46 yıl önce yerleşime ve ziyarete kapatılan yasak bölge Maraş’ın bugün kısmi olarak açılması ne anlama geliyor? Kıbrıs Maraş Türk bölgesi mi? Boşaltılmış binalar ne olacak? Tamamen açılması durumunda inşaat sektörü açısından yatırım üssü olabilir mi? Turk Emlak Haber Ajansı, Kıbrıs’ın yasak bölgesi Maraş üzerine analiz yaptı.
Maraş Kimin sorumluluğunda? Neden Kapatıldı?
Kıbrıs 1974 yılında yapılan askeri harekatla bugünkü şeklini alarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti oldu. Rum yönetimi ile Türk tarafı arasında tampon bölge görevi gören Maraş, Türk silahlı kuvvetleri tarafından boşaltılarak yerleşime kapatılmıştı. KKTC sınırları içinde kalan yerleşim alanı, BM tarafında da denetlenen bir bölge olarak biliniyor. Kontrolü tamamen Türk tarafında olan Maraş için 46 yıl sonra kısmi olarak halka açılma kararı alındı. AB, Amerika, BM tarafından tartışılması gereken konu olarak açıklansa da Bugün itibariyle özlem sona ermiş oldu.
46 yıllık hayalet şehir
Maraş, 46 yıl boyunca hayalet bölge olarak adlandırıldı. Felaket filmlerindeki sahneleri andıran görüntüsü ile yıllarca konuşuldu. Siyasi bir konu olması nedeniyle, bugüne kadar yapılan bütün girişimler sürekli olarak ertelendi.
Kıbrıs Maraş nasıl bir yerleşim alanı?
Maraş bölgesi Kıbrıs’ın en gözde tatil bölgeleri arasında gösterilecek kadar güzel ve modern bir bölge iken, bugün bakıldığında boş görüntüsü ile ürkütücü bir yerleşim alanı olarak gözüküyor. Günümüzde Kıbrıs, başlı başına bir tatil cenneti. Yerli ve yabancı turistler açısından da cazibe merkezi.
Uzunca bir süredir envanter çalışması yapılan bölgede kimlerin mülk sahibi olduğu da derinlemesine araştırılıyor. Maraş’ın tekrardan inşa edilmesi durumunda turizm açısından önemli bir ada ülkesi olacağına kesin gözüyle bakılıyor.
Maraş’ın yeniden inşası mümkün mü?
46 yıldır kapalı olan bölgede binaların ne durumda olduğu yapılacak araştırmalar sonucu ortaya çıkacak. Peki 46 yıldır kullanılmayan Maraş’ta yapılar yıkılıp yeniden yapılabilir mi? Dünyaca ünlü plajlara ve 7 yıldızlı ilk otele sahip Maraş’ta tüm bu soruların cevapları çok yakında belli olacak.
Maraş Dubai’nin alternatifi olabilir mi?
46 Yıl önce Maraş, dünyaca ünlü isimlerin gözde tatil bölgeleri arasındayken bugün boş bir hayalet kent görünümünde. Yıkılmış binaların ve bozulan sahil şeridinin eski günlere dönmesi bölgeyi tekrar dünyaca ünlü bir destinasyon haline getirebilir. Günümüzde Dubai, tamamen yapay adacıklardan meydana gelen dünyaca ünlü bir tatil bölgesi. Neden Kıbrıs’ın Maraş bölgesi Dubai’ye alternatif olmasın? Bakıldığında Akdeniz iklim kuşağında bulunan Kıbrıs, sıcak havası ve temiz deniziyle rakiplerine oranla daha avantajlı diyebiliriz.
Maraş’ın yeniden inşası Türk müteahhitlere yeni iş sahası açar mı?
Suudi Arabistan, BEA, Mısır, Ürdün, gibi devletlerin Türk ürünlerine ve müteahhitlik şirketlerine ambargo kararı almasıyla daralan sektör, yeni yatırım bölgeleriyle tekrardan hareketlenme yaşayabilir. Buradaki en büyük sorun hiç şüphesiz firmalar açısından finansal kaynak olacak. KKTC hükümetinin ve Türkiye’nin de desteği ile Maraş’ın yeniden inşa edilmesi halinde ciddi bir yatırım alması beklenen bölge, daha sonraki dönemde yaşamın da başlamasıyla Dubai’ye alternatif olacak bir potansiyel haline gelebilir. 46 Yıl önce dünyanın en ünlü otellerine sahip olan Maraş, belki de dünyanın yine ilklerine sahip projelere de ev sahipliği yapabilir.
Turk Emlak Haber Ajansı