Uzayın derinliklerinde pek çok keşfedilmemiş gizem bulunuyor. Gök bilimcilerin yaptığı çalışmalar sayesinde evrenin sırları yavaş yavaş da olsa ortaya çıkıyor. Bu çalışmalar oldukça sürpriz sonuçlara da gebe olabiliyor.
Coconuts-2b adı verilen gezegen, Jüpiter’in 6 katı büyüklüğündeki bir gaz devi ve düşük kütleli bir kırmızı cüce gezegenin etrafında dönüyor. Yıldızla gezegenin arasındaki mesafe ise 900 milyar kilometreden fazla. Bu da gezegenin ilginç bir özelliğe sahip olmasını sağlıyor.
Gecesi gündüzüne karışmış gezegen
Gezegenin yıldızı ile arasındaki mesafe oldukça fazla, Dünya ile Güneş arasındaki mesafenin tam 6 bin katı mesafeden yıldızının etrafında dönen gezegen, haliyle çok fazla ışık alamıyor. Bu da gece ile gündüz arasında neredeyse hiç fark olmaması anlamına geliyor.
Coconuts-2b’nin de parçası olduğu Coconut-2 sistemi, Hawaii Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nde lisansüstü eğitim gören Zhoujian Zhang tarafından yapılmıştı. İlk olarak 2011 yılında Geniş Alan Kızılötesi Gözlem Kaşifi adlı araç tarafından keşfedilen yıldızın etrafındaki cisimlerin daha önce serbestçe dolaşan yapılar olduğu düşünülüyordu.
Gezegeni keşfeden isim olan Zhang, “Süper yörünge mesafesindeki devasa bir gezegene ve çok havalı bir merkezi yıldıza sahip olan Coconuts-2, bizim kendi Güneş Sistemimizden çok farklı bir gezegen sistemini temsil ediyor” ifadelerini kullandı.
En soğuk ikinci ötegezegen
Coconuts-2b, 160 santigrat derece sıcaklıkta görüntülenerek bugüne kadar görüntülenebilmiş en soğuk ikinci ötegezegen oldu. Bu düşük sıcaklıkta enerji çıkışı da düşük olduğu için gök cismi kızılötesi ışıkla tespit edildi.
Zhang’ın tez danışmanı olan Michael Liu, “Diğer yıldızların etrafındaki gaz devi gezegenlerden gelen ışığı doğrudan tespit etmek ve incelemek, bulduğumuz gezegenler genellikle düşük yörünge mesafelerine sahip olduğundan ve bu nedenle ev sahibi yıldızın ışığının parıltısına gömüldüğünden normalde çok zordur” açıklamasında bulundu.