Aksi takdirde hem daire niteliği hem e-sözleşme ile alakalı sorunlar yaşanabilir. Emlak danışmanı aracılığı ile kiralama ve daire satış işlemlerinin yapılması daha mantıklı olacaktır.
Kişilerin emlakçı aracılığı ile daire kiralaması durumunda kiranın yüzde 2’lik bir tutarını emlakçıya vermeleri gerekir. Hem ev sahibi hem de kiracıdan bu tutar talep edilir ve kira sözleşmesinde de yer alır.
Ev Kiralarken Dikkat Edilecek Hususlar Nelerdir?
Ev kiralarken dikkat edilecek hususlar denildiği zaman akla ilk gelmesi gereken detaylar şunlardır;
- Kiralık dairenin iç ve dış yapısının uzun vadede kullanıma uygun bir dayanıklılığa sahip olup olmadığı incelenmelidir. Bu konuda eğer evin içi tadilata gereksinim duyan bir durumdaysa kira tutarından düşerek gerekli tadilatlar yapılabilir.
- Evin paylı bir hisseye mi sahip olduğu ya da tek bir kat malikinin mi olduğu detaylı bir biçimde incelenmelidir.
- Yıllık zam oranının mümkünse sözleşmede belirtilmesi gerekir. Aksi takdirde kira artış oranıyla ilgili sorunlar yaşayabilirsiniz.
- Kiranın ayın hangi günlerinde ödenebileceği konusunda kiralayan kişinin gelir durumuna göre bir aralık belirlenmelidir.
Bu detayların göz önünde bulundurulduğu durumlarda kiralama işlemi hem ev sahibi hem de evi tutan kişiler için sorunsuz bir biçimde tamamlanır.
Kira Sözleşmesinde Mutlaka Olması Gerekenler
Ev kiralarken dikkat edilecek hususlar sözleşme bazında da incelenmelidir. Bir kira sözleşmesinde yer alması gereken noktalardan bazıları;
- Daire, mahalle, sokak, kiralananın cinsi gibi detaylara muhakkak yer verilmelidir.
- Kiracı ve kiralayanın adresi, T.C. kimlik numarası net ve hatasız bir biçimde sözleşmede bulunmalıdır.
- Yıllık ve aylık kira bedeli, kira bedelinin hangi tarihlerde ödeneceği net ibareler ile belirtilmelidir.
- Kiralanan ile teslim edilen demirbaşlar da kira sözleşmesinde muhakkak yer almalıdır.
Bu hususların her iki tarafça da kabul edilmesi durumunda kira sözleşmesi imzalanabilir. Emlak komisyoncusu vasıtası ile süreç düzenlendiyse kişilerin muhakkak bu sözleşmede uzmanın da kaç liralık bir paya sahip olacağı da belirtilmelidir. Emlakçıların alabilecekleri en yüksek tutar yüzde 2 olarak belirlenir.
Ev Satın Almak mı Kiralamak mı Mantıklı?
Ev kiralarken dikkat edilecek hususlar kadar ilerleyen senelerde yatırım yapmak amacı ile satın alımın kiralamadan daha mı makul olduğu sıklıkla dile getirilen detaylar arasında kendini gösterir.
Örneğin bir dairenin satışa sunulduğu toplam tutarı 214 aylık kiraya eşdeğerdir. Bunun için maddi durum yeterliyse gerekli olan bütçe mevcutsa kişilerin kiralamak yerine satın alması daha mantıklı olacaktır.
Türkiye’de son senelerde en hızlı gelişen sektörlerin başında gelen inşaat, özellikle kazanç elde etmek ve geleceğe yatırım yapmak için uygun seçim olacaktır.