Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri gereğince günümüz itibari ile 500 TL’den yüksek kira bedelleri için bankaları kullanmak zorunludur. Kira bedeli bu miktardan yüksekse ve kira ödemeleri banka aracılığı ile yapılmazsa, olası anlaşmazlık durumlarında ev sahibi ve kiracı sorunlarla karşılaşabilmektedir.
Kira Ödemesi Nasıl Yapılmalı?
Maliye Bakanlığı tarafından 01.01.2008 tarihinde tebliğ edilen yasa gereğince kira ödemesi artık PTT ya da bankalar üzerinden yapılmaktadır. Bu tarihten itibaren bu kurala uymayan mülk sahiplerine de ceza verilmektedir. Bunun nedeni ise kira gelirinin vergiye tabi olması ve daha sıkı denetlemek istenmesidir.
Her konut için aylık 500 TL’yi aşan tutarlarda; günlük ya da haftalık olarak kiralanan konutlarda ise belirli bir alt sınır olmadan kira bedelinin tamamının banka ya da PTT aracılığı ile yatırılması zorunludur.
Bankalar üzerinden ödeme gerçekleşirken açıklama kısmına “Kira bedeli” yazılmalıdır. Online işlemlerde, para transferi ekranında çoğunlukla bu seçenek otomatik olarak çıkmaktadır. Kiracı, kira bedelini banka ödeme talimatı ile gerçekleştirirken açıklama kısmında bu seçeneği işaretlemelidir.
Bankadan Kira Nasıl Ödenir?
Mobil bankacılık, internet bankacılığı ya da şube üzerinden ödeme yöntemleri ile kira bedeli ödenebilir. Öncelikle mülk sahibinin kendi adına bir kira hesabı açması gerekir. Mülk sahibi, herhangi bir bankaya giderek “kira hesabı” hizmetine başvurabilir. Çoğu banka, bu hesaba yatırılan kira üzerinden hesap işletim ücreti kesmemektedir.
Kiracı da kirasını mobil bankacılık üzerinden ödeyebilmek için kendisine bir banka hesabı açmalıdır. Ödemeler şube ya da ATM üzerinden gerçekleşecekse, kiracı kendine hesap açmayabilir.
Online ödeme araçlarını kullanacak kiracı, mülk sahibinden kira hesabı bilgilerini istedikten sonra mobil bankacılık veya internet bankacılığı üzerinden kirasını yatırabilir. Hatta hesabına otomatik ödeme talimatı vererek kira bedelinin banka tarafından kullanıcının belirlediği bir günde ev sahibinin hesabına aylık olarak gönderilmesini de talep edebilir.
Mülk Sahiplerine Özel: Kira Hesabı Nasıl Açılır?
2008 yılında çıkarılan yasa gereği 500 TL’nin üzerindeki kira gelirinin banka üzerinden alınması zorunludur. Hem konut hem de iş yerinde kira gelirleri için bu durum geçerlidir. Kira geliri için kişi kendi hesabını kullanabileceği gibi mülke özel bir banka hesabı da açabilir. Bunun için bankaların ilgili birimlerine başvurulması yeterlidir.