Gayrimenkul sahibinin ve kiracının haklarını belirleyen bir kira sözleşmesi imzalanarak ev kiralanabilmektedir. Kira kontratında kiranın başlangıç tarihi ve müddeti gibi kiracının evi kullanım süresini belirten ibareler bulunur. Ancak kimi zaman gayrimenkul sahibinin evi kullanma ihtiyacı doğabilir ya da ev 3. kişiye satabilir. Bu gibi evin kullanım mecburiyeti ya da yenilenme ihtiyacı durumlarında da kira sözleşmesi feshedilebilmektedir.
Kira sözleşmesinin feshi sonucu kiracının evden tahliye olması durumu ile karşılaşılmaması için tapu kaydına kira şerhi düşülebilmektedir. Kira şerhi düşüldüğü zaman kira sözleşmesinde belirtilen süre içerisinde kiracının evi tahliye etmesi talep edilemez. Evin başka bir kişiye satılması durumunda da kira şerhinde belirtilen süreye uyulması gerekir.
Kira Şerhi Nasıl Yapılır?
Gayrimenkul sahibi ve kiracının anlaşması sonucu kira sözleşmesi tapu kaydına işlenir. Tapu kütüğünün şerhler bölümüne işlenen kira şerhi, kiracının ya da mal sahibinin başvurusu ile yapılabilir. Taraflardan birinin başvuruyu gerçekleştirebilmesi için gereken şartlar şunlardır:
- Kiracıya tek taraflı şerh yetkisi verilmişse ve kira kontratı noterde imzalanmışsa sadece kiracının başvuruda bulunması yeterli olmaktadır.
- Kiracıya şerh yetkisi verilmemişse ve kira sözleşmesi noterde imzalanmamışsa gayrimenkul sahibinin başvurması gerekmektedir.
Kira Şerhi Yapılması İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Kira sözleşmesinin, tapu kaydının şerhler sütununa işlenmesi için bazı belgelerin ibraz edilmesi gerekmektedir:
- Kira kontratı
- Tapu senedi
- Tapu senedi yoksa gayrimenkulün ada ve parsel numaralarını belirten belge ya da malikin sözlü beyanı
- T.C. kimlik numarası ve vergi numarası
- Kiracı veya gayrimenkul sahibinin fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaportu ya da avukat kimliği
- Kira sözleşmesi noterde yapılmış ve şerh yetkisi verilmişse kiracının başvurusu
- Kira kontratı noterde onaylanmamış ve kiracıya şerh yetkisi verilmemişse gayrimenkul sahibinin başvurusu
Tarafların başka biri tarafından temsil edilmesi durumunda temsil yetkisini belirten belgenin ibraz edilmesi gerekmektedir.
Kira şerhinin tamamlanması için son olarak yapılması gereken işlem, kira şerhi harcını ödemektir. Bir yıllık kira bedelinin binde 5.4’ü hesaplanarak belirlenen kira şerhi harcı noter tarafından tahsil edilir. Bu bedelin yanı sıra noterce düzenlenmemiş kira sözleşmelerinin şerhi için binde 1.5 oranında damga vergisi ödenmesi gerekir.