Türk halkı konut alırken evin iş yerine uzaklığı deprem yönetmeliğine uygun olup olmadığı gibi konuları artık dikkat ediyor.
Evde yaşayan sayısı azaldıkça küçük metrekareli evlere talep artıyor. Şehirde yaşayan insanların tercih ettikleri evlerin başında merkezi ve sakin lokasyonlar tercih edilirken sosyal donatıları zengin konutlar tercih ediliyor. Vatandaşlar Ev alırken de kiralık konut araştırırken de deprem yönetmeliğine uygun evleri tercih ediyorlar.
Türkiye’de hanehalklarının sayısı her geçen gün azalırken konut seçiminde de küçük metrekareli dairelere talep giderek artıyor. Az nüfuslu aileler 3+1 dairelerden çok 1+1 olanlara yöneliyor. Bu seçimin artmasında konut fiyatlarındaki yükselme ve düşük alım gücünün de etkisi var.
Öte yandan Y kuşağının yaşam tarzına bakıldığında dışarıda vakit geçirmeyi daha çok sevdikleri için evde daha az bulunuyorlar. Bu nedenle yüksek metrekareler yerine küçük evleri tercih ediyorlar.
Kiralık mı satılık mı?
Yeni kuşak, kapitale sahip olan ve yatırımcı profilde bulunan kişiler, daha iyi semtlerde ve daha iyi şartlarda yaşayabilmek adına kirada oturmayı tercih edebiliyor.
Gayrimenkulü çok etkili bir yatırım aracı olarak görmeyen yeni kuşaklar, Kadıköy, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu gibi şehrin merkezinde, m2 birim fiyatlarının 10 bin TL ve üzerinde olduğu bölgeleri seçiyor. Ev ararken kiralık/satılık tercihleri bölgeden bölgeye değişiyor. Mülk değerlerinin yüksek olduğu, Kadıköy, Beşiktaş gibi bölgelerde veya A segment konut projelerinde kiralamalar daha yoğun iken, mülk değerlerinin düşük olduğu, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Bağcılar, Esenyurt, Beylikdüzü gibi bölgelerde satışlar daha yoğun oluyor. Bunun dışında bankaların mortgage kredilerinde yapmış olduğu indirimden dolayı satılıklar da ilgi görüyor.
Deprem yönetmeliğine uygun olsun
İnsanlar gayrimenkul ararken önceliklerini farklı konulara verebiliyor. Deprem sonrası yönetmeliklerle yapılmış olması, ulaşım kolaylığı, merkezi olması, sosyal yaşama uygunluk gibi çeşitli tercihler var. Özellikle kalabalık ve trafiğin çok olduğu şehirlerde ise yolda çok zaman kaybetmemek isteyenler işe yakın lokasyonlardan ev seçiyor. Bunlar dışında gayrimenkulün yapım yılı büyük önem taşıyan etkenlerden. Fiyat, kentsel dönüşüme uğrayıp uğramayacağı, sosyal yaşam alanlarının olup olmadığı da diğer dikkat edilen özellikler.
İnternet üzerinden ev arayan da var, emlak ofislerine giden de var
Emlak arayışı ise hem online kanallarda hem de ofis özelinde dengeli bir şekilde devam ediyor. Eskiden cadde üzeri olan emlak ofislerinin katlara çıkması online’a olan talebi artırabiliyor. Öte yandan, gençler her ne kadar internet üzerinden bu aramalarını yapsa da hatrı sayılır bir kesim de geleneksel yollarla ev arayışına devam ediyor. Bunun en önemli nedenlerinden biri de internette yer alan ilanların gerçekteki halinden farklı olabilmesi.
Emlak Haber Ajansı