IC İçtaş, Rosatom şirketi Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin sözleşme feshinin “kanunlara, sözleşmeye aykırı, hileli ve geçersiz bir işlem” olduğunu belirtti.
Yazılı açıklamada “Akkuyu Nükleer A.Ş.’nin hukuksuz fesih bildirimi kapsamında verdiği talimat çerçevesinde sahadaki işler durdurulmuş, on binlerce çalışanımız mağdur edilmemeleri adına ücretli izne gönderilmiştir” denildi
Rus TİTAN-2 şirketinin alt şirketleri aracılığı ile doğrudan ve dolaylı olarak yüzde yüz hissedarı olduğu merkezi Rusya’da bulunan TSM Enerji İnşaat Sanayi Limited Şirketi (TSM) ile yeni sözleşme imzalandığı hatırlatılan açıklamada “Bu büyüklükte bir projenin ana yüklenicisi olarak sözleşme imzalanan firmanın herhangi bir iş bitirme yeterliliği olmayan bir “Limited Şirket” olması da yapılan işlemdeki oldu bitti yaratma çabasını açıkça göstermektedir” denildi
“Proje sahası içerisindeki Titan2 ve İçtaş eşit ortaklıklı Ana Yüklenici ve ayrı tüzel kişiliklere haiz alt şirketlere ait olan hiçbir makina, araç, laboratuvar TSM tarafından kullanılamaz. Yetkili mahkemelere tedbir başvurularımızı yapmış bulunuyoruz. Basına yansıyan mevcut haberlerdeki bu şirketlerimizin demirbaşlarına gasp olayları ile ilgili suç duyuruları yapılmış olup, yapılmaya devam edilecek”
“ Gelinen bu durumun ülkemizin enerji arz güvenliği açısından hayati öneme haiz Akkuyu Projesi’nde gecikmelere sebep olması kaçınılmaz olacak”
Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından projede “çalışmalarını tamamlayan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşmenin feshedildiği” bildirilmişti.
Rosatom: Değişim projede gecikmeye yol açmayacak
Öte yandan Rosatom Corp tarafından yapılan açıklamada, 20 milyar dolarlık Akkuyu nükleer santral projesinde ana yüklenicinin değişmesinin projede gecikmeye yol açmayacağını belirtti.
Rosatom basın ofisi Bloomberg’in sorularına pazar günü “Türkiye’nin ilk nükleer santrali inşaatı yeni bir faza girdi. Dört güç ünitesinde de tam ölçekli inşaat çalışması başladı” açıklamasını yaptı.
Kıdemli Türk yetkililer ise geçtiğimiz hafta Bloomberg’e yaptığı açıklamada Rosatom’un Türkiye’deki iştirakına 5 milyar dolar aktardığını belirtmiş ve benzer iki transferin daha planlandığını söylemişti. Rosatom ise mevcut transferlerin Türk yetkililerin telaffuz ettiği rakamdan çok daha düşük olduğunu söylemişti.
Rosatom, IC İçtaş’ınkine benzer sözleşmelerin yeni yüklenici ve alt yükleniciler arasında “nihayete erdirilmekte” olduğunu belirtti.
Türkiye ve Rosatom arasındaki fiyat mekanizmasının hayata geçmesi durumunda santralde üretilen gücün yarısı kilovat saat başına 12,35 sentten diğer yarısı ise piyasa fiyatından satılacak. EPİAŞ verilerine göre yıl başında 8,8 sentte olan piyasa fiyatları 1 Ağustos itibarıyla 18,6 sente yükseldi.
Rosatom basın ofisi “Fiyat değişimlerine karşı riskleri hedge etmek için dengeli bir yaklaşımı seçtik” değerlendirmesini yaptı.