Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman & Wakefield’nin hazırladığı rapora göre, koronavirüsün ardından Türkiye’de gayrimenkulde toparlanma süreci hızlanacak.
Şirketin ‘Koronavirüsün Türkiye Gayrimenkul Pazarına Etkileri’ başlıklı raporu değerlendirildiğinde, salgından sonra uzun vadede uzaktan çalışma, çalışan sağlığı ve güvenliğini önceleyen işyeri ve ofislerin gündeme gelmesi ofis pazarındaki yaşanacak en büyük etkiler biri olarak karşımıza çıkacak.
AKILLI BİNALAR
Ofis pazarında kiralama işlemleri kısa dönem içerisinde etkilenmezken, devam eden işlemlerin ilerlemesi ise devam ediyor. Kullanıcıların da kısa dönem kiralama işlemlerine ilgisinin artması planlanıyor.
Esnek ofis ve ortak kullanımlı alanların, ofis binalarında ve projelerinde büyük bir öneme sahip oluyor. Akıllı binalarda daha az temas sağlayan teknolojik çözümler geliştirilmesi, bilgi işlem ve otomasyon adına daha hızlı çözümler sunması zorunlu olacak.
Esnek ofis alanlarına olan isteğin ivme kazanacağı düşünülürken, kullanıcıların, işyeri optimizasyonuyla ilgili stratejilerle kullanacakları çalışma alanlarında daha etkin çözümlere gitmeyi istemesi amaçlanıyor.
PERAKENDE ÇÖZÜM
e-ticaretin gelişimi hızlanırken, gelecek dönemde dijital dünyaya uygun, müşteri odaklı, çok kanallı perakende çözümleri kazanacak.
Yılın ilk yarısında alışveriş merkezi perakende arzının 2019 yılının aynı dönemine göre düşmesi planlanırken, perakendede salgın sonrası ciroların tekrar yükselişe geçmesi için alışveriş merkezleri ve caddelerinde sosyal içeriği güçlü yeni dönüşümlere uygun geliştirmelerin de dahil olması öngörülüyor.
DEPO KİRALAMA İŞLEMLERİ HIZ KAZANDI
Lojistik pazarında kısa dönem tedarik ihtiyaçlarına cevap vermek için ek depo alanlarında kiralama faaliyetleri kısa süreliğine hızlandı.
e-ticaretin salgın sürecine paralel olarak giderek büyüyecek olması da son kilometre lojistiğinin oluşturacağı depo ihtiyacından kaynaklı uzun zamandır düşük tempoda seyreden geliştirme faaliyetlerini yeniden hareketlendirebilir.
KONUT SATIŞINDA 8 YILIN EN İYİ PERFORMANSI
Türkiye’de mart ayında satılan konut sayısı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 3.4 arttı. Martta 108 bin 670 konut satışı yaşandı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, bu yılın ocak, şubat ve mart aylarını kapsayan ilk çeyrekte, toplam 341 bin 38 konut satışı gerçekleşti. Bu rakam, son 8 yılın en iyi ilk çeyrek performansı oldu. Konutların 113 bin 615’inin ocak ayında, 118 bin 753’ünün şubat ayında, 108 bin 670’inin de mart ayında satıldı.