İlk toplantısını Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) işbirliği ile gerçekleştiren İSTA, 10 büyük ilde daha toplantılar yaparak anlaşmazlıkların mahkemeye taşınmadan arabuluculuk ve tahkim yoluyla çok daha hızlı çözülebileceğini anlatacak.
İSTA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Gün, uyuşmazlıkları devleti dahil etmeden hızlı ve etkili olarak çözen tahkimin yüksek kaliteli yargılama olduğunu, tahkim yargılaması yapmış avukatların, hakem ve bilirkişilerin olduğu bir ülkede devlet yargısının da kalitesini artıracağını vurguladı.
Dünyada hızla büyüyen ekonomiler ve artan uluslararası ticari ilişkiler iş dünyasını da pek çok farklı hukuki problem ile karşı karşıya bırakıyor. Ticari faaliyetlerin globalleşme sürecinde inanılmaz bir hız kazanması ve ticaret konusu malların ekonomik değerlerinin yüksek olması, ihtilafların çözümünü adliye koridorları ve mahkeme salonlarından çıkarıp tahkim divanlarına taşıdı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de özelikle KOBİ’lerin ticari anlaşmazlıklarda daha fazla zarar gördüğünü belirten İstanbul Tahkim Derneği (İSTA) Başkanı Avukat Mehmet Gün, “Bu nedenle, özellikle Anadolu’daki şirketlerin uyuşmazlıklarını daha hızlı ve kolay yoldan çözmelerini sağlayacak tahkim konusunda KOBİ’leri bilgilendirmek üzere 10 ili kapsayan bir dizi toplantı başlatma kararı aldık” dedi.
İlk toplantıyı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile gerçekleştirdiklerini kaydeden Mehmet Gün, ikinci toplantının İzmir’de yapılması için hazırlıklara başladıklarını kaydetti. İSTA; Bursa ve İzmir’in yanı sıra, Ankara, Antalya, Adana, Konya, Kayseri, Edirne, Çanakkale ve Samsun’da iş dünyasına tahkimi anlatmaya devam edecek. Ticari uyuşmazlıklarda devlet yargısına gidilmesin süreçleri uzattığına işaret eden Gün, “Sorunlar kangren haline geliyor ve sonuçları da tatmin edici olmuyor. Süreç uzadıkça KOBİ’lerin verimlilik ve karları düşerken kayıplar ve maliyetler fazlasıyla büyüyor. Oysa tahkim, ihtiyaca uygun, yüksek kaliteli hassas çözümleri kısa sürede sunuyor. Bu nedenle Anadolu’daki iş dünyasının tahkimin kolaylığı hakkında bilgilenmesini önemsiyoruz” şeklinde konuştu.
KOBİ’ler için mahkemelerden daha hızlı ve etkin çözüm
İstanbul Tahkim Merkezi’ne (İSTAÇ) gelen uyuşmazlıkların yüzde 53’ünün uluslararası, yüzde 47’sinin ise yerel şirketlerden oluştuğuna işaret eden Gün, “Uyuşmazlıkların yüzde 84’ünde taraflardan biri mutlaka Türk şirketi oluyor. Ancak tahkimi daha çok büyük şirketler kullanıyor. Oysa sözleşmelerine tahkim maddesi ekleyen KOBİ’ler, uyuşmazlık durumunda tasarruf ve hız açısından mahkemelere nazaran büyük avantajlar elde ediyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin 10 milyar dolarlık tahkim potansiyeli var
Türkiye’nin arabuluculuk ve tahkim konusunda yeterince donanımlı olduğuna işaret eden Mehmet Gün, şöyle devam etti:
“İstanbul’a akacak olan tahkim davaları, başka ülkelere gidiyor ve Türkiye büyük fırsatlar kaybediyor. Uluslararası saygınlığı olan bir tahkim mekanizması oluşturduğumuzda, hukuk ekonomisine 10 yılda yaklaşık 10 milyar dolar ilave kaynak yaratabilir. İSTA. uyuşmazlıkların Londra’ya, Singapur’a, Dubai’ye gitmeden Türkiye’de çözülmesine katkıda bulunmak için kuruldu. İstanbul’da 40.000 üzerinde donanımlı avukat ve İstanbul’a gelmek için vize almaya gerek yok. Tahkim davalarını yurt dışında yürüttüğümüzde kişi başı her gün 1.000 doların üzerinde harcama yapıyoruz. Türkiye’yi tahkim başkenti yaparak bu faydayı Türkiye’ye getirebiliriz. Tahkimin yarattığı büyük ekonomik faydaları ellerimiz uzatıp yakalamamız ve ülkemiz insanlarımıza kazandırmamız gerekiyor. Öte yandan ticari uyuşmazlıkları çözümü için ülkemize oluşturulacak güven daha büyük uyuşmazlıkların da ülkemize getirilmesini ve böylelikle Ülkemizi özellikle çevre ülkelerin uyuşmazlıklarını çözmek istedikleri bir ülke haline gelmesini sağlayacak ve ülkemizin uluslararası saygınlığını ve güvenirliğini artırmaya katkıda bulunacak.”