Göç hareketliliğinin ikiye ayrıldığını belirten EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, “Ülke içerisinde yapılan hareketlilik iç göç, bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan ise dış göç olarak adlandırılıyor. İç göç ve dış göç kavramlarının dışında son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz tersine göç kavramı da bulunmaktadır. Tersine göç, ekonomik, siyasal ve sosyal sebeplerle yapılmış olan göç hareketinin yön değiştirmesi. İstanbul hem en çok göç alan illerin başında hem de en çok göç veren illerin de başında geliyor. TÜIK verilerine göre, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında İstanbul’dan göç yapılan yani gidilen ilk 10 şehir arasında Kocaeli, Tokat, Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Antalya, Samsun, Muğla ve Balıkesir bulunuyor.” dedi.
Antalya seneye listede olamayabilir
İstanbul her sene daha fazla göç verdiğini de sözlerine ekleyen Zaimoğlu, “İstanbul her sene daha fazla göç veriyor. Son yıllarda İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir sıralamasında son üç yılda Kocaeli’nin ilk sırada yer alması dikkat çekerken, Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya da üç yıldır da listede yerini koruyor. Bu sıralamalarda sanayileşmenin ve iş imkanlarının çok olduğu illerin yer alması ve İstanbul’a kıyasla konut satış ve kira fiyatlarının daha uygun olan illerin olduğu dikkat çekiyor. Ancak artan gayrimenkul kiraları yüzünden Antalya’nın 2022 yılında ilk on sıralamasında olamayacağını öngörüyoruz. Öte yandan göç yapılan illerden İstanbul’a göç veren iller de bulunuyor.
Samsun, Ordu, Muğla, Balıkesir dikkat çekiyor
Ekonomik etkilerin yanı sıra İstanbul’daki nüfus artışıyla yaşanan kalabalıklaşma ve pandemi etkisi göçü karşılıklı olarak farklı sebeplerle de olsa hareketlendirdi. 2019, 2020 ve 2021 yıllarında İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehre baktığımızda şehirlerin bunun etkilerini de Samsun, Ordu, Muğla, Balıkesir dışında pek de değişmediğini gözlemlemekteyiz.
İstanbul’un verdiği göç, aldığı göçten fazla
2019, 2020 ve 2021 tarihlerinde İstanbul’un göç aldığı ilk 10 şehirde, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında İstanbul’un göç verdiği illerin de bulunduğu ve bu illerin ortak özelliklerinin iş gücü olduğunu gözlemledik. Toplam rakamları analiz ettiğimizde son iki yılda İstanbul’un verdiği göç, aldığı göçten fazla. 2019 senesinde 120 bin göç fazlası veren şehirde şu anda 22 bin göç eksiği görüyoruz. 2020-2021 senesinde oluşan pandeminin etkisi tersine göçü hareketlendirmişti. 2022 rakamları açıklandığında bu durumun nasıl geliştiğini görebileceğiz.
Tekirdağ da listeye girdi
İstanbul’dan göç edilen şehirlerin başında gelen Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya konut satış sıralamasında son üç yıldır ilk onda yer alırken, Tekirdağ da son 2 yıldır listeye girdi. 2019, 2020 yıllarında İstanbul’dan yapılan göç verilerine ve 2019, 2020 yılındaki konut satış verilerine bakıldığında Balıkesir ilk 10’da yer almıyor. Ancak 2021 yılı İstanbul’dan yapılan göç verilerinde 9. sırada yer alıyor olup, konut satış verilerinde de İstanbul harici ilk 10 içerisinde yer alması, göç eden kişilerin konut sahibi olup göç kararının geçici olmadığını ortaya koyuyor.” şeklinde konuştu.