Binada yaşayan herkesin bu aidatı vermesi gerekmektedir. Hizmeti eksik olan binada aidat verilir mi konusu ise çok sık dile getirilen ve merak edilen bir durumdur.
Eksik Hizmet Verildiğinde Ne Yapılmalıdır?
Her apartmanda, belli hizmetler karşılığında aidat ödenme gibi bir durum söz konusudur. Ancak bazı bina sakinleri, hizmetin iyi olmadığını ya da eksik verildiğini düşündüğü için ödememe yoluna başvurmaktadır.
Bu noktada aidat ödememe gibi bir durumdan ziyade aidata itiraz etmek gerekmektedir. Çünkü aidatı ödeme zorunluluğu söz konusudur.
Eğer hizmetin eksik olduğuna inanıyorsanız, bu noktada şu yolu takip edebilirsiniz.
- Aidat, site yönetim kurulu tarafından belirlenmektedir.
- Talep edilen aidat ile hangi hizmetlerin verildiği açık bir şekilde yazılı olarak ifade edilmektedir.
- Birçok apartmanda, harcamalar adı ile apartman panosuna bir kağıt asılmaktadır.
- Bu kağıtta şeffaf bir şekilde yazan harcamaları görmeniz mümkündür.
- Ancak belirtilmiş olan hizmetin verilmediğine dair bir inancınız söz konusu ise ilk olarak yönetici ile konuşmalı ve bu durumu iletmelisiniz.
- Fakat bu konuşma sonrasında değişen bir durum söz konusu değilse aidata itiraz etme hakkınız vardır.
- Aidata itiraz etme öncesinde hizmetlerin karşılaştırmasını yapmalısınız.
- Eğer bir site içerisinde yaşıyorsanız, diğer binalardaki duruma bakabilir ve o binalarda verilen hizmeti gözlemleyebilirsiniz.
- Hizmeti eksik olan binada aidat verilir mi durumu, hukuken çok mantıklı değildir.
- Eğer bir dava açmadan ya da yasal bir şekilde itiraz etmeden böyle bir tavır içerisine girerek, aidatı ödemezseniz, site yönetimi sizin hakkınızda dava açabilmektedir.
- Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmamak için yasal olan hakkınızı kullanabilir ve ilgili mahkemeye giderek, hizmet alamadığınızı ayrıntılı bir şekilde dilekçeniz ile ifade edebilirsiniz.
Hangi Mahkemeye İtiraz Edilebilir?
Aidat ödediği halde tam olarak hizmet alamayan kişiler, Sulh Hukuk Mahkemesi’ne giderek itiraz edebilir ve bu noktada dava açabilirler.
Buna göre ilgili dava için bir dilekçe hazırlanmalıdır. Dava dilekçesinin hazırlanması ve sürecin başarılı bir biçimde sonuçlanması için mutlaka bir avukat ile görüşmeli ve avukatın yönlendirmesi ile hareket etmelisiniz.
Kat malikleri kurul kararının iptali dilekçesi hazırlandıktan sonra ilgili mahkemeye başvuru yapılmalıdır.
Hizmeti eksik olan binada aidat verilir mi konusu ile alakalı olarak böylelikle yasal bir süreç başlamış olacaktır.
Dava, Kat Mülkiyeti Kanunu içinde yer alan apartman aidatı ile alakalı olarak verilmiş olan hükümlere göre yapılacaktır.
Hakim, bu kanunları kriter olarak alacak ve buna göre bir karar verecektir. Bu süreç içerisinde, belirlenmiş olan aidatı ödemenize rağmen, belli hizmetlerin verilmediğini kanıtlamak gerekmektedir.
Bu tip davalarda sonuç çok kısa süre içerisinde alınmaktadır.