Miras paylaşımında anlaşmazlık vasiyetin yorumlanamamasından, miras taksim sözleşmesinin hazırlanması konusunda anlaşılamamasından ve mirasın kabul edilmek istenmemesinden çıkmaktadır. Miras taksim sözleşmesinin hazırlanamaması durumunda veya vasiyetin yorumlanamamasında, murisin son yerleşim yeri sulh hukuk hâkimi anlaşmazlığı çözmektedir. Mirasın reddindeyse daha çok mirasbırakanın borçlarının fazla olması ve yasal mirasçının bu borçları ödemek istememesi durumu söz konusudur. Açılacak bir reddi miras davasıyla mirasçı olmaktan çıkılabilir.
Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Olur?
Kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl olur? Miras paylaşımında anlaşmazlık nasıl çözülür? Kişinin yasal mirasçıları kanunla belirtilmiştir ve bunlar altsoy, üstsoy ve sağ kalan eştir. Kardeşler yasal mirasçı değildirler, ancak mirasbırakanın altsoyunun bulunmaması ve anne babasının da kendisinden önce ölmesi durumunda anne babanın altsoyu oldukları için mirastan pay alabilirler.
Peki kardeşler arasında miras paylaşımı nasıl yapılır? Ülkemizde en çok görülen durumlardan birisi erkek çocuklara kız çocuklarından daha fazla mirasta pay verilmesi veya büyük çocuğun kayırılması durumudur. Ancak miras hukuku mal paylaşımı açısından kişinin tüm çocukları mirastan eşit derecede pay hakkına sahiptir. Cinsiyet, yaş, medeni durum vs bu paylaşım hususunda etkili değildir.