Son 1 yılda gerçekleşen rekor hızda fiyat artışının ardından, konut fiyatları düşecek mi yoksa artmaya devam edecek mi? Ev almak ya da satmak isteyen herkes fiyatların hangi yöne gideceğini merak ediyor. Keypoint Türkiye Ceo’su Tarık Seçkin’e konut fiyatlarındaki hızlı artışın nedenlerini ve orta uzun vadede yönün ne olduğunu sizler için sorduk. İşte detaylar;
Konut fiyatları son 1 yılda rekor hızda artış gösterdi. Bu hızlı yükselişin ana sebepleri nelerdi?
Konut fiyatlarındaki hızlı artışın en büyük sebebi, arz talep dengesinin bozulmasıydı. Talebin bir anda çoğalması ve mevcut talebe cevap verebilecek projelerin oluşturulamaması, konut fiyatlarının hızlı bir şekilde yükselmesine sebep oldu. Kur etkisi, enflasyon ve artan inşaat maliyetleri, hem yerli hem de yabancı ülke vatandaşlarının yoğun konut talebi, artışların katlanarak devam etmesine yol açtı.
Talebin bir anda artmasını tetikleyen faktörler neler oldu?
Pandeminin dengeleri bozduğunu söylemek mümkün. Pandemi döneminde kısıtlamaların tüketim fırsatlarını azaltması, harcanabilir gelirde artış sağladı. Bununla birlikte düşük faiz oranları tasarrufların artmasına yardımcı oldu. Pandemi kısıtlamalarının kalkması ile birlikte bu tasarrufların konuta yönelmesini bekliyorduk. Öylede oldu.
Hem yerli hem yabancı ülke vatandaşlarının oluşturduğu bu hızlı talep çok kısa sürede arzın azalmasına ve fiyatların yükselmesine sebebiyet verdi.
Bunun yanı sıra, oluşan yüksek enflasyondan kaçmaya çalışan yatırımcıların da gayrimenkule yöneldiğini gördük.
Maliyetler, kur etkisi, düşük arz ve artan talebin yükselttiği fiyatlar, konutun yeniden iyi bir yatırım aracı olmasını sağladı.
Bugün geldiğimiz noktada konut fiyatlarında son durum nedir? Konut fiyatlarında bir balon var mı?
Konut fiyatlarında kısa bir zaman diliminde büyük artışlar yaşandı. Kısa süre içerisinde gerçekleşen bu artışların, konut fiyatlarında balon oluştu şeklinde algılandığını düşünüyorum. Burada dikkat etmemiz gereken şey, konut fiyatları üzerinde etkili olan faktörler. Artamaya devam eden enflasyon ve inşaat maliyetleri. Türk Lirasının yabancı paralara karşı hızla değer kaybetmesi ile ithal girdilerinin, üretim maliyetleri üzerinde oluşturduğu baskı.
Hammadde de oluşan pahalılıktan dolayı konut arzında yaşanan sıkıntı.
Mevcut şartlar göz önüne alındığında ben konut fiyatlarında bir balon oluştuğunu düşünmüyorum.
Son dönemde konut satışı adetlerinin düştüğünü görüyoruz. Bu durum konut fiyatlarında bir gerilemeye yol açar mı?
Konut fiyatlarında nominal anlamda bir gerileme beklentisini gerçekçi bulmuyorum. Bazı bölgelerde ki artış hızının daha ılımlı bir hale geldiğini gözlemlemekle birlikte, bazı bölgelerde fiyat artışlarının aynı hızda devam ettiğini söyleyebilirim. Arz problemi hala en büyük sorun olarak önümüzde duruyor. Talep halen çok fazla ve artarak devam ediyor. Toki kampanyasına yapılan başvuru adetleri ihtiyaç ve talebin ne kadar büyük olduğu ile ilgili önemli bir veri. Satışların son dönemde düşük gelmesini talebin azalması olarak değil bir süre ertelenmesi olarak yorumlamak gerekir. Ertelenen talep, arz probleminin çözülememesi ve enflasyondaki artışın devam etmesi sebebiyle yeni hızlı artışlar getirebilir.