Barınma insanlığın en temel ihtiyaçları arasında yerini alır özellikle son yıllarda aklımızda hep ev kiraları düşer mi? sorusu var. Pek çok insan bu en temel ihtiyacı karşılamak için çabalamaktadır. Piyasa üzerinde kiralık ve satılık çok çeşitli konutlar vardır. Hem fiyat hem de evlerin içi, dışı bakımından milyonlarca seçenek vardır. İnsanlar tüm bu seçenekler arasından kendilerine en uygun evi bulmakta epey zorlanmaktadır. Hem ihtiyaca göre hem de uygun fiyata ev sahibi olmak oldukça zorlayıcıdır.
Toplumun büyük bir çoğunluğu kirada oturmaktadır. Bu sebeple ev kiraları birden fazla kişiyi etkileyen önemli bir meseledir. Piyasada çeşitli fiyatlarda pek çok kiralık ev mevcut. Bu fiyatlar belirli dönemlerde artarken bazı dönemlerde de düşüş yaşayabilmektedir. Ev kiraları ne zaman ucuzlar gibi sorulara verilebilecek net bir cevap yoktur. Ülke şartlarına veya dünya genelinde olan çeşitli krizlere bağlı olarak artışlar, düşüşler yaşanmaktadır.
Ev Kiralarının Belirlenmesi
Ev kirası birçok insan tarafından karşılanan önemli bir ödeme çeşididir. Kirada oturmak kısaca sahibi olunmayan alana verilen yaşama ücretidir. Genellikle aylık olarak ödemesi gerçekleşir. Düzenli olarak artış ve nadiren düşüş görülen bir alandır. Ev kiraları neye göre belirlenir diye sorulacak olunursa bu soruya verilecek en net cevap TÜFE oranlarıdır.
Normal şartlarda ev kiraları artış oranı üretici fiyat endeksi oranına göre belirlenmekteydi. Fakat yeni ekonomi kapsamına göre bu artışların oranı tüketici fiyat endeksi yani TÜFE’ye göre belirlenmektedir. Bu durum ev sahibinin uygulayabileceği en yüksek zam oranı olmaktadır. Tavan zam bu şekilde belirlenmektedir. Ev sahibi belirlenen oranlar dışında daha yüksek oranda bir zam yapamamaktadır.
Yeni ekonomik paketi ile hem kiracı hem de ev sahibi herhangi bir mağduriyet yaşamamaktadır. Kiracı olması gerektiğinden daha yüksek kiraya maruz kalmadığı gibi ev sahibi de hakkı olanı alabilmektedir. Bu sebeple oldukça avantajlı bir durumdur. Yasal olarak 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak ortaya çıkan orandan daha yüksek bir miktarda kira artışı yapılamamaktadır.
Ev Kirası Hesaplama
Gayrimenkul dünya üzerinde yatırım yapılan en önemli araçlardan birini hatta en temelini oluşturur. Bu sebeple ev sahibi olanların, bu evleri yatırım olarak kullanmak isteyenlerin öğrenmek istedikleri en önemli nokta evin değeridir. Evin değeri bu eve alınacak kiracıların kira bedelini de hesaplamaya yardımcı olur. Ev kirası hesaplama bir bakıma evin değeri ile belirlenebilecek önemli bir detaydır.
Kira bedeli genel anlamıyla kiracının gayrimenkulü kullanma karşılığında ödediği bedeldir ve bu bedel zaman zaman artış göstermektedir. Bu bedelin belirlenmesi gayrimenkul sahibi ile kiracı arasında imzalanacak olan kira kontratı çerçevesinde şekillenmektedir. Ev kiraları neye göre artar sorusu kira kontratı yapacak olan herkesin aklında bulunan önemli bir sorudur. Yasalar çerçevesinde yapılan artış oranları ve ev sahibinin yapacağı zam oranı bu bedeli belirler.
Ev kiraları ne zaman düşer gibi sorular ancak TÜFE oranına göre hesaplanabilir. TÜFE’de yaşanan dalgalanmalar kira bedellerini etkiler. Bu sebeple kiraların düşüp düşmeyeceği de takip edilmesi gereken bir konudur. Kira fiyatları her daim düşüş göstermez bunun yanında çoğu zaman artışla karşılaşılabilir. Yapılacak artışlarda çeşitli koşullara bağlı olacak şekilde yapılmaktadır.
Ev Kiraları ile Zam Oranları
Ev fiyatları ve kira fiyatları yaşanılan şehre göre de değişiklik göstermektedir. Sadece fiyatlar değil yapılacak zamlar, zam oranları veya kira fiyatlarında düşüşler de şehirler göre farklılık oluşturur. Özellikle büyük kentlere yaşanan göç dalgası nedeni ile de kiralar da belirli artışlar yaşanması muhtemel oluyor. Kira fiyatları düşer mi beklentisine girmek bu alanda biraz daha olumsuz bir durum yaratıyor.
Ev kiraları zam oranı belirlendikten sonra kiracı ile paylaşılarak yeni ödeme fiyatına geçiş yapılmaktadır. Her sene düzenli olarak ev sahipleri kira oranlarında çeşitli artışlar yapmaktadır. Bu artışlar yaşam koşulları, alım-satım dengesi ve TÜFE oranına bağlı olarak yapılmaktadır. Özellikle yatırım amaçlı alınan evlerde yapılan kira zamları ev sahiplerini büyük oranda etkilemektedir.
Yaşanan fiyatlardaki artış oranları kiracılar için her ne kadar olumsuz bir etken olsa da ev sahipleri açısından da bir o kadar avantajlı bir durumdur. Fiyatlara yansıyan her zam durumu ek gelir olarak ev sahiplerine ulaşmaktadır. Bu sebeple her alanda oldukça avantajlı bir durumun içerisindedirler. Tüm bu durum göz önüne alındığında ev kiraları düşecek mi sorusu ile karşı karşıya kalınmaktadır.
Ev Kiralarının Düşüş Ayları
Evlerde kiralama dönemleri değişkenlik gösterir. Çoğu zaman birkaç haftalık, günübirlik veya birkaç aylık olacak şekilde de kiralanabilmektedir. Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında bu tarz mevsimlik ev kiralamaları oldukça fazla görülmektedir. Buna nazaran sonbahar ve kış aylarında kiralama oranları çok daha düşüktür. Ev kiraları hangi aylarda düşer diye sorulduğunda ise daha çok kış sezonunda bu düşüşler yaşanmaktadır.
Yaz sezonu pek çok insan tarafından çeşitli tatil beldelerine, yörelerine kaçışı simgeler. İnsanlar sessiz sakin doğa ile vakit geçirmek istediklerinden bu dönemlerde ev kiralarının fiyatlarında artışlar yaşanır. Peki bu genel ev kiraları ne olacak? Tatil sezonu dışında barınma amacıyla kiralanan evlerde ise düzenli fiyat artışları görülür. Bu sebeple kiralar ne zaman düşer sorusuna net bir cevap verilememektedir.