İstanbul’un cazibe merkezlerinden biri olan Sarıyer’de, konut satış fiyatları son bir ayda yüzde 1.59 oranında artış gösterdi. Çok eski bir yerleşim bölgesi olan ve tarihi eser bakımından da oldukça zengin bir yerleşim alanına sahip Sarıyer ilçesinde fiyatlara baktığımız zaman, ortalama konut metrekare fiyatları 9 bin 836 TL olurken, amorti süresi ise 22 yıl olarak hesaplanıyor. Bu durumda, bölge raporunda, şehrin zengin ilçeleri arasında yer alan Sarıyer’den satın alacağınız 100 metrekarelik bir dairenin ortalama fiyatı, 742 bin 209 TL ile 1 milyon 237 bin TL arasında değişiyor.
Doğa ile iç içe
İstanbul’un yeşili, maviyi birarada barındıran Sarıyer bölgesine baktığımız zaman, güneyde Beşiktaş, güneybatıda Kağıthane ve batıda Eyüp ilçeleri ile doğuda İstanbul Boğazı, kuzeyde Karadeniz ile çevrili bir konumda yer alıyor. İlçe, doğa ile iç içe yaşamın yanı sıra, Sarıyer’in tarihi yapıları, çeşmeleri, camileri, hamamları ve doğal zenginlikleriyle turizmi çeken bir yapıdadır.
Sarıyer’de gezilecek yerler
Sarıyer özellikle tarihi köşkleriyle ünlüdür. Fakat geziniz sırasında sadece köşkleri ziyaret etmeyin. Kiliseler, müzeler, kasırlar ve kalelerle dolu renkli bir yolculuk yapabilirsiniz Sarıyer’de. Bu güzel ilçede özellikle gezilmesini tavsiye ettiğimiz yerler de var tabii ki. İşte Sarıyer’de gezmenizi önerdiğimiz noktalar:
Rumelihisarı Kalesi: Sadece Sarıyer’in değil, aynı zamanda İstanbul’un en önemli yapılarından biridir Rumelihisarı Kalesi. İstanbul Boğazı’nın iki yakasının birbirine en çok yaklaştığı noktada bulunan kale, karşısındaki Anadoluhisarı Kalesi’yle yüzyıllar boyunca komşu olmuştur. Kale, Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiş olup, günümüze şehrin en merak edilen noktalarından biri ve sizin de gezi listenizde mutlaka yerini almalı diyoruz.
Emirgan Korusu: Yeşili, doğayı, rengarenk çiçekleri seven biriyseniz, size huzur verecek bir yer var Sarıyer’de; Emirgan Korusu. Koru tam 300 dönümlük bir araziye sahip. Her adımda ise yeşilin tonları arasındaki kırmızı gülleri, mor menekşeleri, sarı laleleri görebileceğiniz bir nokta. Özellikle bahar ve yaz aylarında gidilmesini önersek de sonbaharda da ayrı bir güzellik sunar sararmış yapraklarıyla.
Sarı Köşk: Emirgan Korusu’nun manzarasına konuşlanmış olan Sarı Köşk, köklü bir tarihe sahiptir. Mimar Sarkis Balyan’ın yaptığı köşk, Hıdiv İsmail Paşa’nın isteği üzerine inşa edilmiştir. Köşk, baştan sonra görsel bir güzellik… dış cephesindeki çiçek motifleri el sanatının ne kadar zengin olduğunu söylemeye yeter. Bunun dışında duvar ve tavan süslemeleri de görülmeye değer niteliktedir.
Atatürk Arboretumu: Doğanın mis kokan havasında gezinti yapmayı seviyorsanız, Sarıyer’deki Atatürk Arboretumu’na küçük bir ziyaret yapabilirsiniz. Canlı bir bitki laboratuvarı olan arboretum, Belgrad Ormanı’nın hemen kuzeyinde. Toplam 267 hektarlık bir alana sahip ve özellikle bitki bilimcilerin araştırma noktasıdır. Yine de sadece araştırmacıları değil, doğaseverleri de misafir eder yılın her mevsimi. Bölgede fotoğraf çekmek ise ayrı bir keyif olur.
Surp Santuht Ermeni Kilisesi: Rumelihisar, Durmuş Dede Sokağı’nda bulunan Surp Santuht Ermeni Kilisesi, Sarıyer’de ziyaret edebileceğiniz, sadece bir saatinizi ayırabileceğiniz mekanlardan biri. 1816 yılında bir yangın sonucu kilise yanmış ve tekrar inşa edilmiştir. Günümüzdeki mimarisi orijinalliğini yitirmiş olsa da iç mekanı küçük bir mistik dünyanın içerisine sürükleyecek sizi.
Sadberk Hanım Müzesi: 1980 yılından bu yana hizmet veren Sadberk Hanım Müzesi, Sarıyer’in gezilecek müzelerinden biri. Türkiye’nin ilk özel müzesi olan Sadberk Hanım Müzesi, işadamı Vehbi Koç tarafından eşi Sadberk Hanım için düzenlenip açılmıştır. Müze, Sadberk Hanım’ın kişisel eşyaları ve kıyafetlerinin yanı sıra arkeolojik eserler de görebileceğiniz bir mekan. Aynı zamanda; Sakıp Sabancı Müzesi, Pembe Köşk, Maslak Kasırları, Yeniköy Sinagogu, Elgiz Çağdaş Sanat Müzesi, Neşet Suyu ve Telli Baba Türbesi de Sarıyer gezi listenize dahil edebileceğiniz yerler arasında.
Emlakhaberajansi.com