Türkiye’de ilk koronavirüs vakası 11 Mart’ta tespit edildi. 11 Mart tarihinden itibaren ise konut tipi tercihleri ve konut arayışlarında değişiklikler meydana geldi.
Koronavirüs önlemleri kapsamında uygulanan sokağa çıkma yasağı ve evde kal çağrıları, vatandaşların dikkatlerini bahçeli ve müstakil evlere çevirmelerine sebep oldu.
Birçok sektörü etkisi altına alan Kovid-19 salgını konut, gayrimenkul ve inşaat sektörlerini de etkiliyor. Mart ayında Türkiye genelinde satılan konut sayısı TÜİK tarafından 108 bin 670 olarak açıklandı. Peki Mart ayında hangi şehirlerde konut arayışı arttı?
Koronavirüs sonrasında konut aramaları arttı mı?
2020 Mart ayı konut arama istatistiklerine göre, Türkiye’de koronavirüs sonrasında konut aramaalrında düşüş yaşandı. Fakat düşüş şehir bazlı incelendiğinde, bazı şehirlerde konut aramalarında azalma yaşanmadığı gözlendi.
Koronavirüs salgını sonrası İstanbul’da konut aramalarında, salgın öncesi döneme göre yüzde 31 oranında bir azalma yaşandı.
İzmir ve Ankara’da da koronavirüs salgını sonrası konut aramalarında yüzde 16’lık bir düşüş yaşandığı tespit edilirken, konut aramalarında en büyük düşüş yüzde 45 oranla Antalya’da kaydedildi.
Koronavirüs hangi illerde konut arayışını artırdı?
Koronavirüs salgınıyla birlikte, büyükşehirlerdeki kalabalıklardan kaçmak isteyen vatandaşlar, küçük şehirlerde konut aramaya yöneldi.
Salgından kaçmak isteyen vatandaşlar, şimdiden koronavirüs sonrasında yerleşmek için ev arayışlarına başladı.
Koronavirüs sonrası tercih edilme oranı artan şehirlerin başında yüzde 53 oranla Bayburt geliyor. Bayburt’tan sonra Bilecik yüzde 7 oranla, konut arayışlarının arttığı şehir oldu.
Gümüşhane’de yüzde 7, Aksaray’da yüzde 5, Çanakkale’de ise yüzde 2 oranında artış yaşandığı tespit edildi.
Koronavirüs konut tipi tercihlerini de değiştirdi mi?
Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının duyulmasıyla birlikte önlemler de alınmaya başlandı. ‘Evde kal’ çağrılarıyla birlikte sokağa çıkma yasaklarının da uygulanması, vatandaşların yaşadıkları konut tiplerini ve yaşadıkları bölgeyi sorgulamalarına sebep oldu.
Kalabalık yerlerde koronavirüs vakalarının daha yaygın görülmesi, villa tipi yerleşim yerlerinde ise salgının daha düşük seyretmesi, konut tercihlerini villa tipi yerleşim yerlerine yöneltti ve müstakil evlere de talebi artırdı.
Bahçeli ve müstakil evlere artan taleple birlikte fiyatlarda da yüzde 25 oranında artış yaşandı.
Sadece müstakil ve bahçeli evlere değil, arsalara da talep artmış durumda. Merkezden uzak, daha az kalabalık ve daha çok sayfiye yerlerine benzer yerleşim bölgelerinde arsa arayışı, koronavirüs salgınıyla arttı.