vermeyi seçebilirsiniz.
Bankaların kişilere sunduğu özel avantajlar bulunmaktadır. Özellikle müşterisi olan kişilere özel ödeme seçenekleri sunabilir. Bu avantajların tam olarak öğrenilebilmesi için mutlak müşteri temsilcileriyle görüşülmelidir. Tüm bankaların avantajları ve sunduğu teklifler değerlendirilerek kredi kullanmaya karar verilmelidir. Kredi kullanımı sırasında bankanın talep ettiği dosya ve sigorta masraflarını öğrenmeyi unutmayın.
Ev almadan önce dikkat edilmesi gerekenler başlığında ele alınması gereken bir diğer nokta da kredi miktarıdır. Günümüzde ev kredisi satın alınacak ev maliyetinin yalnızca belirli bir kısmını karşılamaktadır. Ev satın alma sırasında ihtiyaç duyulan miktar için kredinin yanı sıra nakit para bulundurmanız gerekebilir.
Cephe Seçimi Önemli
Ev alırken cephe seçimi önemlidir. Gün içerisinde çok fazla vakit geçirilen evde konfor için yaşanan bölgenin mevsim koşullarına uygun cephe tercih edilmelidir. Ilıman ve sıcak iklime sahip olan bölgelerde evlerin ısınma problemi genellikle olmaz. Sıcak havalarda serin bir ev için kuzey ve doğu cepheye sahip olan evler konforludur.
Zorlu kış şartlarına sahip olan bölgelerde ısınma problemi çok sık rastlanan bir durumdur. Düşük ısınma maliyetine sahip olmak için soğuk iklime sahip bölgelerde güney cephe evler oldukça konforlu ve ekonomiktir. Soğuk kış şartlarında yoğun güneş alan güney cephe ev ısınma masraflarını oldukça azalmasına neden olur.
Ev alırken masraf hesaplama kısmına mutlaka ısınma ya da serinleme giderleri eklenmelidir. Evin cephesine göre ev fiyatları genellikle değişkenlik gösterir. Değişken fiyatları nedeniyle iklim koşullarına uygun olarak tercih edilmeyen evlerde ekstra maliyetler göze çarpıyor. Karlı ve avantajlı bir ev satın almak için ev almadan önce nelere dikkat etmeliyiz konusu dikkate alınmalıdır.