Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) enflasyon rakamlarını 3 nisan cuma günü açıkladı.
Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta beklentilerin hafif üzerinde aylık %0.57 artarken yıllık enflasyon şubattaki %12.37 seviyesinden %11.86’ya geriledi. TCMB mart ayı beklenti anketine göre TÜFE’nin 2020 sonunda %9.98 olması beklenirken koronavirüs salgını nedeniyle küresel piyasalardaki belirsizlik ortamı ve TL’de yaşanan değer kaybının etkisiyle enflasyon bir süre daha çift hanede kalmaya devam edebilir.
Ana harcama grupları incelendiğinde koronavirüs salgını nedeniyle ilaç ve sağlık ürünleri fiyatlarında yaşanan artışında etkisiyle sağlık grubu aylık %2.78’lik artışla en çok yükselen grup olurken aylık enflasyona 8 baz puanlık katkı verdi. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda ise %1.95 artış görülürken TÜFE’deki ağırlığı nedeniyle enflasyona 47 baz puanla en yüksek katkıyı veren grup oldu.
Aylık enflasyonu aşağı çeken gruplar ise ulaştırma ve haberleşme oldu. Salgın nedeniyle petrol talebinde yaşanan düşüşe ek olarak Rusya ve Suudi Arabistan arasında yaşanan anlaşmazlığın etkisiyle petrol fiyatlarında sert düşüş görüldü. Petrol fiyatındaki düşüş benzin ve motorin fiyatlarında indirimi beraberinde getirirken ulaştırma grubunda aylık %1.91 azalış (-29 baz puan katkı) yaşandı.
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), Mart’ta aylık %0.87 artarken, yıllık artış Şubat’taki %9.26 seviyesinden %8.50‘ye geriledi.
Sanayinin dört ana sektörüne göre incelendiğinde en yüksek ağırlığa sahip olan imalat aylık %0.91 artarken Yİ-ÜFE’ye 80 baz puan katkı verdi. Alt sektörlerde ise gıda ürünleri ve ana metaller sırasıyla 40 ve 36 baz puanlık katkıyla Yİ-ÜFE’yi destekledi.
Temel eczacılık ürünleri ve müstahzarları %7.71, ana metaller %3.39 ve diğer mamul eşyalar %2.90 ile aylık en fazla artış gösteren alt sektörler oldu. Kok ve rafine petrol ürünlerinde %22.46 düşüş görülürken aylık Yİ-ÜFE’yi 95 baz puan aşağı çekti. Aylık en fazla düşüş gösteren diğer alt sektörler ise -%14.79 ile ham petrol ve doğalgaz ve -%3.74 ile tütün ürünleri oldu.