Konut hesabı, vatandaşların uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve gerekli şartların sağlanmasıyla birlikte Devlet katkısının da birikime eklendiği bir tasarrufa teşvik çalışmasıdır. Konut hesabı, yurt içinde ilk ve tek konut satın almalarını desteklemek amacıyla hayata geçirildi.
Konut hesabı uygulaması ile vatandaşların konut satın almaları için oluşturdukları birikimlerine yüzde 20’ye varan oranda devlet katkısı sağlanacak. Katkı 15 bin TL’yi geçemeyecek.
Konut Hesabı Açma
Konut hesabı açmak için nüfus cüzdanınız ile birlikte Türkiye’de kurulu mevduat veya katılım bankalarında TL cinsinden mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırmanız gerekiyor. Konut hesabı açtırabilmek için üzerinize kayıtlı kat mülkiyeti, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli taşınmaz mal bulunmaması gerekiyor. Konut hesabı ortak hesap olarak açılamıyor. 18 yaşından küçükler için veli ya da vasi tarafından konut hesabı açılabilir.
Devlet Katkısı
Ödemelerini 3 yıl boyunca düzenli olarak para yatırma ve çekme limitine uygun şekilde tamamlayan vatandaşlar, konut edinimi tarihinden itibaren altı ay içerisinde banka şubesine giderek konut tapusu ile başvurabiliyor. Banka ilk on iş günü içinde isteği Bakanlığa iletiyor ve Bakanlığın uygun bulması durumunda Devlet Katkısı tutarı hesaba aktarılıyor.
Devlet Katkısı Nasıl Hesaplanır?
Devlet katkısının hesaplanmasında, konut edinim tarihindeki birikim esas alınır. Devlet Katkısı katılımcı tarafından konut hesabına yapılan düzenli ödeme sürelerine göre hesaplanır. Ziraat Bankası’ndan alınan verilere göre, devlet katkısı düzenli ödeme süresi:
- 36 ila 47 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak, ödenecek tutar 16 bin 313 Türk Lirasını geçemez.
- 48 ila 59 ay olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 18’idir. Ancak, ödenecek tutar 17 bin 568 Türk Lirasını geçemez.
- 60 ay ve üzeri olanlar için, hesaptaki birikim tutarının yüzde 25’idir. Ancak, ödenecek tutar 24 bin 746 Türk Lirasını geçemez.
2019 Konut Hesabı Açılış Tutarı
Ziraat Bankası’ndan alınan verilere göre,
- Aylık ödemelere ilişkin alt sınır 388 TL üst sınır 3 bin 881 TL’dir.
- Üç aylık ödemelere ilişkin alt sınır 1.164 TL üst sınır 11 bin 644 TL’dir.
- Açılış esnasında bir defaya mahsus olmak üzere azami 46 bin 579 TL’ye kadar para yatırılabilir,
- Bu tutarlar her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılır.