Küresel ısınma sebebiyle eriyen buzullar, gezegenimizin ekolojik dengesini bozuyor ve suların yükselmesine sebep oluyor. Pek çok araştırmacı ve bilim insanı, buzulları kurtarmanın yollarını arasa da maalesef buzullarımız yok olmaya devam ediyor.
Bilim insanları, geçtiğimiz çarşamba günü Grönland’da devasa miktarda buzul erimesi yaşandığını tespit etti. Bu erime o kadar büyüktü ki eriyen buzulların suları, ABD’nin Florida eyaletinin tamamını 5,1 cm suyla kaplayabilir.
Grönland’daki en büyük 3. buzul erimesi
Araştırmacılar, bu buzul erimesinin 1950 yılından beri yaşanan en büyük 3. buzul erimesi olduğunu açıkladı. Kaydedilen diğer 2 olay ise 2012 ve 2019 yıllarında gerçekleşmişti. Bilim insanları ve araştırmacılar, ileriki dönemlerde daha fazla buzul kaybı yaşanabileceğini aktardı.
Elde edilen verilere göre sadece 1 gün içerisine 22 gigaton (22.000.000.000 ton) buz eridi. Bu miktarın 12 gigatonu okyanusa akarken, 10 gigatonluk kısmının yeniden donabileceği alanlarda kaldığı açıklandı. Danimarkalı Arktik araştırma kurumu Polar Portal, bu olayı “Büyük Erime” olarak nitelendirdi.
Buzulları yok edecek sarmal döngü başlayabilir
Columbia Üniversitesi’nde iklim bilimci olan Marco Tedesco, bu ve buna benzer olayların Grönland’ın iklim yapısını bozabileceğini ve giderek ısınan bölgede geri dönüşü olmayan sarmal döngüler oluşabileceğini söyledi. Eriyen buzların altındaki daha koyu renkli buzların ve toprağın ortaya çıkmasıyla daha fazla güneş ışığını emen buzullar, bölgenin giderek daha çok ısınmasına sebep olabilir.
Bilim insanları, Grönland’da eriyen buzulun Antarktika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci buzul erimesi olduğunu söylüyor. Bu durumun son birkaç yılda görülen küresel deniz seviyesinde artışın %25’ine neden olduğu tahmin ediliyor.
Avrupa Birliği de Grönland’ın doğusundaki Constable Pynt’te 23,2 santigrat derece sıcaklık ölçtü. Uzmanlar bu sıcaklığı “endişe verici” olarak nitelendirdi.