Projede, Sasalı ve Kaklıç bölgelerinde başlatılan çalışmalar kapsamında, Gediz Nehri’ni besleyen 16 kol ve 17 bin 500 kilometrekare alanda tarımsal sulama yapan çiftçilerin, nehir ve çevre ekosistemini korumak için ‘Tarımsal Amaçlı Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları’ ile ‘Çevrim İçi Su Kalitesi Takip İstasyonları’nın kurulumu tamamlandı.
Gediz Havzası’nda kurulan istasyonlardaki sensörler ve uydu takip sistemleri ile meteorolojik, toprak ve su verileri dijital ortamda anlık olarak toplanacak. Tarım istasyonuna ek olarak işlev gören ‘zararlı kamerası’ ile bitkilerde oluşabilecek hastalıklar erkenden tespit edilebilecek.
VERİLER RAPORLANACAK
Çevrimiçi Su Kalitesi Takip İstasyonları ile toplanacak olan su analiz verileri ve istasyonların bulunduğu konumlardan belirli periyotlarda alınacak olan su numuneleri İKÇÜ Su Ürünleri Fakültesi’nde analiz edilecek ve raporlanacak. Bu erken uyarı raporları ile su ve toprak kirlenmesine karşı önlem alınarak bölgede daha verimli tarım yapılması sağlanacak.
EĞİTİM VERİLECEK
“Yaşasın Gediz, Temiz Su Temiz Gıda” projesine paydaşlık yapan İKÇÜ ile ilgili bölümlerin öğrencilerine, Gediz Havzası ve Gediz Nehri yatağındaki ekolojik dengenin takibi için kurulan Dijital İstasyonlardan elde edilen verilerin değerlendirilmesine yönelik dijital okuryazarlık eğitimleri verilecek.
GÜMRÜKÇÜ: GEDİZ’İ YAŞATACAĞIZ