Türkiye gayrimenkul sektörü paydaşlarını bir araya getiren, kamu ve özel sektör iş birliğiyle sektörü daha ileriye taşımayı hedefleyen RE360 Gayrimenkul Buluşması, 13 Aralık 2023 tarihinde MIPIM ve MAPIC Stratejik partnerliği ile hibrit olarak gerçekleşti. 2017’den bu yana Alkaş tarafından organize edilen RE360, Swissôtel The Bosphorus İstanbul’da ‘Yeniden iyi Olma Zamanı’ teması ile gerçekleşti. Gayrimenkul sektörünün en önemli isimlerini bir araya getiren konferansın sunuculuğunu İstanbul Portföy Yönetimi İş Geliştirme & Strateji Direktörü Güzem Yılmaz Ertem üstlendi. Yedinci defa gerçekleşen RE360’ın açılış konuşmalarını Alkaş Genel Müdürü Yonca Aközer ve Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş yaptı.
SEKTÖRDEN YOĞUN İLGİ
Yonca Aközer “500’ün üzerinde fiziksel, yaklaşık 300’e yakın online katılım var. Bu RE360 yoğun ilgi gördüğümüz, sektöre en çok dokunduğumuz konferanslarımızdan biri oldu. Herkesin bu enerjiye ve yeniden bir araya gelmeye ihtiyacı varmış. Yalnız olmadığımızı gördük.” dedi. Avi Alkaş da “Çok zor bir senenin sonuna gelirken; deprem felaketinin, seçim sürecinin, ekonomik zorlukların sonrasında yeni bir yüzyılı, Cumhuriyet’in yüzüncü yılını kutladığımız bu yılda “Yeniden İyi Olma” temasını ön plana alarak konuşmacılarımızın bu yöndeki fikirlerini derlemeye çalıştık. 2017 yılından beri MIPIM’i İstanbul’da düzenleme çabamızın bir yansıması olarak 7. senesini tamamladığımız RE360 ile sektörün buluşmasını sağlamış olduk.” ifadelerini kullandı.
Sektörü doğrudan ilgilendiren güncel konuların işlendiği konferansta, birbirinden değerli konuşmacıların yer aldığı birçok oturum gerçekleşirken, sektör 360 derece bakış açısı ile değerlendirildi. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Prof. Dr. Deniz Ülke Arıboğan, ‘Küresel Krizler Yüzyılı ve Travma Sonrası Büyüme’ isimli bir oturum gerçekleştirdi. “Biz bir zafer topluluğuyuz, yas topluluğu değiliz. Bugün içinde yaşadığımız Cumhuriyet karamsar olmamamızı gerektirir.” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Arıboğan, travmalar sonrası yeniden ayağa kalkmanın ve büyümenin önemine değindi. VESTEL Ventures Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav ve Next Akademi Kurucu Başkanı Levent Erden ise ‘Nasıl İyi Olmak?’ isimli oturumda bir araya geldi.Ultav; “Bu 300 yılın momentumu ile devam edeceksek 1984 romanı bile iyi kalacak 2084’e geldiğimizde. Ama özgürlük, eşitlik ve iyiliği yağdırmaya başlayabilirsek her şey bambaşka olabilir.” Dedi.
MIPIM Fuarı’nın organizatör firması RX Global Genel Müdürü Nicolas Kozubek ise ‘Dünya ile Bir Olmak: MIPIM’ isimli oturumu gerçekleştirdi ve MIPIM Fuarı’nın Türkiye açısından önemini vurguladı.
“ASYA’YA BAKMAMIZ LAZIM.”
Global Teknoloji Lideri, eski Intel Dünya Başkan Yardımcısı ve TÜSİAD Silikon Vadisi Network Başkanı Ayşegül İldeniz ‘Yarın: Yapay Zeka ve Gelecek Teknoloji Trendleri’ konulu oturumu ile güncel konulara değindi. “İhracatımızın büyük bölümünü Avrupa ile yapan bir ülkeyiz, acilen Dünya’nın diğer bölümüne, Asya’ya bakmamız lazım. Çin’in de dahil olduğu çok büyük bir ekonomik güç var, buna dahil olmalıyız.” diye konuştu. İldeniz; Chat GPT’nin 1 aylık eğitim sırasında 170 bin kişinin 1 haftada kullandığı elektriği tükettiği bilgisini verdi.
Yine yapay zeka teması üzerinden Optimist Group Ajans Başkanı & Gentleman Dergisi İmtiyaz Sahibi Feyzan Ersinan moderatörlüğünde; DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi Kurucu Konsey Başkanı Dr. R. Erdem Erkul ve Finberg Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Elgin ‘Yapay Zeka ve Teknoloji, Gayrimenkul Sektörünü Nasıl Şekillendirecek?’ konuşmasında “Dünyada gayrimenkul teknolojisine yapılan yatırım 32 milyar dolar. Türkiye’de sadece 5 milyon dolar.” Sabancı Üniversitesi Arama Kürsüsü Başkanı ve Arama Katılımlı Yönetim Danışmanlığı Kurucu Başkanı Prof. Dr. Oğuz Babüroğlu’nun moderatörlüğünde gerçekleştirilen, Yeditepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ece Ceylan Baba, GYODER Başkanı Neşecan Çekici ve Fiba CP CEO’su ve Yönetim Kurulu Üyesi Yurdaer Kahraman’ın panelist olarak katıldığı ‘Yol’a Çık, Yol Açık’ başlıklı panelde; sektörün çözüm önerileri, yol haritası ele alındı.
Yaşam Atölyesi Kurucusu ve Yazar Aret Vartanyan “İyilik Yüreğimizde Var” isimli sunumuyla yer alırken, CVS Hava Kent Konut Yapı Kooperatifi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş ‘Konut Üretiminde Kooperatif Modeli’ konusuna değindi. Mars International Kurucusu & CEO’su Hakan Bucak ve Mars International Yönetim Kurulu Üyesi Onur Yanık ‘Marka Türkiye’ isimli bir oturuma imza attı. Bucak ve Yanık, gayrimenkul sektöründe Türkiye’nin marka ülke olması için yapılması gerekenleri masaya yatırdı.
“ABD’DE 350 MİLYON METREKARE BOŞ OFİS VAR”
Liderlik ve Yönetim Düşünürü Fazıl Oral “Gayrimenkul Geleceğinin Kısa Tarihi” isimli sunumunda, gayrimenkulün geleceğine yönelik öngörülerini ve içgörülerini paylaştı. Fazıl Oral “İngiltere ve ABD’de ofis boşlukları artıyor, şu an ABD’de toplam boş ofis 350 milyon metrekare. Yeni gökdelenleri başka bir yapıya dönüştürmek de mümkün değil, çok maliyetli. Boş ofisleri daireye dönüştürmek çok daha zor.” şeklinde konuştu.
RE360’ın son oturumu ise Alkaş & HAN Spaces Yönetim Kurulu Başkanı Avi Alkaş moderatörlüğünde, İletişim Uzmanı & Yazar Ali Saydam, Bersay İletişim Danışmanlığı Ajans Başkanı Dr. Deniz Saydam Sarıkardaşoğlu, Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Döven, Reysaş Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Egemen Döven, Artaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsay ve Workland Kurucu Ortağı Sare Çetinsaya’nın katıldığı ‘Yeni Yüzyıla Yeni Kuşaklar’ oturumunda babalar ve çocukları arasında keyifli bir sohbet gerçekleştirildi.
Re360’ın Ana sponsorluğu Fiba Commercial Properties’e aitken, stratejik partnerliğini ise MAPIC ve MIPIM fuarları üstlendi. Co-sponsor ATIŞ Yapı İnşaat olurken, Keynote sponsorluğunu Kuzu Grup, oturum sponsorluğunu da Hava Kent üstlendi. Destekçi sponsorlar arasında ise 42 Maslak AVM, Aktürk, ANDO Living , Artaş Holding, FUYAPI, HAN Spaces, MARS International Real Estate Group, Nata Holding, Polat Gayrimenkul, sahibinden.com, Taksim360 ve Vitra yer aldı. Konferasın hizmet sponsoru SSC Sistem olurken destekçi kuruluşlar; DEİK, AAPGM, AYD, BİM4TURKEY, ÇEDBİK, etid, FIABCI-TURKEY, GİGDER,
Gayrimenkulde Kadın Liderler, GPD, GYODER, İMSAD, İNDER, Konutder, Peryön, TAMPF, TOBB, TTYD, TÜBİSAD, Türkiye Müteahhitler Birliği, TÜROB, Türk SMD ve ZMD yer aldı.