Dünyanın her geçen gün biraz daha kirlendiği ve bu kirliliğin insanlık uygarlığının yavaş yavaş sonunu getirdiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Bu kirliliğe neden olan şeylerin başında da plastik atıklar geliyor. Özellikle de okyanuslara boşaltılan plastik atıklar, başta deniz anlıların yaşamı olmak üzere hayatımızı doğrudan etkiliyor. Yapılan yeni bir araştırma ise okyanuslara en çok atık bırakan 10 ülkeyi gözler önüne seriyor.
RAJA isimli bir ambalaj şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre 2020 yılında okyanusa en çok atık bırakan ülke, Hindistan oldu. Ülke, geçtiğimiz yıl boyunca toplam 126,5 milyon kilogram plastik atığı okyanuslara bıraktı. Bu miktar, okyanuslarda yaşayan ve gezegenimize hiçbir zararı olmayan yaklaşık 250 bin adet yunusun ağırlığına eşit.
İşte 2020 yılında okyanusları en çok kirleten 10 ülke
- Hindistan: 126,5 milyon kg
- Çin: 70,7 milyon kg
- Endonezya: 56,3 milyon kg
- Brezilya: 38 milyon kg
- Tayland: 22,8 milyon kg
- Meksika: 3,5 milyon kg
- Mısır: 2,5 milyon kg
- ABD: 2,4 milyon kg
- Japonya: 1,8 milyon kg
- Birleşik Krallık: 703 bin kg
Yukarıdaki sıralamada da görebildiğiniz üzere, Hindistan’ı takip ülkeler sırasıyla Çin, Endonezya, Brezilya, Tayland, Meksika, Mısır, ABD, Japonya ve Birleşik Krallık olarak kayıtlara geçmiş durumda. Ancak ülkeler bazında baktığımızda hiçbir ülkenin Hindistan kadar kötü durumda olmadığını görüyoruz. Hatta okyanuslara en çok plastik bırakan ikinci ve üçüncü ülke olan Çin ile Endonezya‘nın doğal yaşama bıraktığı çöp miktarının toplamı, Hindistan’ı çok az bir oranla geçiyor. Peki bunun nedeni ne?
Dünya genelinde çılgın gibi plastik üretimi yapılıyor. Son dönemlerde bu durum, yeni plastik üretimine değil de plastiğin dönüştürülmesine doğru yöneliyor. Ancak her ülke, çöp haline gelmiş plastiği yeniden dönüştürecek kadar iyi teknolojilere sahip değil. Ayrıca bu teknolojiler, gelişmişlik durumlarına göre de belirli bir plastik dönüştürme kapasitesine sahipler. Hindistan’ın nüfusu ile gelişmişlik düzeyine baktığımızda, okyanusları neden bu kadar fazla kirlettiklerini rahatlıkla anlayabiliriz.
ABD, büyük ekonomiye rağmen nasıl bu kadar az plastik çöpü çıkarıyor?
Dünyanın en büyük ekonomisini elinde tutan ABD, dünyanın en büyük üretim ve tüketim merkezlerinin de başında geliyor. Ancak ABD’nin 2020 yılında okyanuslara bıraktığı çöplere baktığımızda, yalnızca 2,4 milyon kilogramlık miktarla karşılaşıyoruz. Bunun nedeni ABD’nin hem gelişmiş dönüştürme teknolojilerine sahip olmasından hem de plastik çöplerini ihraç etmesinden kaynaklanıyor. Hatta 2018 yılında yapılan bir araştırmada, ABD’nin 157 bin adet ağzına kadar plastik çöp dolu konteyneri ihraç ettiği açığa çıkmıştı. Bu konteynerler, yaklaşık 1,07 milyon kilogram plastik çöpü diğer ülkelere götürdü.