Ev internet tarifesi karşılaştırırken ilk önce cebinizden ne çıkacağına ve alacağınız hizmetin içeriğine bakmalısınız. Ev internet paketinizin içeriğinde dikkat etmeniz gereken en önemli konu Adil Kullanım Noktası (AKN) uygulamasının olup olmadığı ve eğer varsa kaç GB AKN verildiğidir. AKN’siz paketler, her zaman ilk tercih edilmesi gereken paketlerdir çünkü artan veri indirme ihtiyacında bu tarz paketler ay ortasında hızınızı düşürerek sizi yarı yolda bırakmaz.
Şu an Türkiye’de aylık ortalama veri indirme boyutu 96 GB’ları geçmiş durumda ve her yıl yüzde 230 artıyor. Bunun en büyük sebebi, internette artık çok daha fazla video izliyoruz ve online içerik tüketiyoruz. Televizyon izleme alışkanlığı da giderek yerini istediğimizi dilediğimiz zaman izleyebileceğimiz online içerik servislerine bırakıyor. Bu yüzden artık 50 GB, 75 GB gibi AKN’li paketler sizin ihtiyaçlarınızı karşılaşmakta yetersiz kalabilir.
Birçok internet sağlayıcısı 25-50-75 GB gibi, ortalama internet kullanımının altında AKN’li olan paketleri, düşük bir hız ile (örneğin 16 Mbps’e kadar) uygun fiyata, telefonsuz (yalın ADSL) şekilde satıyor. Böyle paketlerde hız ve AKN düşük olduğu için internette rahatça film, dizi izleme, oyun ve dosya indirme, online oyun oynama gibi şeyleri yapamazsınız. Hızınız ayın ilk 5-10 günü içinde 5 Mbps’e düşer. 5 Mbps bir internet ile ailece keyifle internet kullanmanız zordur.
TurkNet taahhütsüz, AKN’siz ve bölgenizde verebileceği maksimum hızda 100 Mbps’e kadar interneti ve ayda 1.000 dakika telefon konuşmasını ayda 64,99 TL fiyattan sunuyor. AKN’siz tarifeler arasında TurkNet’in teklifi göz atmaya değer. Eğer AKN’li bir internet paketi alacaksınız AKN’sinin en az 150 GB ve üstü olmasını tavsiye ederiz.
ADSL tarifelerinde teknoloji gereği genelde 16 Mbps’e kadar hız sunuluyor. 16 Mbps’e kadar hızla satılan tarifelerde sizin 16 Mbps hız alacağınızı garanti etmez. Santralden eve kadar olan bakır altyapı sorunluysa alabileceğiniz maksimum veri indirme (download) hızı 8 Mbps’i geçmeyebilir, hatta daha az olabilir. ADSL’de download hız ortalamasının ülkemizde 8-10 Mbps olduğunu söyleyebiliriz.
VDSL tarifelerinde ise teknoloji izin verdiği için yine santrale olan mesafeye göre 100 Mbps’e kadar veri indirme hızına ulaşabiliyor. Burada santrale olan mesafe maksimum 1.000 metre. Bu mesafeden sonra eğer çevrede saha dolabına kadar fiber yoksa VDSL hizmeti vermek mümkün değil. VDSL’de piyasada 24, 35, 50, 75 ve 100 Mbps’e kadar olan paketler var. Santrale olan mesafeye ve hat değerlerine göre sizin orada ne hız alabileceğinizi operatörleri arayarak ya da web sayfalarından sorgulayarak öğrenebilirsiniz. Operatörlerin birçoğu internet paketlerinde hıza göre fiyat tarifesi uyguluyor. Örneğin 35 Mbps’lik paketi 50 Mbps’likten daha ucuza satıyor. Tabii AKN düşükse sunulan hızın değeri kalmıyor.
VDSL tarifelerinde TurkNet yine farklılaşan uygulamalara sahip. Bu operatör Veri Akışı Erişimi (VAE) yöntemiyle (yani kendi aktif altyapısının bulunmadığı bölgelerde) 35 Mbps’e kadar hızda taahhütsüz, AKN’siz interneti, her yöne ayda 1.000 dakika telefon görüşmesi ile birlikte ayda 64,99 TL’ye sunuyor. Aktif altyapısı ile hizmet verdiği bölgelerde ise 100 Mbps’e kadar hızda taahhütsüz, AKN’siz interneti, upload hızını limitlemeden, 1.000 dakika her yöne telefon görüşmesi ile birlikte yine aynı fiyattan ayda 64,99 TL’ye sağlıyor.
ADSL’de teknoloji limitleri gereği ortalama 0,80 ila 1 Mbps’e kadar upload hızları sunuluyor. VDSL’de ise genel olarak download hızına göre upload hızı sunan paketler satılıyor. Örneğin 35 Mbps’e kadar download hızı sunan pakette 3 Mbps’e kadar, 50-75-100 Mbps’e kadar download hızı sunan paketlerde ise 4 ya da 5 Mbps’e kadar upload hızı sağlanıyor. TurkNet ise Yerel Ağın Paylaşıma Açılması (YAPA) yöntemiyle hizmet verdiği santrallere bağlı olan müşterilerine upload limitlerini kaldırdı. Bu operatörde, eğer aktif altyapı bölgesindeyseniz santrale olan mesafeniz ve hat değerleriniz uygunsa standartların üzerinde upload hızı alabilirsiniz. Örneğin 10, 15, 20, 30 hatta 55 Mbps’e kadar upload hızları TurkNet ile mümkün olabiliyor. Ne kadar upload hızı alabileceğinizi ise dediğimiz gibi mesafe ve evinize kadar gelen bakır tesisatın kalitesi belirliyor.
Genelde de tarifeye telefon hattı ya da telefon görüşmesi dahil değil. Bazılarında telefon hattı var ama konuşma ücretleri ayrı alınıyor ya da 100 dakika gibi düşük görüşme paketleri veriliyor. Eğer telefon hizmeti sizin için önemliyse tarife içinde telefon var mı, varsa kaç dakika ekstra ücret ödemeden konuşabilirsiniz, hangi yönleri arayabilirsiniz sorularının cevaplarını almaya çalışın. Telefonsuz ve telefon ile birlikte internet hizmeti için ne ödeyeceğinize bakın.
Ev interneti alırken sözleşmelerde küçük harflerle belirtilen ama sonra başınıza dert olabilen “hediyelere” de bakmanızı öneririz. Örneğin 200 TL modem, 200 TL kurulum ve 100 TL aktivasyon ücreti hediye diye sözleşmede yazabilir ancak taahhütlü bir hizmet aldıysanız ve taahhüt bitiş tarihinden önce internet hizmetinizi sonlandırırsanız, başta size hediye olduğu söylenen bu tutarlar cayma bedeliniz içerisinde size fatura edilebilir. Bunları baştan sormanızda yarar var.
İnternet alırken, yanında size kullanıp kullanmamanın size kalacağı bazı ücretsiz hizmetler de yanında verilebilir. Örneğin 10 GB bulut depolama veya ücretsiz TV hizmeti gibi. Bu hizmetleri değerlendirirken piyasada ücretsizleri var mı, ya da ücretliyse ne kadar veya gerçekten kullanacağınız bir hizmet mi diye değerlendirmenizi öneririz. İnternet aldığınızda önemli olan aldığınız paketin içeriğidir. Bu ücretsiz sunulan yan hizmetler, piyasada çok daha ucuza alabileceğiniz bir internet paketini olması gerekenden yüksek bir fiyata almanızı sağlamamalı.
Evinize internet alırken son olarak “taahhüt var mı yok mu” ve varsa “kaç yıl” sorusunun cevabına bakın. Şunu unutmayın taahhütlü bir internet aldığınızda taahhüt süresi bitmeden internet hizmetinizi sonlandırmak isterseniz size yüklü cayma bedelleri çıkarılabilir. Memnun kalmadığınız biz hizmete cayma bedeli yüzünden uzun süre katlanmak zorunda kalabileceğinizi unutmayın.*