Enflasyonun artmasıyla birlikte ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan zam krizi işyerlerine de sıçradı. Dünyanın ikinci, Türkiye’de ise en büyük toptancı çarşısı olan İSTOÇ’ta dükkan sahipleri ile kiracılar arasında zam krizi yaşanıyor. Son 7 ayda iş yeri kira bedellerinin yüzde 50 artması kiracıları zor durumda bıraktı. Benzer durum İstanbul’un ucuz alışveriş merkezi olan Tahtakale’de, Süleymaniye’de, Beyazıt’ta da yaşanıyor.
Günden güne atan hayat pahalılığı ve enflasyonla birlikte ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kiraya zam tartışmaları işyerlerinde de yaşanmaya başladı. Dünyanın ikinci büyük perakende çarşısı İstanbul Toptancılar Çarşısı’nda (İSTOÇ) kira krizi büyümeye devam ediyor.
TGRT Haber’den Özay Erad’a konuşan İSTOÇ İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Şenay Araç Demir, “Kira fiyatları son 7 ayda yaklaşık yüzde 50 artı. Bu durum kiracı ile mülk sahipleri arasında soruna sebep oldu. İSTOÇ’daki dükkanların yüzde 15’inde kiracı ile mülk sahibi arasında sorun yaşanıyor” dedi.
KİRA FİYATLARI YAKLAŞIK YÜZDE 50 ARTI
Demir, İSTOÇ’ta ciddi bir kira krizi olduğuna dikkat çekerken, kiraların yüzde 50 civarında yükselmesinden sebep mülk sahipleri ile eski kiracıların anlaşmakta zorlandığını aktardı.
“Mülk sahipleri istediği fiyatı alamayınca sorun çıkarıyor” diyen Demir, İSTOÇ’da bulunan dükkan kiralarının şu an 50 bin lira civarında olduğunun altını çizerek “7 ay önce 30 bin civarındaydı. Son 1 aydır kiralarda bir yükselme yok, daha da duracak gibi gözüküyor. Çünkü kiracılar yüksek kiralama yapmıyor. Yeni gelenler de pazarlık yapıyor” diyerek konuya açıklık getirdi.
YÜZDE 15’İ SORUN YAŞIYOR
“İSTOÇ’un yüzde 15’i kira sorunu yaşıyor” diyen Demir, ev sahiplerinin yüksek kira alabilmek için pek çok yol denediğini belirterek şunları ilave etti: “Kiracıya baskı, taciz yapıyor, mahkeme yoluna gitmeyi deniyor. Kirayı stopaj olarak düşük gösteriyorsa kiracıyı oradan vurmaya çalışıyor. Her türlü avantajı kullanmaya çalışıyor. Buraya neticede bir yatırım yapmış, bunu fırsata çeviriyor. Mülk sahipleri kiracılarla yüzgöz olmak istemiyor.”
Devamında, “ Genelde ev sahipleri, dükkânı kiralayan kişiler gayrimenkul firması ile görüşüyorlar, orta yol bulunamaz ise hukuki süreç başlatıyorlar. Kira tespit davaları 1,5 yıl sürüyor, tahliye davaları ise 2 yıl sürüyor. Bu konularda karşılıklı hoşgörü yapmak gerekiyor. Her iki taraf da vicdanlı ve dengeli olursa sorun çözülmüş oluyor.”
1 milyon 100 metrekarelik alana yayılan toptancılar çarşısı İSTOÇ’ta 7.000’in üzerinde iş yeri bulunuyor.
EMİNÖNÜ’NDE DE DURUM AYNI
İş yeri sahibi ile kiracı arasındaki anlaşmazlık, ucuz alışverişin adresi olan Eminönü bölgesindeki Tahtakale’de, Kantar’da, Mercan’da, Küçük Pazarda, Süleymaniye’de, Sirkeci’de, Cağaloğlu’nda ve Beyazıt’taki depolarda da aynı sıkıntı yaşanıyor.