İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre, ev sahipleri yerleşik kiracılarını evlerinden tahliye ederek daha fazla gelir elde edebilecekleri “kötü kiracılardan” şikayetçi olmayacakları Airbnb ve benzeri kısa süreli kiralama opsiyonlarına yöneliyorlar.
Bu trend özellikle turistik bölgelerde konut sıkıntılarına yol açarken buralardaki temel işlerde çalışanları daha uzak bölgelerde yaşamaya zorluyor. Yetkililer ve milletvekilleri bu durumu denetleyecek çeşitli düzenlemeleri hayata geçirmeye çalışıyor.
Scarborough bölgesine yönelik bir raporda, 2017’de ev arayan bir kişinin ortalama 25 farklı kiralık ev opsiyonu varken, 2022’de bu sayı altıya düşmüş durumda. Aynı süreçte tatilcilere kısa süreli kiralanan konut sayısı ise katlanarak artmış durumda.
Raporda, özel mülk sahiplerinin arazi ya da konutlarını Airbnb ve diğer tatil konaklamalarına çevirmek için varolan kiracılarını tahliye ettiklerinin de tespit edildiği yazıyor.
Bu durum sadece tatil yerlerine özgü olmayıp, Londra, Barcelona, İstanbul gibi turistik önemlerinin yanı sıra ticari merkezlerin de olduğu büyükşehirleri de kapsıyor.
Türkiye’de de İstanbul, Antalya ve Muğla’nın tatil beldeleri başta olmak üzere, pek çok turistik bölgede de benzer sebepli konut sıkıntıları ve kira artışları dikkati çekiyor.
Türkiye genelinde enflasyon baskısı ve bu sebeple tek geçim kaynağı olarak kira gelirini kullanan konut sahiplerinin emlak piyasasına etkisinin yanında, özellikle genç girişimcilerin de Airbnb ve benzeri kısa süreli kiralama opsiyonlarıyla kısa yoldan zengin olma hayalleri, Türkiye’de de benzer bir konut sıkıntısını ağır şekilde hissettiriyor.
Yazar: Özgün Ersin