Proje alanına ilişkin doğal afet, sıvılaşma riski, deprem ve tsunami olaylarının detaylı incelenmesi ve araştırılmasına yönelik çalışmalar yapıldı ve konuyla ilgili ÇED raporları alındı. Kanal İstanbul’un ihalesinin ise bu yıl içinde yapılması planlanıyor. Hal böyleyken Türkiye’yi geleceğe taşıyacak tüm projelere karşı çıkan CHP’nin başını çektiği muhalif çevreler ve bazı medya grupları asılsız iddialarla ‘Kanal İstanbul’u hedef almaya devam ediyor. Söz konusu çevreler doğal afet, sıvılaşma riski, deprem ve tsunami gibi konulardan sonra da şimdi Kanal İstanbul’un yapılacağı güzergahtaki arazileri gündemine aldı. Kanal İstanbul’un Boğazlar’daki güvenliği ve artan deniz trafiği azaltmak için yapılmadığını iddia eden muhalif çevreler, projenin bir emlak ve gayrimenkul projesi olduğunu savunuyor. Özellikle Arap yatırımcılar tarafından alınan gayrimenkul ve arsaları gündemine alan muhalif çevreler diğer yabancı uyruklu ülke vatandaşlarının aldıkları konut ve arsaları görmezden gelerek adeta Arap yatırımcı düşmanlığına soyundu. Arap yatırımcılar tarafından alındığı iddia edilen 300 dönümlük araziyi yazılarında 300 bin metrekare olarak lanse eden medya grupları, söz konusu alanın çok büyük olduğu algısını oluşturmaya çalışıyorlar.
64 BİN YABANCI KONUT VE ARSA SATIN ALDI
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, mülk edinimi konusunda Türkiye’yi tercih edenlerin başında sırasıyla Irak, İngiltere, Almanya, Rusya ve Suudi Arabistan vatandaşları geliyor. Türkiye’de geçen yıl 63 bin 986 yabancı, 6 bin 307 arsa, 61 bin 15 konut olmak üzere nitelikli 67 bin 322 taşınmaz edindi. Yabancılar, bugüne kadar arsa alımında en çok İstanbul, Bursa, Muğla, konut alımında ise İstanbul, Antalya ve Muğla’yı tercih etti.
ALMAN VE İNGİLİZ MAHALLELERİ GÖRMEZDEN GELİNİYOR
Edilen son bilgiye göre Muğla’nın Fethiye ilçesinde 5 bin 200’ü İngiliz olmak üzere yaklaşık 7 bin 600 yerleşik yabancı yaşıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2019 yılı Kasım ayı Konut Satış İstatistiklerine göre konut satışları yüzde 73,9 arttı. Muğla’da yabancılara yapılan konut satışları ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 oranında artarak 94 oldu. Kurumun 2018 yılı Aralık ayı Konut Satış İstatistiklerine göre Muğla’da, Aralık ayında yabancılara yapılan konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 111,4 oranında artış göstermiş.
YABANCIYA KONUT SATIŞINDA İKİNCİ SIRADA
Yaşamak için Türkiye’yi tercih eden yabancı uyrukluların en yoğun olduğu kentlerden Antalya’nın Alanya ilçesinde ise nüfusun yüzde 10’unu 82 ülkeden yerleşik yabancı oluşturuyor. Kentte Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre yaşayan 312 bin kişinin yaklaşık 31 bin 500’ünü farklı ülkelerden gelerek Alanya’ya yerleşen yabancılar oluşturuyor. Bunları Rus, Alman, Polonya ve İskandinav ülkelerinden gelen yabancılar oluşturuyor. Yabancıya en çok konut satılan iller arasında ikinci sırada yer alan Antalya’da Ruslar Kemer’den, Almanlar Alanya’dan, İngilizler Kaş’tan konut alıyor. Geçen sene satış rakamı 7 bin 938 adetti. Ayrıca Antalya, yabancıya konut satışında kendisinden sonraki şehirlere her yıl en az 3 kat fark atıyor.
ÇOK KÜÇÜK BİR ALAN İMARA AÇILIYOR
Kanal İstanbul güzergahında bulunan arazilerin büyük bir bölümünün imara açılmayacağı hükümet tarafından defalarca açıklandı. Öte yandan bu arazilerin büyük bir bölüme zaten devletin elinde bulunuyor. İmara açılması planlanan alanların büyük bir bölümü Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Toplu Konut İdaresi’ne devredilmiş durumda. Geri kalan küçük bir kısım ise özel bir şirket tarafından Emlak Konut’a devredildi.
ARAPLAR 300 DÖNÜM ARAZİ SATIN ALDI
Kanal İstanbul’un Boğazlar’daki güvenliği ve artan deniz trafiği azaltmak için yapılmadığını iddia eden muhalif çevreler, projenin bir emlak ve gayrimenkul projesi olduğunu savunuyor. Buna örnek olarak da Arap yatırımcıların bölgeden arazi satın almalarını gösteriliyor. İddialar ilk olarak Katar Emiri Şey Temim bin Hamed el-Sani’nin annesi Şeyla Moza’nın Kanal İstanbul güzergahından 44 dönüm arazi satın aldığı haberleriyle başladı. Son olarak Sözcü Gazetesi’nden Çiğdem Tokeri’n köşe yazısında yer alan bilgilere göre Kuveyt, Suudi Arabistan ve BAE uyruklu 3 girişimcinin Kanal İstanbul çevresinden 300 bin dönüm arazi satın aldı.
METREKARE OYUNU
Özellikle Arap yatırımcılar tarafından alınan gayrimenkul ve arsaları gündemine alan muhalif çevreler diğer yabancı uyruklu ülke vatandaşlarının aldıkları konut ve arsaları görmezden gelerek adeta Arap yatırımcı düşmanlığına soyundu. Arap yatırımcılar tarafından alındığı iddia edilen 300 dönümlük araziyi yazılarında 300 bin metrekare olarak lanse eden medya grupları, söz konusu alanın çok büyük olduğu algısını oluşturmaya çalışıyorlar. İstanbul Havalimanı’nın 76,5 milyon metrekarelik bir alan üzerine kuruldu. Kanal İstanbul ise 30 milyon metrekare alan üzerine yapılması planlanıyor. Yani söz konusu 300 dönümlük arazi bölgenin çok küçük bir bölümüne denk geliyor.