Şehir plancılarının tespit etmiş olduğu ve konut alanı olarak belirledikleri imara açık alanlara konut imarlı arsa adı verilir.
İmar planları yapılırken birtakım şeyler göz önüne alınır ki yerleşim yerinin gelişimi, arzu edilen ve talep gören yapılaşma gibi durumlara bağlı olarak imar planı yapılır.
Bunlar genelde halka açıklanmaz ve kimi zaman bilgi almak oldukça zor bir hale gelebilir.
Spekülasyonları önlemek ve haksız kazanç gibi durumlar yüzünden bu yol izlenir. Eğer arsa hakkında bilgi alınmak isteniyorsa arsa sahibinin kimlik belgesi ve tapu belgesi için belediyeye müracaat edilir.
Dilekçe verilerek arsa hakkında bilgi sahibi olunabilir.
Konut imarlı arsa için belediyeden bilgi alınması sayesinde arsa sahibi daha sağlam bir yol çizer ve böylece arsasını nasıl değerlendirebileceğine de karar verebilir.
Belediyelere bağlı olan ve üzerinde gelişim planları yapılan alanlar imar olarak adlandırılır. Arsa sahipleri imar planları hakkında belediyeye müracaat ederek birçok konuda bilgi sahibi olabilmektedir.
Bu sayede imar ve arsa hakkındaki her şey net bir şekilde anlaşılmış olur. Arsanın söz konusu imar durumu o bölgenin imar yönetmeliğine ve planlamasına bağlı olarak nasıl kullanılacağını gösterir.
İmar durumu ile birlikte parselin kullanım şekli ve yapılması istenen yapı özellikleri de ortaya konmaktadır. İmar uygulaması yapılacağı zaman o yerin yapı adalarını görülebilir ve bu sayede bu yerlerin düzen ve yoğunluğu da anlaşılır.
Tüm bu bilgilere bağlı olarak arsanın değerlendirme koşulları, sınırları ve boyutları hakkında çok önemli teknik detaylar elde edilebilmektedir.
Konut İmarlı Arsa Ne İşe Yarar?
Belediyelere bağlı olan, üzerinde geliştirme planları yapılan alanlara imar ismi verilir ki konut imarlı arsa bu bağlamda değerlendirilebilir.
İmar planlarını ilçe belediyeleri ve şehir belediyeleri yapar. İmar durumu ile birlikte aşağıdaki bilgilere ve detaylara ulaşabilirsiniz:
- İmar, belediye sınırı başta olmak üzere mücavir alanının da dâhil olduğu sınırı ifade eder.
- İmar planları arsanın istenen şeklini ve ne amaçla kullanılabileceğini gösterir.
- Arsanın yapılanma koşullarını gösterir.
- Teknik şartlarının kapsamını belirtir.
- Arsa üzerindeki azami bina katı hakkında bilgi barındırır.
- Arsanın tabana oturma durumunu gösterir.
- Toplam kapalı alanın metrekaresi hakkında bilgi verir.
- Bahçe mesafesi, yan ve ön boşlukları belirtir.
Kısacası imar sayesinde mevcut araziler ve yapılanma koşulları hakkında detaylı olan bilgiler ortaya konulur.
İmar durumu hakkında detaylı bilgi almak istediğinizde belediyeye dilekçe vermeniz yeterli olacaktır.
Bir arsanız varsa belediyeye giderek arsanın çap ve tapu belgesini öğrenebilirsiniz. Ancak size ait olmayan bir arsanın imar durumunu her zaman öğrenemeyebilirsiniz.
Çünkü bazı arsaların imar durumu kamuya açılmaz. Bu durum haksız kazanç durumlarının önüne geçilmesi için uygulanan bir yöntemdir.
Ancak gayrimenkul sahipleri ile görüşürseniz bilgi edinebilirsiniz.
Her bölgenin imar durumu yapısına göre farklılıklar taşımaktadır. Mahalleye, semte ve sokağa bağlı olarak birtakım farklılıklar göze çarpabilir ki bölgenin gelişimine bağlı olarak da imar durumunda değişiklikler olabilir.
Ayrıca büyükşehir belediyeleri ya da yerel belediler arsaların imar durumlarını değiştirebilirler.
Konut imarlı arsa tespiti yapıldıktan sonra alanın yapılaşması bittiği zaman diğer ihtiyaçlar da göz önüne alınır. Yani sağlık, eğitim ve yeşil alan gibi durumlar da tespit edilir.
Halka açıklanmayan bu yerleşim planı haksız kazançların önüne geçmeyi amaçlar. Eğer arsa sahibi bilgi almak istiyorsa sorun olmaz.
Tüm bu konularla ilgili teknik detaylar için belediyeye müracaat ederek bilgi edinebilirsiniz. Aynı zamanda gayrimenkul uzmanları da bu konuda destek verebilir.
Tüm bu uygulamalarla birlikte konut imarlı arsa tespiti yapılarak arsa ile ilgili planlarınızı belirleyebilirsiniz.