Ekim ayında açılacak olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) gündem maddelerinden birisi de “İklim Değişikliği Kanun Teklifi” olacak. Teklifin Meclis gündemine gelmesinin ardından kısa sürede yasalaştırılması beklenirken tasarının detayları da belli olmaya başladı. Kanun teklifinin içerisinde organize sanayi bölgelerine yönelik yenilenebilir enerji zorunluluğu da yer alıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan ve geçtiğimiz yıl ekim ayında kamu kurum ve kuruluşlarının görüşüne ‘hizmete özel’ koduyla açılan, ‘İklim Değişikliği Kanunu’ taslağına göre elektrik tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının payının artırılması için de ayrı bir başlık açıldı.
Türkiye’deki çevre sorunlarının içinde yer alan endüstriyel gazların emilmesi için de bir çözüm önerisi getirilecek. Taslak düzenlemeye göre OSB’ler, yenilenebilir enerji sistemleri kurarak enerji tüketimlerinin en az yüzde 10’unu bu sistemlerden karşılayacak. Bu kapsamda OSB’lerde özellikle güneş paneli kurulumuna teşvik edilecek. Net sıfır emisyon hedefine ulaşılması sürecinde yenilenebilir enerji yatırımlarının yanı sıra ‘Emisyon Ticaret Sistemi’ (ETS) için de somut adımlar atılacak. ETS, tamamen uygulanmaya başlanmadan önce pilot uygulama dönemi olacak.
Pilot uygulama döneminin kapsamı, süresi ve uygulamaya ilişkin usul ve esaslar ilgili kurum, kuruluş ve sivil toplum kuruluşlarının görüşü alınarak İklim Değişikliği Başkanlığı tarafından belirlenecek. Pilot uygulama döneminde, bu kanunun gereklerinin yerine getirilmemesi nedeniyle verilecek cezalar, yüzde 50 oranında tahsil edilecek.
Kanun yürürlüğe girdikten sonraki üç yıl içerisinde ETS içinde yer alacak tüm şirketler için sera gazı emisyon izni almak zorunlu tutulacak. Zararlı madde üreten, işleyen, ithal ve ihraç edenlere farklı tutarlarda para cezası kesilecek. Yine sera gazı emisyon izni almadan faaliyet gösteren veya süresi biten, iptal edilen emisyon izni ile faaliyete devam edenlere de maddi yaptırım uygulanacak.