Turk Emlak Haber Ajansı konut mağdurlarının sesi olmaya devam ediyor. 11 yıldır kangren haline gelen Esenyurt bölgesi için vatandaş adım tılmasını istiyor. Peki süreç nasıl başladı ve ne durumda.
2009-2010 yıllarında sağanak yağmur gibi başlayan konut projeleri, dönemin Ak Parti Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu’nun da katıldığı gösterişli temel atma törenleri ve akşam yemekleri ile şaşalı bir şekilde başlamıştı.
Ünlülerle yapılan reklam kampanyaları ile halkın gözünü boyayıp büyük satışlar gerçekleştiren müteahhitler kısa zamanda servetlerine servet kattı. Bölgede mantar bitercesine inşaat firmaları türedi ve hiçbir denetlemeye tabi tutulmadılar. Ne dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, ne de dönemin Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu görevlerini layıkıyla yerine getirmediler. Sonuç olarak ilçe ucu bucağı belli olmayan konut mezarlığına dönüşmüş oldu. Geride parasını ödeyip tapusunu aldıkları evlere hiç oturayamayan aileler ve çürüyen milli servet bırakıp gittiler. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından her ne kadar mağdurların sorunu çözülecek denilse de 11 yıldır bir arpa boyu yol alınabilmiş değil.
2010’lu yıllarda konut projelerinin salgın gibi geldiği günlerde Seda Sayan’dan Acun Ilıcalı’ya, Kurtlar Vadisi Pusu’nun Polat Alemdarı Necati Şaşmaz’a kadar ünlülerle pazarlanan bu konutlar sadece Esenyurt’ta sayıları 30 bini aşan mağdur yarattı.
Esenyurt’taki projeler arasında, Samsun Tower, Bulut İnşaat, Yeşil İnşaat, Osmanlı İnşaat, Makromtek, Fi-Side, Ukra İnşaat, Garanti Koza, Dumankaya Modern, Has İnşaat, Yaşam Merkezi, Acunkent ve Tac Mahal yer alıyordu. Bu mağdurlara sonradan bir de FETO üyesi olmakla suçlanan çok sayıda müteahhit eklendi ve onlardan da bitirilmeyen onlarca proje TMSF’ye devredildi On binlerce mağdur da o projelerden var. Bu süreçte bitirilen proje olmadı. (Örnek olarak, Fi Yapı ve Dumankaya)
Esenyurt konut çöplüğü tehlike saçıyor
Başı boş bırakılan yarım kalmış projeler her geçen gün tehlikeli bir durumu da beraberinde getiriyor. Yıllar içinde yıpranan binalardan kopan parçalar kimi zaman fırtınalı günlerde yollara kadar savruluyor. Her an yoldan geçenlerin başına büyük bir parça düşme söz konusu. Aynı zamanda boş binalara dadanan hırsızlar projelerin kapı pencere ve demirlerini çalmaya başlamış durumda.
Boş binalar suçluların mekanı haline dönüşüyor
Yarım kalmış projeler aynı zamanda sabıkalı ve kaçak yollarla ülkeye girenler içinde sığınılacak güvenli liman haline geliyor. Kimi zaman bölge taciz, tecavüz, sapık haberleri ile gündeme geliyor. Madde bağımlıları içinde yuva haline gelen yarım kalmış projeler bölge için de büyük tehdit oluşturuyor.
Hayalet proje Fi-Side Bahçeşehir
2010 yılında başlanan proje şuan 30-35 katlı bloklarıyla Bahçeşehir’in ikinci kısmında adeta tam bir korku şehri gibi yükselmiş ve öylece kalmış durumda. Bakıldığında çok fazla bir işi kalmamış olan bu projenin sahibi bilindiği üzere Fi Yapı idi. Fetö olayları ile birlikte firma sahibi Fikret İnan ceza evine gönderildi. Fakat fetö öncesinde Esenyurt Belediye Başkanı ile yaşanan olaylar vardı. Bu durumu uzun uzun anlatmaya gerek yok az çok herkes biliyor. Beraber temeller atıldı, sıra geceleri , Ferrari ile hız denemeleri vs vs . Al gülüm ver gülüm herşey normal iken bir anda imar sorunu çıktı. Bloklar 35 -40 kat çıkmış devletin mekanizmaları yeni harekate geçiyor. Siz fazla kat çıktınız diye. O katlar çıkılana kadar nerdeydi bu belediye vs kurumlar. İşin özü bu bölge lanetlenmiş bir bölge hayalet kasaba olarak bırakılması uygun görülmüş bir ilçe. Yukarıda saydığımız projelerden ev alanların birinci kuşağı belki yaşamıyor bile. 11 yıl geçmiş ve kaç yıl daha böyle kalacağını kimse kestiremiyor. Kentsel dönüşümde sınıfta kalmış bir ülke bu işi çözecek gibi de durmuyor.