TÜİK tarafından yapılan açıklamaya göre ocak ve mart aylarında inşaat sektöründe hem çalışan sayısı, hem de maaş oranlarında düşüş yaşandı. Emlak Haber Ajansı olarak TÜİK raporunu sizler için derledik.
İnşaat sektöründe yaşanan daralma satışları etkilediği gibi çalışan binlerce kişinin de sektördeki geleceğini yakından ilgilendiriyor. İnşaat sektörünün zirve yaptığı yıllarda neredeyse personel bulamayan inşaat firmaları, 2019 yılı itibarıyla küçülmeye giderek alımları durduruyor ya da işçi çıkarıyor.
İşgücü Girdi Endeksleri, I. Çeyrek: Ocak – Mart, 2019
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi, 2019 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 8,6 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 4,4, inşaat sektöründe yüzde 26,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde ise yüzde 6,9 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış istihdam endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,1 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 1,6, inşaat sektöründe yüzde 10,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 0,7 azaldı.
Çalışılan saat endeksi yüzde 9,9 azaldı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi, 2019 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 9,9 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 5,8, inşaat sektöründe yüzde 29,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7,6 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış çalışılan saat endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 azaldı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 1,0, inşaat sektöründe yüzde 10,6 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 1,1 azaldı.
Brüt ücret-maaş endeksi yüzde 14,6 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi, 2019 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 14,6 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 17,1 arttı, inşaat sektöründe yüzde 5,2 azaldı ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 16,3 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış brüt ücret-maaş endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,0 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 5,9, inşaat sektöründe yüzde 1,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 6,7 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış işgücü girdi endeksleri, 2016-2019
Saatlik işgücü maliyeti endeksi yüzde 27,1 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi, 2019 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 24,3, inşaat sektöründe yüzde 34,9 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 25,5 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik işgücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,1 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 6,5, inşaat sektöründe yüzde 13,4 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7,8 arttı.
Saatlik kazanç endeksi yüzde 27,2 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi, 2019 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27,2 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 24,3, inşaat sektöründe yüzde 34,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 25,8 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 8,4 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 7,0, inşaat sektöründe yüzde 14,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7,9 arttı.
Saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi yüzde 26,5 arttı
Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi, 2019 yılı I. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 26,5 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 24,6, inşaat sektöründe yüzde 38,0 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 24,1 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış saatlik kazanç dışı işgücü maliyeti endeksi ise bir önceki çeyreğe göre yüzde 6,7 arttı. Alt sektörler incelendiğinde, endeks; sanayi sektöründe yüzde 4,3, inşaat sektöründe yüzde 10,3 ve ticaret-hizmet sektörlerinde yüzde 7,2 arttı.
Takvim etkisinden arındırılmış işgücü maliyeti endeksleri, 2016-2019
İşgücü girdi ve maliyeti endeksleri ve değişim oranları, I. Çeyrek: Ocak-Mart, 2019
Emlak Haber Ajansı