İkinci çeyrekte pozitif bilanço açıklayan bankalar arasına İş Bankası da dahil oldu.
Bankanın ikinci çeyrekte net dönem kârı bir önceki yıla göre yüzde 39 artışla 2,2 milyar TL olarak kaydedildi. Bankanın bu dönemdeki kârı bir önceki çeyreğe göre ise yüzde 18,4 artış gösterdi.
Bloomberg anketinin derlediği analist beklentileri ikinci çeyrekte net dönem kârının 1,83 milyar TL olacağı yönündeydi.
Bankanın 2021 ilk yarıda net kârı ise yıllık yüzde 33,4 artarak 4,05 milyar TL’ye ulaştı.
İkinci çeyrekte net faiz geliri yüzde 9 artışla 6,66 milyar TL olurken, net ücret ve komisyon geliri ise yüzde 53 artışla 1,74 milyar tL olarak kaydedildi.
2021 net faiz marjı beklentisini düşürdü
Bankanın 2021 yılına ilişkin açıkladığı beklentilerinde net faiz marjındaki 50 baz puanlık düşüş dikkat çekti. Banka yüzde 3,6-3,8 aralığında belirlediği swap dahil net faiz marjı tahminini düşürerek yüzde 3,1-3,3 düzeyine indirdi.
Banka yönetimi 2021 yılsonu için daha önce 250 baz puan altında olarak öngördüğü net kredi riski maliyeti beklentisini 150 baz puan altı olarak güncellerken, komisyon gelirlerindeki artış beklentisini ise yaklaşık yüzde 15’den orta yüzde 20’li seviyelere yükseltti.
Karşılık giderlerindeki gerileme ve ertelenmiş vergi gelirleri etkili oldu
Analistlerin yorumları bankanın mevduat büyümesine dikkat çekerken, kredi mevduat oranının da iyileşme yaşadığına işaret etti.
İş Bankası’nın ikinci çeyrekte toplam kredi hacmi çeyreksel yüzde 3,2 büyüme gösterirken, yıllık mevduat büyümesi ise bu dönemde TL öncülüğünde yüzde 8,8 olarak gerçekleşti. Böylece bankanın
ilk çeyrekte yüzde 95 olan kredi-mevduat oranı takip eden çeyrekte yüzde 90,7 düzeyine geriledi.
Aktif kalitesine bakıldığında ise bankanın ilk çeyrekte yüzde 5,3 olan takipteki krediler oranının ikinci çeyrekte net intikallerin azalması ve 868 milyon TL’lik kayıttan silmenin etkisi ile yüzde 4,9 düzeyine
gerilediği görüldü. Aynı dönemde yakın izlemedeki krediler oranı ise yüzde 11,9’dan yüzde 12,4 düzeyine çıktı.
Vakıf Yatırım’ın analizine göre ikinci çeyrekte bankanın çekirdek gelirlerinde çeyreksel yüzde 6 düşüş yaşanmasına rağmen net karşılık giderlerindeki yüzde 23’lük gerileme ve kaydedilen ertelenmiş vergi geliri, net kârındaki artış için destekleyici oldu.