Konut satışlarında da uygulanan bu yöntem sayesinde, ev almak isteyen ancak yeterli parası bulunmayan kişiler sahip oldukları malları takas yöntemi ile değiştirerek ev sahibi olabilecek!
Bunun dışında, oturdukları evden memnun olmayan iki ev sahibi de evlerini takas edebiliyor. Takas yöntemi ile ev alınır mı diyenlerin gerekli belgeleri hazırladıktan sonra Tapu Müdürlüğü’ne başvurmaları yeterli olacak.
Ev Takası Nasıl Yapılır?
Takas bilindiği üzere; bir mal karşılığında başka bir mal vererek ödeşme ya da değiş tokuş işlemidir. Ev takas yönteminde de süreç aynı şekilde işler.
Taşınmaz mallara ait olan değerlerin birbirine eşit olması ise şart değil. Söz konusu olan malların denk olmadığı durumlarda; aradaki fark ödeme yolu ile de eşitlenir.
Taraflar gerekli olan evrakları hazırladıktan sonra Tapu Sicil Müdürlüğü’ne giderek takas yöntemi ile istedikleri eve kavuşabilir.
Takas yöntemi için gerekli olan evraklar;
- Takas edilecek olan taşınmaz mallara ait tapu senetleri
- Takas yapılacak olan ev sahiplerine ve onlarına yerine geçecek olan kişilere ait nüfus cüzdanı ve fotokopisi
- Taşınmaz malların bağlı olduğu belediye üzerinden alınacak olan takas edilecek mallara ait emlak beyan değerini gösteren belge.
- Eğer taraflar bu işlemler adına bir kanuni temsilci belirleyecek ise; temsile ilişkin belge de takas yöntemi için gerekli olan evraklar arasında yer alır.
Takas yöntemi ile ev alınır mı diye düşünenler ev sahibi olabilmek adına belirtilen evrakları tamamladıktan sonra tapu dairelerine başvuruda bulunmalılar.
Öte yandan takas işlemi yapacak olan tarafların tapu dairelerine harç ödemesi de gerekmektedir. Tapu döner sermayesi için de bir ödemede bulunulur.
Ücretlendirmeler ise Döner Sermaye İşletmesi tarafından belirlenir. Farklı şehirler ya da ilçeler arasında da takas yöntemi ile ev sahibi olunması mümkündür.
Tapu Takas Uygulaması Hakkında
Takas işlemlerinde ya da gayrimenkul alım satım işlemlerinde yaşanılan sahte para, dolandırıcılık gibi olumsuz durumlara engel olmak amacı ile Takasbank ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü arasında tapu takas uygulaması başlatıldı.
Öncelikle ödenecek olan tutar bu uygulama sayesinde Takasbank’ta bloke edilerek satış işlemleri sonuçlanana kadar bekletiliyor.
- Kişiler e-ödeme numarası ile taputakas adresi üzerinden sisteme giriş yapmalı. E-ödeme numarası tapu dairesi tarafından verilir.
- Sisteme erişim sağlandıktan sonra ise sistem tarafından verilen Takasbank referans numarası alıcıya iletilir.
- Alıcı da Takasbank referans numarası ve e-ödeme numarası ile sisteme giriş yapar.
- Komisyon bedelleri ve taşınır bedelleri ise Takasbank hesabına gönderilmektedir.
Takas işlemleri bittikten sonra malın bedeli taraflara aktarılır. Takas yöntemi ile ev alınır mı diyenler sahip oldukları, satamadıkları ürünleri ya da malları takasa sunarak ev sahibi olabilir.
Örneğin; beyaz eşya firması ya da ayakkabıcılar satamadığı ürünlerini sisteme belirterek istediği eve kavuşabiliyor. Bunun için belirtilen adımların takip edilmesi ve evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanması yeterli olacak.