Son yıllarda hızlı yaygınlaşan ‘Tasarrufa Dayalı Faizsiz Finansman Sistemi’, vatandaşın mağdur edilmesi endişesine yol açtı. Hem kamu hem de kurumsal firmalar düzenleme için uzun zamandır çalışıyordu. Konuyla ilgili önemli bir adım atıldı ve yasa teklifi Meclis’e gönderildi. Teklif kapsamından faizsiz konut ve taşıt edindiren firmalara 100 milyon lira sermaye şartı gelirken, fon havuzundaki paraların amacı dışında kullanımına yasak getirildi. Sektörün kurumsal firmalarına göre düzenleme ve denetimlerinin ardından firmaların büyük kısmı tasfiye edilecek. Yüzlerce şube kepenk kapatırken, kapanan firmaların müşterilerinin diğer firmalara aktarımı gündeme gelecek.
TEK TEK İNCELENECEK
Bundan sonra bu yapıların Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından denetleneceğinden bahseden Fuzul Ev Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Akbal, ”Müşterilerin bize ya da bu sektördeki firmalara en çok sorduğu soru ‘biz size nasıl güvenelim’ olmuştu. Biz 30 yıldır sorunsuz ilerlerken tek bir kötü niyetli işletmenin sektöre zarar vermesinden çekiniyorduk. Şimdi bu sorun ortadan kalktı. Yasa sonrası firmalar lisans için başvuru yapacak. Bu başvuruda öz sermayemiz, finansal durumumuz hatta yöneticilerimiz incelenecek. Bunun sonucunda ya lisans verilecek ya da firma tasfiye edilecek” diye konuştu.
EN ÇOK 10 FİRMA KALIR
Piyasada farklı büyüklüğe sahip 80’e yakın şirket ve 250 bin civarında katılımcı olduğundan bahseden Eyüp Akbal, şu açıklamalarda bulundu: “Öngörüm şu ki BDDK incelemesi sonrası kalan firma sayısı 10’u bulmaz. Çünkü bu alanda ödenmiş sermayesi 4 bin TL olan firmalar var. Arkadaşından duyup gelen, özkaynağı olmayan merpenaltı şubeler birer birer kapanacak. Zaten kapatmaması durumunda yasaya göre çok ciddi para ve hapis cezaları söz konusu olacak.” Yasanın ardından şirket birleşmelerinin de gündeme geleceğinden bahseden Eyüp Akbal, farklı alanlardan kurumsal şirketlerin de zaman içinde sisteme dahil olmasını beklediklerini anlatttı.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?
Başvuranları “dayanışma” yoluyla konut sahibi yapan bu sistemde bir nevi “altın günü” yöntemi uygulanıyor. Ev sahibi olmak için başvuranlar arasında gruplar oluşturuluyor. Vatandaş alacağı evin fiyatına ve ödeyeceği taksit miktarına göre bu gruba dahil ediliyor. Her ay kimin ev sahibi olacağı noter huzurunda yapılan çekilişler ile belirleniyor. En yoğun kullanım konut için olsa da otomobil alımı için de hizmet veriliyor.
İŞLEM HACMİ 4-5 KAT ARTAR
Türkiye Yapı Tasarruf Finansman Derneği Kurucu Genel Başkanı ve Finansevim Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Kolo da denetimler hakkında konuştu. Firmaların mali durumlarının yanında yönetim kadrolarının da denetleneceğini anlatan Kolo, sektördeki en büyük sorunun ‘güven’ olduğunu hatırlattı. Kolo, “Regülasyon sonrası tüketicinin güven sorunu aşılacağı için işlem hacmi 4-5 kat artacak. Almanya’da yapı tasarruf bankalarıyla yapılan konut satışının payı yüzde 42.5, bizim sistemde ise ülkemizde yüzde 2 seviyesinde. Yapılan düzenleme sonrası bu oran artacak. Hem dar gelirli vatandaş faiz yükü olmadan konuta ulaşacak hem de konut stokunun erimesine katkı sağlanacak” ifadelerini kullandı.
BİRLEŞMELER İÇİN BİRİM KURULDU
Sektörde kurumsal olarak çalışan 7 firmanın pastanın yüzde 90’ına sahip olduğundan bahseden Serdar Kolo, “ Dernek bünyesinde bir masa kurduk. Kötü niyetli olmayan ama diğer taraftan finansal şartları yerine getiremeyen firmalarla görüşeceğiz. Bu konuda bize ulaşanlarla gerekli çalışmaları yürüteceğiz” şeklinde konuştu. Kolo tasfiye edilen firmaların müşterilerinin diğer firmalara aktarımının da gündeme geleceğini anlattı.