Gayrimenkul konusunda uzman arabuluculuk merkezleri nerede? Tüm bu soruların cevaplarını bu haberimizde bir araya getirdik.
Arabuluculuk uygulamaları Türkiye’nin gündemine kaç yılında ve nasıl girdi:
Her şey Adalet Bakanlığının 2017 yılında yayınladığı Mahkeme Temelli Arabuluculuk Hizmetleri El kitabının basımı ile netleşme kazandı. O kitabın önsözü söyleydi…“Türkiye’de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamalarının Geliştirilmesi” Projesi kapsamında hazırlanmıştır. Proje; İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (Sida) ve Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı tarafından birlikte finanse edilmekte ve Avrupa Konseyi tarafından uygulanmaktadır. Projenin yararlanıcı kurumları; Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Türkiye Barolar Birliği, hukuk fakülteleri ve eğitim merkezlerindeki akademisyen ve öğretim görevlileri, Türkiye ticaret ve sanayi odaları, UYAP (Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi), proje kapsamında seçilen pilot adliyeler ile Türk sivil toplumu ve STK’lardır.
Neden Arabuluculuk?
Dünyada uzun süredir faaliyet gösteren arabuluculuk diğer bir değişle de uzlaştırıcı anlamına gelen terim ülkemizde çok fazla bilinmese de giderek hızla yayılıyor. Amerika gibi gelişmiş ülkelerde 40 yılı aşkın süredir uygulanan sistem oldukça başarılı sonuçlar veriyor.
Öyle ki, mahkemelerde yıllarca süren davalar tarafları düşman haline getirerek istenmeyen olaylara sebebiyet vermiştir. Tarafları uzlaştırmak üzere bir araya getiren arabuluculuk sistemi son yıllarda hukuk alanında en fazla tercih edilen bölüm olarak dikkat çekiyor. Çoğu zaman haberlere de konu olan alacak verecek davaları, miras davaları, boşanma, gayrimenkul davaları bazı illerde kan davasına cinayetlere kadar gidebiliyor.
Taşınmaz sorunları arabuluculuk merkezleri ile çözülebilir
Günümüzde sıklıkla davalara konu olan gayrimenkul konusu çoğu zaman yılan hikâyesine dönebilmekte. Vatandaşların büyük çoğunluğunun duymadığı konuların başında da arabuluculuk gelmekte. Kardeşin kardeşe düşman olmasına neden olan miras konuları da arabuluculuk sayesinde kolaylıkla tatlıya bağlanabiliyor. Çözülemeyen ihtilaflı konuları profesyonel uzman arabulucular aracılığıyla çözmek, tarafların para, zaman hatta zaman zaman can kayıplarının da önüne geçmiş oluyor.
Gayrimenkul Hukuku, Medeni Hukuk’un bir parçasını teşkil eden eşya hukuku bölümleri içinde önemli bir alan olarak karşımıza çıkmakta olup; toplumun hemen her kesimini yakından ilgilendiren bir hukuk dalıdır.
Gayrimenkul hukuk konuları olan ev, arsa, apartman, daire gibi taşınmazlar için düzenlenmiş olan Gayrimenkul Hukuku, detaylı ve karmaşık olarak ifade edilebilecek yapısı nedeniyle gayrimenkul hukuku uzmanı eşliğinde hukuka aykırı durumların bertaraf edilmesi amaçlanır.
Gayrimenkul Hukukunun temelini oluşturan “mülkiyet hakkı” T.C. Anayasası ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesince kabul edilmekte ve korunmaktadır.
En iyi arabuluculuk ve çözüm merkezleri arasında gösterilen” TAM Çözüm Merkezi” gibi yerler ihtilaflı konularda sorun yaşayan kişilerle arabulucu uzmanları bir araya getirerek yaşanan anlaşmazlıkları en kısa sürede çözmeyi amaçlıyor.
Emlak Haber Ajansı