İstanbul Büyük Ölçekli Mükellefler Grup Başkanlığı‘nda görevli vergi müfettişi Ömer Şener, Dünya Gazetesi’nde şehir vergisi üzerine dikkat çekici bir yazı kaleme aldı. Bu vergi türünün çoğu turist çeken yabancı destinasyonlarda uzun süredir uygulandığını belirten Şener, ilk olarak bu verginin adının talep esnekliğini azaltmak için sürdürülebilir turizm şeklinde turistlere açıklanabileceğini ifade etti.
Vergi mükellefiyeti açısından dünya örneklerine bakıldığında tabiiyet ayrımı gözetilmeksizin uygulandığını belirten Şener yazısında şu ifadeleri kullandı: ” Ülkemizde de vergi adaleti ve tüketici hassasiyetleri dikkate alındığında örneğin müze girişlerinde olduğu gibi yerli-yabancı ayrımı yapılmaksızın uygulanabilir.
Ödeme tutarının belirlenmesinde bölgesellikle bağlantılı olarak farklılaştırma yapılabilir. Ödeme eğilimi düşük Akdeniz bölgesi için düşük sabit bir tutar belirlenebilir ya da talep esnekliği düşük İstanbul bölgesi için konaklama bedeli üzerinden belli bir oran belirlenebilir veya kişi başı sabit tutar belirlenip konaklama gün sayısı ile çarpılarak ta tahsil edilebilir.
Portekiz ikiye bölerek tahsil ediyor
Tahsilat kısmı önemsiz gibi gözükse de etki-tepkinin sıcak kısmı olma açısından önem arz etmektedir. Çünkü girişte tahsil yerine çıkışta tahsil tatil faydasının elde edilmesinden sonra katlanılabilirliği yükseltebilir. Örneğin: Portekiz bu vergi türünü 2’ye bölerek havaalanında şehir, otel çıkışında ise konaklama adı altında vergileme yapmaktadır. Bu tahsilat şekilleri bizim tahsilat zamanımıza ışık tutabilir.
Uluslararası ekonominin sıkıntıya girdiği, döviz ihtiyacının arttığı bir dönemde tok satıcıyı oynayıp turist kaçırma lüksümüz olamaz diye düşünülebilir. Fakat Türkiye’nin turizm rekabeti içinde olduğu ülkelerde hatta yanı başı rakibimiz Yunanistan’da bile bu vergi türü uygulanmaktadır. Hatta vergi rekabeti açısından Yunanistan ile paralel düzenlemeler yapılabilir.
Gelir tutarına İstanbul ile bir örnek verecek olursak: bakanlık verilerine göre yabancıların İstanbul 2018 yılı geceleme sayısı 20 milyon; ortalama geceleme fiyatı ise 82 eurodur. Fiyat bedeli üzerinden yüzde 1 oran belirlense senelik gelir yaklaşık 16 milyon euro olur. Bu tutar da yerel yönetimlerde alt-üst yapı, ulaşım, restorasyon vb. unsurlar için önemli bir kaynak oluşturabilir.”