By using this site, you agree to the Privacy Policy and Terms of Use.
Accept
Emlak TelevizyonuEmlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Arama
  • Advertise
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Reading: İstanbul’un “orta noktası” tehlikede
Share
Kayıt olmak
Bildiri Daha Fazla Göster
Font ResizerAa
Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Font ResizerAa
Arama
  • Emlak Haberleri
  • Gayrimenkul Hukuku
  • Sektörden
  • Emlak Rehberi
Mevcut bir hesabınız var mı? Kayıt olmak
Bizi takip edin
  • Advertise
© 2012 Emlak Televizyonu All Rights Reserved.
Emlak Televizyonu > Blog > Sektörden > İstanbul’un “orta noktası” tehlikede
Sektörden

İstanbul’un “orta noktası” tehlikede

Emlak Televizyonu
Son güncelleme: 26 Ağustos 2022 16:51
Emlak Televizyonu
Share
2 Min. Okuma
SHARE

Yeşil sütun, Kanuni Sultan Süleyman’ın Mimar Sinan’dan İstanbul’un merkezini tespit ederek oğlu Şehzade Mehmet için bir cami inşa etmesini istemesiyle yapıldı. Suriçinde ölçüm yapan Mimar Sinan, İstanbul’un merkezini tespit ederek, o noktaya yeşil bir sütun koydu. Eskiden daha uzun olduğu, bulunduğu yerde dönerek hareket ettiği belirtilen yeşil sütun, yol seviyesinin yükselmesi nedeniyle bu özelliklerini kaybetti. Yeşil sütunun şimdiler de ise çatlaklar oluştuğu ve korumasız kaldığı belirtiliyor.

“GERİ DÖNÜLEMEYECEK ŞEKİLDE HASAR GÖREBİLİR”

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, taşın korunması gerektiğini belirterek “Önünde cadde var, buradan geçen bir araba çarparsa bu nokta geri dönülemeyecek şekilde hasar görebilir. Yeşil mermerin üst kısmında zedelenmeler var, çatlaklar var. Alt kısmına kaldırım yapılmış. Taşın zarar görüp görülmeyeceği düşünülmeden, taş döşemişler. Kanuni Sultan Süleyman ve Mimar Sinan’dan İstanbul’a kalan en önemli parçalarından birisi” diye konuştu.

“İSTANBUL’UN EN BÜYÜK MARKASI OLMASI GEREKİRKEN KÖTÜ HALDE”

Arkeolog Ömer Faruk Yavaşçay, Şehzadebaşı Külliyesi’nin güneydoğu köşesine yerleştirilen yeşil granit taşın, Mimar Sinan tarafından suriçi İstanbul’un geometrik ağırlık merkezi olarak belirlenen, bir anıt nokta olduğunu kaydetti.

Yavaşçay “Kanuni Sultan Süleyman, bazı kaynaklara göre vefat eden oğlu için bir camii yaptırmaya başlıyor. O sırada oğlu vefat ettiği için, kendisi için yaptırdığı külliyeyi oğluna adayarak, bu noktaya defnediyor. Dolayısıyla bu noktanın çok özel olmasını istiyor. Mimar Sinan’dan İstanbul’un orta noktasını seçmesini istiyor. Ardından Mimar Sinan ölçümler yapmaya başlıyor. Yan taraftaki yeşil sütunlu yeri tam orta nokta belirliyor ve yeşil sütunu bu noktaya koyuyor” diye konuştu.

Yıllar sonra Evliya Çelebi’nin de bu noktayı kitaplarında anlattığını ifade eden Yavaşçay, “Günümüzde İstanbul’un en büyük markası olması gerekirken şu an çok kötü durumda. Herkes yanından geçiyor, kimse bu noktanın öneminin farkında değil. Taşın bir kısmı toprağın altına gömülmüş durumda. Buranın acilen kurtarılması lazım. Kırılmaz bir camla çevresinin kaplanması lazım. Burası manevi bir yer olduğu için insanlar parçalarını alıp satabilirler. Ayrıca üzerine yazı yazıyorlar, kırıyorlar. Önünde kaldırım taşları var, bu taşlardan arındırıp daha estetik hale getirilmesi lazım” dedi.

Bursa’daki yangında 34 futbol sahası büyüklüğündeki alan küle döndü
Bahar havasında son 5 gün! Sıcaklık 20 derece birden düşecek, şiddetli kar yağışı geliyor
Bilim Kurulu Üyesi Tevfik Özlü: Salgında kontrolü kaybediyor gibi duruyoruz
Meteorolojiden sağanak ve ‘toz’ uyarısı!
Gözler kritik toplantıda: İstanbul’da ulaşım zammı gündemde

Sign Up For Daily Newsletter

Takipte kalın! En son son dakika haberlerinin doğrudan gelen kutunuza gönderilmesini sağlayın.
[mc4wp_form]
Kaydolarak Kullanım Koşullarımızı kabul etmiş ve Gizlilik Politikamızdaki veri uygulamalarını kabul etmiş olursunuz. İstediğiniz zaman abonelikten çıkabilirsiniz.
Share This Article
Facebook Copy Link Print
Share
Previous Article Pakistan’da ulusal acil durum ilan edildi
Next Article Türk müteahhitler dünya ikinciliğini geri aldı
Yorum yapılmamış Yorum yapılmamış

Bir yanıt yazın Yanıtı iptal et

Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.

Stay Connected

235.3kFollowersLike
56.4kFollowersFollow
136kSubscribersSubscribe
4.4kFollowersFollow
- Advertisement -
Ad imageAd image

Son Haberler

Yüzyılın Konut Projesi olarak adlandırılan 500 bin konut projesine başvuru için yarın son gün
Emlak Haberleri
18 Aralık 2025
Deprem bölgesine yönelik yeni uluslararası finansman akışı devam ediyor
Ekonomi Haberleri
18 Aralık 2025
Borsa İstanbul’da gong Zeray GYO için çaldı
Emlak Haberleri
18 Aralık 2025
IC İçtaş İnşaat’ın Romanya’daki Proje Portföyü 880 Milyon Euro’ya Ulaştı
Emlak Haberleri
18 Aralık 2025
//

20 milyon kullanıcıyı etkiliyoruz ve gezegendeki bir numaralı iş ve teknoloji haber ağıyız

Sign Up for Our Newsletter

Subscribe to our newsletter to get our newest articles instantly!

[mc4wp_form id=”847″]

Emlak TelevizyonuEmlak Televizyonu
Bizi takip edin
© 2010 Emlak Televizyonu. All Rights Reserved.
adbanner
Tekrar hoşgeldiniz!

Hesabınızda oturum açın

Kullanıcı Adı veya E-posta Adresi
Şifre

Şifrenizi mi kaybettiniz?