Muhitin yapısı, soİkamet edilen yani yerleşik olarak yaşanılan yere ikametgah denir. Kişinin yaşadığı şehir, ilçe, mahalle ve bina gibi bilgilerin yer aldığı ikametgah adresi, nüfus müdürlükleri tarafından kayıt altına alınır. Başvurulabilecek aile hekimi, gidilebilecek devlet okulu ya da oy verilecek bölgenin belirlenmesi gibi işlemlerde bu ikametgah adresi esas alınır.
Bu sebeple ikametgah adresi değişikliğinin bildirilmesi büyük önem taşır.syal imkanlar, iş ya da okula yakınlık gibi birçok kriter değerlendirilerek ev satın alma kararı verilir. Bu kararı verirken değerlendirilmesi gereken en önemli konulardan birisi de bütçeye uygunluktur. Aranılan özelliklere ve bütçeye uygun bir ev satın almak için doğru planlamanın yapılması gerekir.
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun 50. maddesine göre yeni bir adreste oturmaya başlayan kişilerin 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliği yapmaları gerekir. 20 iş günü içerisinde ikametgah değişikliği bildiriminde bulunmayan kişilere idari para cezası uygulanır.
Kimler İkametgah Değişikliği Yapabilir?
İkametgah kaydı oluştururken kişilerin beyanı esas alınır. Bir ailenin yetişkin bireyleri birbiri yerine ikametgah bildiriminde bulunabilir. Çocukların ikametgah değişikliği bildirimini ise veli, vasi ya da yetişkin kardeşleri yapabilir. İkametgah adresi olarak belirtilecek mülkte kimse yaşamıyorsa bireylerin kendilerinin bildirimde bulunmaları yeterlidir. Ancak söz konusu adreste yaşayan birisi olduğu takdirde ikametgah bildirimi yapacak kişinin nüfus müdürlüğüne, evde yaşayan kişi ile birlikte müracaat etmesi gerekir.
İkametgah Adresi Değişikliği Nasıl Yapılır?
İkametgah değişikliği iki şekilde gerçekleştirilebilir. İkametgah değişikliğini internet üzerinden gerçekleştirmek için e-devlet sayfası ziyaret edilmelidir. Mobil imza ya da elektronik imza kullanılarak e-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Adres Değişikliği Bildirimi sayfasına girilmelidir.
İkametgah değişikliği yapmanın diğer yolu ise taşınılan adresin bağlı olduğu nüfus müdürlüğüne başvurmaktır. Yeni ikamet adresinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğünün adresi Adres Kayıt Sistemi sayfasından öğrenilebilir. İkametgah değişikliği yaptıktan sonra mahalle muhtarına bildirilmesine ise gerek yoktur.