Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması, Alkaş Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ile Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ev sahipliğinde 8 Aralık 2020 tarihinde, Alkaş’ın hizmetlerini dijitale taşıdığı platformu Digital Network Alkaş’ta başladı.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın desteği ve dünyanın önde gelen gayrimenkul fuarı MIPIM’in Stratejik Ortaklığı ile dördüncüsü gerçekleştirilen RE360’ın ana sponsorluğunu FİBA Commercial Properties üstlenirken, Kuzu Grup Keynote Sponsoru oldu. Özay Hukuk, Aremas Gayrimenkul ve Han Spaces’ın Sponsor olarak destek verdiği konferansta Dünya Gazetesi ve X İletişim de Destekçi Sponsorlar olarak yer alıyor.
“Gayrimenkulün Büyük Buluşması RE360” a destek veren kuruluşlar arasında DEİK, Alp Alkaş Perakende ve Gayrimenkul Merkezi, AYD, GİSP, GİGDER, GKL, GYODER, İMSAD, İNDER, İNTES, KONUTDER, LİDEBİR, MARMARA BELEDİYELER BİRLİĞİ, TürkSMD, PERYÖN, TDUB, TRFMA, TTYD ve ULI da yer aldı.
8-9-10 Aralık 2020 tarihlerinde, üyelerin bağlantılarını ve etkinliklerini tek bir platform üzerinden yönetmelerini sağlayan Digital Network Alkaş’ta düzenleniyor olacak RE360’a kamudan özele, yatırımcıdan hizmet üretenine kadar tüm ilgili kurum ve kuruluşlardan 18 şehirden 1023 üst düzey yönetici katılım sağladı.
Geçtiğimiz yıl oldukça bilgilendirici ve katılımcılara yeni vizyon kazandırabilecek oturumlar düzenlenen RE360’ta, bu yıl sektörün meselelerini ele aldığı, kritik gelişmelerin yorumlandığı, dijital dönüşümün geleceği ve yeni döneme dair değerlendirmelerde bulunulan oturumlar gerçekleşti.
Konferans moderatörlüğünü Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Gazeteci & Yazar Dr. Fatoş Karahasan’ın üstlendiği RE360 Gayrimenkul Buluşması’nın ilk gününde, öğleden önce gerçekleşen oturumların açılış konuşmalarını Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ve Alkaş / Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş ile birlikte Reed Midem Gayrimenkul Bölümü Direktörü Filippo Rean gerçekleştirdi.
Ardından HSBC Bank, Geleceğin Şehirleri ve Yeni Sektörler Küresel Başkanı Greg Clark; “Covid-19 Sonrası Geleceğin Şehirleri ve İstanbul İçin Fırsatlar” başlığıyla unutulmaz bir oturum gerçekleştirdi.
JLL Emea CRO’su James Brown “Pandemi Sonrasında Gayrimenkul Dünyasını Neler Bekliyor?” konusunu ele aldı.
Çağımızın en önemli dijital analistlerinden,en çok satanlar listesine giren 8 kitabın yazarı Salesforce Global İnovasyon Lideri Brian Solis; Kuzu Grup katkılarıyla “Dijital Dönüşüm ve İş’in Geleceği” sunumu ile konferansta yerini aldı.
Öğleden sonra gerçekleşen oturumların ilkini ise FİBA Commercial Properties Yönetim Kurulu Üyesi & CEO’su Yurdaer Kahraman açılış konuşmalarıyla başlattı.
Portland Yönetici Direktörü İbrahim İbrahim, “Yeni Dünyada Kazanmak İçin 4 Yapıtaşı” sunumu ile sektöre içgörü sağlayacak kaçırılmayacak bir oturum gerçekleştirdi.
Alkaş / Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş moderatörlüğünde gerçekleşen “Avi Alkaş Yönetiminde Sektör ve Yatırımcılar Paneli”nde ise TDUB Başkanı Encan Aydoğdu, Galataport İstanbul Genel Müdür Yardımcısı İrem Yücel Kaymak, Kuzu Grup CEO’su Özen Kuzu, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp ve EBRD Gayrimenkul ve Turizm Ekibi Direktör Yardımcısı bir araya geldi.
Aynı zamanda sosyal medya üzerinden yapılan anketle katılımcıların interaktif bir soru-cevap etkinliğine dahil olduğu konferansta, kazanan isimler de özel ödüllerin sahibi oldu.
360 derecelik bakış açısıyla hazırlanmış online konferans programının ilk günü başarıyla geçen RE360, ikinci ve üçüncü günü olan 9-10 Aralık’ta da etkili oturumlara ev sahipliği yapacak.
ALKAŞ GENEL MÜDÜRÜ YONCA AKÖZER:
Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer: Pandemi döneminde değiştiremediğimiz şeyleri kabul etmek için dinginlik, değiştirebileceğimiz şeyler için cesaret ve ikisinin arasındaki farkı anlamak için akıl dileyen Aközer “Bu bakış açısıyla dördüncüsünü gerçekleştireceğimiz, gerçekleştirme cesareti de gösterdiğimiz RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması’nda sizlere dolu dolu bir içerik hazırladık. Sinerji yaratma gücümüzü arkamıza alarak ve daha da büyüterek hizmetlerimizi online platforma taşıdık. Digital Network Alkaş ile Alkaş’ın 30 yıllık deneyimini ve networkünü taşıyarak, pandemi sebebiyle yapılamayan networkün Digital Network Alkaş’ta sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz. MIPIM’in bu yıl da stratejik partner olarak desteğini aldığımız RE360 Konferansı’nın dördüncü yılında da bir buluşma noktası olmasını dilliyoruz. Konuşmacılarımız arasında Türkiye’den çok değerli uzmanlarımız, sektör profesyonelleri olacağı gibi uluslararası keynote konuşmacılarımız da katılımcılarımızla bir araya gelecek.” dedi. Dünyadan ve Türkiye’den farklı bakış açılarını, trendleri, çözümleri sizlerden gelen görüş ve önerileri de alarak 360 derecelik bir buluşma organize ettiklerine değinen Aközer, RE360 Konferansı’nın içeriğini katılımcılarla paylaştı.
ALKAŞ / HAN SPACES YÖNETİM KURULU BAŞKANI AVİ ALKAŞ:
RE360 Gayrimenkulün Büyük Buluşması’nın dördüncüsünü online olarak gerçekleştirdiklerini dile getiren Alkaş, bağlantılarını ve etkinliklerini tek bir platform üzerinden yürütmeyi sağlayan dijital platform Digital Network Alkaş’ta düzenlenen bu yılki RE360 Konferansı için heyecanlı ve bir o kadar da gururlu olduklarını belirtti. Alkaş, “Bu, belki de yüzyılda ancak bir kez yaşanacak pandemi süresince fark ettik ki, ülkemizde ve tüm dünyada sanal ağların ve yepyeni bağlantı yöntemlerinin iş hayatındaki etkisi gün geçtikçe artıyor. Canlı ancak çevrim içi iş yapış şekilleri ve eş zamanlı ancak ekranlardan iletişim sağlama yöntemleri, içinden geçtiğimiz bu dönemin vazgeçilmezleri olarak evden veya uzaktan çalışmayı yaşamımıza iyiden iyiye soktu. Belki de yıllar sonra deneyeceğimiz bu teknolojik yöntemler, bana göre çokça duyduğumuz “yıkıcı” olarak değil de aksine “yapıcı dönüşüm” olarak tanımlayacağımız uygulamalarla bizleri bugünlere taşıdı. Artık yeni normlar, değişen koşullara hızla uyumlanmamız söz konusu. Perakende, e-ticaret ve gayrimenkul sektörlerine uzun yıllardır hizmet veren, hizmet verdiği tüm sektör paydaşlarına, üst düzey yöneticilerle birebir tanışma fırsatı yaratan, B2B görüşmelere yer vererek tüm bunları yüksek fayda ile gerçekleştiren Alkaş, bugün Digital Network Alkaş ile farklı deneyim ve trendlerin 360 derece bakış açısıyla gerçekleştiği, sektör trendlerinin konuşulduğu, ortak akıl oluşturan ve vizyon geliştiren dijital bir platform olma yolunda büyük bir ivme ile ilerliyor.” dedi.
JLL EMEA BÖLGESİ ARAŞTIRMA DİREKTÖRÜ JAMES BROWN:
JLL EMEA Bölgesi (Avrupa, Orta Doğu, Afrika) Araştırmalar Direktörü James Brown, pandemiyle birlikte ekonomilerde yaşanan sıkıntılara değinerek, artık ekonomide açılıp-kapanma döngüsünün kırılması gerektiğini, aşının üretilmesinin bu konuda umut verdiğini dile getirdi. Brown, salgının ilk döneminde olumsuz anlamda ciddi şekilde etkilenen gayrimenkul sektörünün sonrasında toparladığını belirterek “Son yıllarda artışı süren konut ve lojistik yatırımları pandeminin ilk aylarından sonra tekrar canlandı. Avrupa’da konut ve lojistik sektörüleri yatırımların yüzde 30’unu almakta. Bu 2012’de yalnızca yüzde 22 idi. Son yıllarda konut ve lojistik sektörü yatırımlarında yaşanan hızlanmanın devam edeceğini, 2021’de yoğun şekilde yaşanacağını düşünüyoruz.” dedi.
SALESFORCE, GLOBAL İNOVASYON LİDERİ BRIAN SOLIS:
İnovasyon üzerine son 20 yılı aşkın zamandır çalıştığını belirten Solis, Gayrimenkul alanında geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da da çalıştığını belirterek geleceği tasarlama hakkında konuştu. Solis, “Gelecek için birlikte nasıl bir tasarım yaratabiliriz öncelikle kendimize şu soruyu sormalıyız: Gerçek gayrimenkul inovasyonu şu anda nasıl tanımlanabilir? Yalnızca şu anda değil COVID-19 sonrası nasıl tanımlanabilir? Çünkü kendimize sormamız gereken en önemli sorulardan birisi de bu. Şu anda neredeyiz, bugün neredeyiz ve yarın nerede olacağız? Bu sayede COVID-19 sonrası gelecek dünyada iyi bir noktada olalım. Öncelikle COVID-19 sonrası dönemle ilgili yapmamız gerekenlerin ne olduğuna ilişkin kararlar vermemiz gerekiyor. Ben bu süreci dijital darwinizm olarak düşünüyorum. Çünkü toplumun ve teknolojinin evriminden söz ediyoruz ve bu aynı zamanda teknolojinin, sürekli değişimin pazarlarımızı nasıl değiştirdiğini anlamaktan geçiyor.” dedi.
HSBC BANK, GELECEĞİN ŞEHİRLERİ VE YENİ SEKTÖRLER KÜRESEL BAŞKANI GREG CLARK:
“HSBC olarak Şehrimizin Suretleri: İstanbul raporunu paylaşmış olmak ve İstanbul’da kamuya açık sanat paylaşımlarımızı başlatmış olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Çalışmamız gösterdi ki İstanbul’un geleceği çok heyecan verici ve Covid sonrası dönemde bu heyecan verici gelecek sürdürülebilirlik, dirençlilik, yenilikçilik, işletmeler gibi konulara daha da eğilecek ve İstanbul’un DNAsında yer alan açık ve kozmopolit bir şehir olma, farklı ticaret, beceri ve sermaye yollarına merkezlik etme gibi kadim özelliklerinden de daha fazla güç alacak. HSBC, müşterileri ile birlikte çalışarak İstanbul’un geleceğini geliştirmeye hazır.”
FİBA COMMERCIAL PROPERTIES YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE CEO YURDAER KAHRAMAN:
Pandemiyi ve sektörlere etkisini değerlendiren FİBA CP CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman “Çok yoğun gündemler yaşıyoruz. Sadece ekonomiyi ve sağlığı değil; sosyolojiyi ve psikolojiyi de etkileyen bir pandemi ile karşı karşıyayız. Dünyada salgının farklı başlangıçları olsa da dünyanın her yerinde sonunda aynı şeyi gözlemliyoruz. Önemli olan bu dönemde işimizin devamlılığını sağlamak ve ilerdeki günlere hazırlanmaktır. Madalyonun iki yüzü var. Şimdi baktığımızda her ne kadar negatif tarafı görsek bile, ileride çok farklı boyutlardan pozitif yönlerini de fark edeceğiz. Dijitalleşme artacak, rekabet ve benchmark’lar çok farklı bir boyuta gelecek ve dünya değişecek. İnsanlar dışarı çıkacak, evlerde kalmayacak. İlerde kesinlikle perakendede ve gayrimenkulde daha hibrit bir sisteme doğru gideceğiz. Bu nedenle buradaki tecrübelerimizi ve elde ettiğimiz bilgi birikimini daha doğru stratejiler ve açık vizyonlarla değerlendirmemiz gerekiyor. Biz FİBA CP olarak projelerimizde, Çin’den başlayan bu pandemideki akışı gördük. Değerlendirdik ve çalışmalarımızı bu doğrultuda hayata geçirdik. AVM’lerimizde yüzde 99 doluluk oranlarına eriştik. Türkiye’de son aylarda yaptığımız hamlelerle 40-50 yeni mağazayı ziyaretçilerimizle buluşturduk ve uzun süreli anlaşmalara imza attık. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. Bu gemiyi çalıştırmak ve okyanuslara çıkarmak üzere hep birlikte yeniliklere ve doğrulara açılmamız gerekiyor” dedi.
İBRAHİM İBRAHİM PORTLAND, YÖNETİCİ DİREKTÖR:
“Bu seneki RE360’ta konuşmacı olarak yer almaktan büyük mutluluk duyuyorum. Oldukça zorlu zamanlardan geçtiğimiz bugünlerde, alışveriş merkezlerimiz ve cadde üzeri mağazalarımızın Covid sonrası döneme hazırlıklı olmalarını sağlamamız gerekiyor.”
AVİ ALKAŞ YÖNETİMİNDE SEKTÖR VE YATIRIMCILAR PANELİ:
Alkaş / Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş moderatörlüğünde gerçekleşen konferansın son panelinde ise EBRD Gayrimenkul ve Turizm Ekibi Direktör Yardımcısı Yulia Stepanova gayrimenkulün dinamik bir sektör olduğuna değinerek “Gayrimenkul oldukça zorlukları olan bir endüstri. Kriz sonrasında bazıları tabii ki para kaybedecek, para kazanacak ama kimileri de bu durumdan daha güçlü çıkacak. Ben Türkiye’ye inanıyorum. Çok cazibe merkezi olabilecek gayrimenkul gelişimleri, projeleri var. Coğrafyanız öyle, sahilleriniz öyle, Kapadokya öyle. Hatta daha keşfedilmemiş birçok cazibe noktası var. Dolayısıyla asıl önemli değer de Türkiye’nin insanı. Çünkü Türkiye insanı çok çalışkan ve genç nüfusa sahip. 5 ile 10 yıl içinde yaşlı nüfusa sahip ülkeler daha da zayıf hale gelecek. Satın alma gücü etkilenecek genç bir nüfusa ait satın alma gücüyle, yaşlı nüfusa ait satın alma gücü arasında büyük bir fark bulunuyor.” dedi.
Kuzu Grup CEO’su Özen Kuzu, “Ülkemiz gayrimenkul pazarı Ortadoğu için cazibe merkezi olmayı sürdürüyor. Pandemi sonrası yurtdışı temaslarımıza hız kazandıracağız. Fuarlara katılmaya devam edeceğiz” dedi.
Alkaş / Han Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş, doğrudan yabancı yatırımcıyı cezbetmek adına uluslararası bir markanın ülkemize gelmesinin çok katkı sağlayacağını belirterek, Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın Özalp’e, “EBRD finansmana giderken nelere dikkat ediyorsunuz?” sorusunu yöneltti: Özalp, “EBRD’nin çok sıkı disiplinleri bulunuyor. Biz bu durumu çok takdir ederek uymaya çalışıyoruz. Şeffaflık, görünebilirlik, öngörülebilirlik, stratejiyi takip etme gibi kriterlerine uyduğumuzu belirtmek isterim. Çünkü ne zaman neyin ihtiyaç olacağı belli olmuyor. Talep ettikleri raporları her zaman hazır hale getiriyoruz.” yanıtını verdi.
TDUB Başkanı Encan Aydoğdu, TDUB’un Türkiye’de gayrimenkul sektöründe resmi olarak bir kanuni alt yapıyla oluşturulmuş tek birlik olduğunu belirterek “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nde yaklaşık bir buçuk yıl önce göreve geldik. Değerleme sayısı uzmanımız 10 bini geçmek üzere, 140 kurumsal üyemiz bulunuyor. Yıllık yaklaşık 3000 yabancı yatırımcıya hizmet veriyoruz. Aynı zamanda 4 Mart 2019 yılından itibaren artık yabancıların gayrimenkul alımlarında değerleme raporu zorunluluğu oluştu. Bu genelge ile birlikte ciddi sayıda şikayetleri azalttı. Yabancı değerleme raporu almadan gayrimenkul kredisi yapılmıyor.” dedi.
Son sözü ise Galataport İstanbul Genel Müdür Yardımcısı İrem Yücel Kaymak alarak uluslararası düzeyde proje yapmanın inceliğine değinerek, “Biz bina geliştirmiyoruz aslında mekan ve yaşam konsepti tasarlıyoruz. Bu evrenselliği lokal ve global olarak ele aldığımızda da orada globalizmi en yakalayacağımız kısım bence katma değerli teknoloji kısmı. Sadece lokasyon ve diğer konular değil ön plana çıkan. Burada artık teknolojiyi nasıl kullandığınız ve onu işinize nasıl entegre ettiğiniz büyük önem taşıyor.” dedi.