Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu için geri sayım devam ediyor. Enerji kimlik belgesi olmayan taşınmazlar satılamayacak ve kiraya verilemeyecek!
Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin enerji kimlik belgesi hakkında ev sahiplerini uyardı.
Konu hakkında açıklama yapan Alkin “Şu anda ülkemizdeki binaların yaklaşık yüzde 10’unu oluşturan 873 bini EKB aldı. Henüz 8,6 milyonu bu belgeye sahip değil. 31 Aralık itibarıyla belgesi olmayan binalarda alım, satım ve kiralama işlemi duruyor” diyerek 8,6 milyon taşınmaz sahibini uyardı.
Enerji Kimlik Belgesi Nedir?
Binaların enerji verimliliğini ölçmek için başlatılan bir uygulama olup her binanın enerji performansını göstermek için kimlik belgesi verilmesini amaçlamaktadır.
28 Nisan 2017 tarihinde Resmî Gazete ‘de yayımlanan “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” metni ile beraber enerji kimlik belgesi için son başvuru tarihi 1 Ocak 2020 olarak revize edildi.
Enerji Kimlik Belgesi almak isteyen binalar enerji kimlik başvurusu için yetki verilen danışmanlık firmaları tarafından belediyelere başvuru yapılmaktadır.
Enerji Kimlik Belgesi İçin Mantolama Şart Mı?
Hayır, mantolama zorunluluğu bulunmuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile “… 5.12.2008 Tarihli ‘Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği’nin’ geçici 3. maddesine göre, -mevcut binalar ve inşaatı devam edip henüz yapı kullanma izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on yıl içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir- denilmektedir.
Bu maddeye göre, mevcut binalar için 2.5.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgesi düzenlenmesi gerekmektedir. Enerji kimlik belgesi düzenlenmesi mevcut binalar için yalıtım yapma zorunluluğu getirmemektedir…” böyle bir zorunluluğun olmadığı ilan edilmişti.
Enerji Kimlik Belgesi Almak Zorunlu Mu?
Şu anda enerji kimlik belgesi için binalarda yaşayan kat maliklerine uygulanan yasal bir yaptırım bulunmuyor. Ancak 1 Ocak 2020 tarihinden sonra enerji kimlik belgesi olmayan binalarda yer alan taşınmazların hiçbir şekilde kiraya verilmesi ya da satışı söz konusu olmayacak.
Yani evini satmak isteyen ya da evini kiraya verecek olan ev sahipleri binalarına mutlaka enerji kimlik belgesi çıkartmak mecburiyeti ile karşı karşıya kalacak. Bu nedenle bina sakinlerine Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yasal zorunluluğu beklemeden enerji kimlik belgesi çıkartmaları için uyarıda bulunuyor.
Enerji Kimlik Belgesi Alınmazsa Ne Olacak?
Enerji kimlik belgesi almayan kişilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından uygulamaya alınan Enerji Kimlik Belgesi yönetmeliği kapsamında 1 Ocak 2020 tarihinden sonra evlerini satmalarına ya da kiraya vermelerine kesinlikle izin verilmeyecek.
Çünkü tapuda yapılacak olan konut satış işlemleri ve tapu devir işlemleri ile kira sözleşmesi imzalanması gibi işlemlerde enerji kimlik belgesi olması zorunlu tutulacak.